Katalikų Tradicija. Apie Vilniaus reklamą ir nekatalikišką katalikų poziciją

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2018/0... 2018-08-10 08:38:09, skaitė 542, komentavo 1

Katalikų Tradicija. Apie Vilniaus reklamą ir nekatalikišką katalikų poziciją

Lietuvoje vis dar diskutuojama dėl Vilniaus miesto reklamos, vulgariai vaizduojančios moterį lytinių santykių metu. Iš tiesų nebūtų čia ką daugiau komentuoti, nes tvirtą ir argumentuotą poziciją šiuo klausimu išreiškė arkivyskupas Gintaras Grušas: „Ši moters seksualumą išnaudojanti kampanija Vilnių parduoda pigiausiu būdu ir lieka neatsakytas klausimas, kokia dalis vilniečių norėtų tapatintis su tokiu miesto įvaizdžiu. Pakviesti turistus yra svarbu, bet dar svarbiau patiems sau atsakyti, kas mes esame, kokios vertybės yra mūsų pamatas ir kuo iš tiesų mes unikalūs ir vertingi pasaulyje.“

Tačiau ši diskusija eilinį kartą apnuogino vadinamųjų liberalių katalikų, atstovaujamų pirmiausia organizacijos Naujasis Židinys-Aidai, nekatalikišką viešą laikyseną, kurią verta aptarti. Glaudžiai su šia organizacija bendradarbiaujantis Lietuvos katalikų mokslo akademijos narys Paulius Subačius pareiškė, kad „visiškas nesusipratimas bandyti šią reklamą kaltinti amoralumu. <...> „Tai visiškai standartinė perkeltinė reikšmė, dėl to eskaluoti kalbas, kad čia kažkas tokio savaime netinkamo tradicinės moralės požiūriu, yra kažkoks nesusipratimas, neišsilavinimas.“.

Paulius Subačius kaltina arkivyskupą nesusipratimu ir neišsilavinimu. Žmonės dažnai linkę pastebėti, kai mes kritikuojame ganytojus dėl kai kurių jų išties skandalingų veiksmų, tačiau nepanašu, kad kas nors piktintųsi, kai liberalūs katalikai atvirai prieštarauja ganytojams, kai šie stoja tvirtai ginti moralę.

Stebina ir P. Subačiaus vengimas viešąją erdvę vertinti iš moralės perspektyvos. Katalikiška dorovė, pasireiškianti ir padoriu viešu elgesiu, apranga, nenoru, kad mūsų vaikai matytų tokias reklamas, jam atrodo paprastas neišsilavinimas ir lyg koks barbariškumas. Visiškas supasaulėjimas, kitaip to nepavadinsi. 

Kaip trūksta aukštas pareigas užimančių pasauliečių katalikų, kurie būtų tas „prieštaravimo ženklas“ pasauliui, kuriuo turėtų būti! Dauguma, kaip P. Subačius, yra linkę priimti modernaus seksualizuoto pasaulio chaosą kaip naująją tvarką, kuriai nepaklusti reiškia būti neišsilavinusiam. Na, šiose vulgariose taisyklėse mes išsilavinę tikrai nenorime būti. Geriau būsime išsilavinę Kristaus sekime.