Sveikas maistas mūsų vaikams ugdymo įstaigose. Kas iš tiesų slypį už, iš pažiūros, gražios idėjos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-11-13 09:45:57, skaitė 586, komentavo 0

Sveikas maistas mūsų vaikams ugdymo įstaigose. Kas iš tiesų slypį už, iš pažiūros, gražios idėjos

Nuo šių metų rugsėjo pirmosios Lietuvos darželiuose ir mokyklose vaikams buvo uždrausta valgyti keptą riebaluose ar aliejuose, džiuvėsėliuose apvoliotą ar panašų  maistą, taip pat užkandžiauti įvairiausiais užkandžiais iš automatų. Idėja iš pirmo žvilgsnio atrodytų tikrai šviesi, mūsų vaikai valgo sveiką, neriebų maistą, nešvaisto pinigų, skirtų pietums, užkandžiams iš automato, tačiau ar tikrai valdžia taip nori gero mūsų atžaloms?

Kaip taisyklė dažniausiai valdžia nori gero savo arba suinteresuotų asmenų, bei verslo grupių kišenėms, todėl būtent per šią prizmę pabandysiu pažvelgt į prievolę ugdymo įstaigose tiekti tik sveiką maistą.

Norint suprasti, kodėl vyksta vienokie ar kitokie reiškiniai visuomenėje, pirmiausia reikėtų iškelti klausimą, o kas gi iš to gaus naudos? Taip pat ir šiuo atveju, kas gi gaus tiesioginę naudą iš sveiko maisto valgiaraščio ugdymo įstaigose?  Pirmiausia, tikriausiai niekas nesiginčys, kad  naudą turėtų gauti mūsų vaikai, jie suvartos mažiau  riebalų, cukraus, valgys daugiau daržovių ir panašiai. Šioje vietoje ir prasideda įdomumas, kad  valgyklos galėtų tiekti vaikams sveikesnį maistą, jos privalo pakeisti maisto gamybos įrangą, nes be riebalų keptuvėje nieko neiškepsi, tam reikalinga konvekcinė  krosnis, taigi antras objektas gaunantis tiesioginę naudą iš sveiko maisto valgiaraščio ugdymo įstaigose yra, vaizdžiai tariant, būtent verslininkas, kuris ir prekiauja šiomis krosnimis.

Apie auksinius šaukštus Lietuvos kariuomenėje mes jau girdėjome, tad kodėl neprasukus auksinių krosnelių bizniuko? Šią versiją mane privertė atidžiau panagrinėti mano teta, kuri kaip tik dirba darželio virėja, kurio virtuvėje jau  stovi naujutėlaitė, konvekcinė  krosnis.

Net ir mažo kaimelio darželį lanko tikrai nemažiau kaip 10 vaikų, prie kurių dar galima pridėti nemažiau  5 vaikų, lankančių paruošiamąją, priešmokyklinę grupę, taip pat  reikėtų paminėti aptarnaujantį personalą, auklėtojas, auklytes, valytojas, direktorių, pavaduotojus, ūkio dalies darbininkus, prižiūrėtojus ir tuos pačius virėjus. Viso viename darželyje, kartu su vaikais ir personalu turėtu būti ne mažiau kaip 30 žmonių, kuriuos reikia maitinti du – tris kartus per dieną, ir šis skaičius yra minimalus, mažo miestelio darželį lankančių vaikų  ir jame dirbančių žmonių skaičius, ką jau kalbėti apie miesto darželius, kur vaikų grupėje po 20-30 ir tokių grupių yra ne viena

Prie viso to dar pridėkime mokyklas su šimtais (miesteliuose)ar net tūkstančiais(miestuose) vaikų…

Ką aš tuom noriu pasakyti? Esmė tame, kad darželiui/mokyklai  būtina ne šiaip konvekcinė krosnelė, o profesionali pramoninė  konvekcinė krosnis, kurioje vienu  metu galima kepti kelias ar net keliolika skardų maisto ir aptarnauti didelio kiekio žmonių mitybos poreikius. Taigi suvedame į google „konvekcinė krosnis “ , atidarome pirmas gautas nuorodas ir matome,  kad krosnių kainos prasideda nuo 2000e urų ir kyla  iki visų 10000eurų.

https://www.maistogamybosiranga.eu/produkto-kategorija/konvekcines-krosnys-ir-priedai/?gclid=EAIaIQobChMIxLf6h9nK3gIVxKiaCh0NVgDlEAAYASAAEgIXF_D_BwE

https://bivip.lt/darzelio_valgyklos_reikmenys/konvekcines_krosnys_darzeliams

Ir  tai yra kaina krosnies, be priedų tokių kaip stovas ir panašiai.  Manykime, kad krosnis darželiai ir mokyklos pirks pigesnes, vienai krosniai išleis 4000e ir kiekviena ūgdymo įstaiga pirks po vieną krosnį, nors didesnės mokyklos su viena tikrai neišsivers…

Pabandykime paskaičiuoti kiek Lietuvoje yra darželių ir mokyklų. Pasiteiraujame google apie Lietuvos darželius, randame tinklapį rekvizitai.lt, o jame 854 įmones, kurių veiklos sritis susijusiu su vaikų lopšeliais- darželiais.

https://rekvizitai.vz.lt/imones/vaiku_darzeliai/

Tą patį kartojame ir su mokyklomis. Iš viso lietuvoje pradinių bei pagrindinių mokyklų, gimnazijų ir progimnazinų šių metų duomenimis yra 1086.

http://www.svis.smm.lt/

Taigi bendroje sumoje tarkime kad Lietuvoje mokyklų ir darželių yra apie 1900 vienetų, jeigu visos šios ugdymo įstaigos įsigytų po konvekcinę krosnelę, joms išleistų 7,6 milijono eurų. Turint omenyje, kad  auksinių šaukštų skandalas kilo dėl 1,6 mln. erurų vertės sutarties, 7,6 mln. eurų už konvekcines krosneles atrodo išties įspūdingai, be to, reikėtų atkreipti dėmesį, kad šie skaičiai yra maksimaliai suvesti iki minimumo, ko mūsų parsidavusi valdžia, įtakojama nesąžiningo verslo, tikrai nedarytų, turint omeny, kiek kainavo auksiniai šaukštai, apie galimą krosnies kainą baisu net pagalvoti…

Eimontas Raicevičius