Bausmes pedofilams numarino Julius Sabatauskas

Autorius: Sabat Šaltinis: http://www.ve.lt/naujienos/lie... 2018-11-14 12:38:29, skaitė 784, komentavo 0

Bausmes pedofilams numarino Julius Sabatauskas

Savaitės žmogus - Seimo narė Dangutė Mikutienė, rengianti Baudžiamojo kodekso pataisas, įteisinsiančias viešo pedofilų registro sukūrimą.

Po dvigubos žmogžudystės Kaune ir apie čia įsiplieskusį pedofilijos skandalą bei nuo lytinių nusikaltėlių neapsaugotus vaikus ėmus kalbėti aukščiausiems šalies vadovams, D. Mikutienė pasiūlė paprastą bei nebrangų būdą tramdyti pedofilus.

Parlamentarės, pritariančios ir lytinių nusikaltėlių cheminei kastracijai, teigimu, privalu kuo skubiau pakeisti Baudžiamąjį kodeksą. Tokios įstatymo pataisos turėtų įteisinti viešą pedofilų registrą, kurį turi daugelis pasaulio valstybių.

Juokingos bausmės

- Ar siūlymas sukurti pedofilų registrą susijęs su bene audringiausiu pedofilijos skandalu Kaune? - “Respublika” paklausė D. Mikutienės.

- Ne. Valstybėje kas keleri metai vis kyla pedofilijos skandalai, bet tai greitai pamirštama. Dar 2005 metų vasario 19 dieną “Respublika” rašė, kad pedofilija plinta kaip maras.

Tuomet registravau BK 153 straipsnio pataisas, kurios turėjo sugriežtinti bausmes už mažamečių tvirkinimą. Už tai siūliau bausti 10 metų laisvės atėmimu. Mano siūlymas buvo numarintas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, kuriam vadovavo Julius Sabatauskas. Tiesiog buvo pasakyta, kad siūlomos bausmės už mažamečių tvirkinimą yra per griežtos.

Tad ir dabar už mažamečio tvirkinimą tebėra numatyta bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Baudžiama švelniau nei už mašinos vagystę.

Peržiūrėjau BK straipsnius nuo 149 iki 153. T.y. tuos, kurie reglamentuoja lytinius nusikaltimus. Kadangi jie priskiriami nesunkiems, prokurorai tirdami šiuos nusikaltimus negali taikyti tam tikrų ikiteisminio tyrimo priemonių.

BK užprogramuota žema apatinė bausmės riba, kurią ir privalome kelti. Ar normalu, kad už nepilnamečio išžaginimą galima skirti nuo 3 iki 10 metų kalėjimo? Bausmės už tokius nusikaltimus turėtų prasidėti nuo 10 metų laisvės atėmimo. Už grupinį išžaginimą galima gauti “iki 15 metų”, tad teisėjui niekas nedraudžia skirti ir 3 ar 4 metus už grotų.

Priešinosi teisininkai

- Kas iki šiol trukdė kurti pedofilų registrą?

- Pedofilija yra psichinė liga. ES šalių ar Amerikos patirtis rodo, kad pedofilai nusikalsta nuolat. Todėl privalome BK peržiūrėti kardinaliai.

Nors pedofilų nusikaltimai sistemingai kartojasi, tik parengus tokias įstatymo pataisas Seimo teisininkai vis rašo neigiamas išvadas. Suprantu, kitu atveju jiems reikėtų perrašyti BK komentarus, t.y. daug padirbėti. O kad visam gyvenimui žalojami mažamečiai ir nepilnamečiai, niekam galvos neskauda. Be to, esu nustebusi, ką veikia Teisingumo ministerijos valdininkai - kodėl jie neruošia tokių įstatymo pataisų?

- Kokios naudos duotų pedofilų registras?

- Visame pasaulyje tokių registrų yra galybė ir svarbiausia - jie prieinami viešai. Be to, svarbu kurti ir reabilitacijos programas, pagal kurias pedofilai turėtų būti gydomi privaloma tvarka.

Registro nauda yra akivaizdi. Tarkim, asmuo ar šeima atsikelia gyventi į naują vietą. Nekilnojamojo turto valdytojo naujakuriai galėtų prašyti informuoti, ar čia gyvena pedofilas. Arba pranešti, jei toks atsikels. Valdytojui pakaktų nuolat patikrinti pedofilų registrą.

Jo sukūrimas yra paprastas ir beveik nekainuojantis. Už lytinius nusikaltimus bausmę atlikusio asmens pavardė jam išeinant į laisvę automatiškai atsidurtų registre.

Šią informaciją privalėtų tikrinti visų ugdymo ir mokymo įstaigų vadovai. Priimdami naują žmogų į darbą jie tik peržiūrėtų, ar kandidato pavardės nėra tame registre. Tad tokioje įstaigoje įvykus lytiniam nusikaltimui jos vadovas negalėtų teisintis, kad nieko nežinojo.

Amerikoje yra dar griežčiau - prie namo tiesiog prikabinama lentelė “Čia gyvena pedofilas”. Labai veiksminga ir elektroninio sekimo sistema, taikoma už lytinius nusikaltimus teistiems asmenims. Jie tiesiog įpareigojami nešioti specialią apyrankę, pagal kurią, naudodami GPS įrangą, pareigūnai gali stebėti pedofilo buvimo vietą. Jei tik toks asmuo prisiartina prie vaikų darželių, mokyklų ar kitų panašių vietų, sistema automatiškai praneša policijai.

Aš pritariu ir dabar jau konkrečiai siūlomai lytinių nusikaltėlių cheminei kastracijai. Jos metu žmogus nebūtų žalojamas, o tik vaistais būtų apmalšintas jo seksualinis potraukis. Pasaulio praktika rodo, kad toks būdas taip pat labai veiksmingas.

Nusikaltėlis ar vaikas?

- Registrui, lytinių nusikaltimų prevencinei priemonei atsirasti, tikriausiai bandys trukdyti vadinamieji visuomenininkai, seksualinių iškrypėlių gynėjai?

- Kodėl pirmiausia galvojame ne apie auką, o nusikaltėlį? O ką daryti tėvams, kurių vaikai buvo išprievartauti? Dabar vaikai išeidami į mokyklas išsiunčia tėvams žinutę, kad išėjo, o atėję - kad atėjo. Kodėl visuomenė turi gyventi nuolatinėje baimėje?

Jeigu kaimynystėje gyvena pedofilas, žmonės privalo tai žinoti. Valstybės užduotis yra užtikrinti savo piliečių saugumą ir pagaliau atsakyti į klausimą, kas yra svarbiau - vaikai ar iškrypėliai ligoniai? Juk į kalėjimą uždaroma ne visuomenė, o nusikaltėlis.

Konstitucija ir galybė teisės aktų šalies piliečiams užtikrina galimybę gyventi saugioje aplinkoje, tad šiuo atveju apie kokias nors žmogaus teises ir neverta kalbėti.

- Tačiau dabar madinga garsiai vaidinti toleranciją iškrypimams?

- Tuomet man atsakykite, kodėl tie žmogaus teisių institutai, pseudovisuomenininkai gina seksualinių mažumų teises, bet negina pensininkų, daugiavaikių šeimų, jaunų mamų, bedarbių? Ar šios grupės Lietuvoje yra saugios? Ar nepažeidžiamos jų teisės karpant atlyginimus ir išmokas? Dabar giname homoseksualus, tad ar netrukus Lietuvoje pedofilija netaps dvasine šalies vertybe?

Yra informacijos, kad dabar kali apie 200 pedofilų. Pernai įvykdyti 114 nusikaltimų, susijusių su seksualine prievarta prieš mažamečius. Kai bus toks registras, tuomet ir matysime tikrus skaičius. Dabar matome turbūt tik ledkalnio viršūnę. Tokios bylos labai sunkiai skiriasi kelią teisingo nagrinėjimo link.

Mes nežinome ir kaip, kodėl buvo sumažintos bausmės jau atsėdėjusiems pedofilams. Įprastai jie ir kiti lytiniai nusikaltėliai už grotų būna labai geručiai. Kad tik gautų galimybę būti paleisti į laisvę pirma laiko ir vėl atsidurtų savo mėgstamoje terpėje. Kad ir toliau galėtų save iškrypėliškai realizuoti.

- Ar pedofilų registro sukūrimas nepaskatins lytinių nusikaltėlių gąsdinti valstybę bylomis Lietuvai Europos Žmogaus Teisių Teisme?

- ES negali kištis į savo šalių narių BK. Tai vienareikšmiškai yra tik nacionalinis reikalas.

Šių metų vasarį ir Europos Parlamentas balsavo, kad būtina sustiprinti kovą prieš pedofiliją. Juo labiau kad tie nusikaltimai darosi vis baisesni. Juk Škotijos homoseksualų aktyvistai įkliuvo išnaudoję tik kelių mėnesių kūdikius. Todėl tik dar labiau akivaizdu, kas slypi už tų seksualinių mažumų organizacijų ir vadinamųjų jų gynėjų, žmogaus teisių aktyvistų bei skambių lozungų.

Julius GIRDVAINIS, “Respublikos” žurnalistas