A. Landsbergienės darželiai pašiurpino politikus

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://www.respublika.lt/lt/na... 2018-11-20 21:17:32, skaitė 11779, komentavo 16

A. Landsbergienės darželiai pašiurpino politikus

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija raštu kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą bei Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių dėl pažeidimų, aptiktų didelėje dalyje Vilniaus miesto vaikų darželių. Ypač didelę nuostabą jiems kelia, kad iš privačių darželių baisi situacija yra konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmonos Austėjos įsteigtose ugdymo įstaigose. Ten pažeidimų apstu, nors darželiai gauna savivaldybės paramą ir dar susirenka milžiniškas lėšas iš tėvų.

Frakcijos vardu kreipimąsi po „Vakaro žinių“ publikacijos „Nešvarus Landsbergių verslas“ (2018 m. lapkričio 16 d.) išsiuntęs seniūno pavaduotojas Algirdas Butkevičius prašo ministro ir sostinės mero atsakyti, kas atsakingas už tai, kad pažeidimai nesikartotų, ir kaip šis klausimas bus sprendžiamas ateityje.

„Vilniaus mieste patikrintas 101 darželis iš sostinėje veikiančių 370-ies, kurie priklauso ir savivaldybei, ir privatiems steigėjams. Patikrinimo metu užfiksuota gausybė pažeidimų. Tačiau iki šiol neaišku, ar dėl pažeidimų tie darželiai bus kažkaip baudžiami, per kiek laiko darželiai privalo tuos pažeidimus pašalinti ir kada bus vykdomas pakartotinis ugdymo įstaigų patikrinimas. Kokia institucija apskritai yra atsakinga už ikimokyklinio ugdymo įstaigų saugos kontrolę? Kol kas tėvai negali būti ramūs, kad jų vaikai lankys darželius, kuriuose bus ištaisyti nustatyti pažeidimai. O savivaldybės kompensacijos už darželius privatiems steigėjams kapsi į kišenę“, - sakė A.Butkevičius.

„Socdarbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Palionis įsitikinęs, kad neužtenka tik užfiksuoti pažeidimus, reikia, kad kažkas kontroliuotų reikalaujamų minimalių normų laikymąsi.

„Ar normalu, kad darželiuose vykdoma veikla neatitinka leidime - higienos pase ir ūkinės komercinės veiklos vykdymo sąlygų vertinimo pažymoje - nurodytos veiklos bei sąlygų? Man atrodo, kad darželiuose, kurie iš kompensacijų surenka nemažas sumas, turėtų dirbti pedagogai, o ne žmonės, neatitinkantys reikalaujamos kvalifikacijos. Dalis darželių, kuriuose aptikta pažeidimų, priklauso Landsbergių šeimai, kuri nepraleidžia progos mėtytis kritikos strėlėmis į kitus“, - priminė A.Palionis.

Politiniai G.Landsbergio oponentai rado skaičius, kad jo žmonos įsteigtos bendrovės „Vaikystės sodas“ darželiai šių metų trims ketvirčiams iš sostinės savivaldybės gavo 416,4 tūkst. eurų, o iki metų pabaigos, tikėtina, gaus ir visus 600 tūkst. eurų.

„Vakaro žinios“ skelbė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras patikrino 101 sostinės darželio būklę ir tik viename nenustatė jokių pažeidimų. Šis patikrinimas bus didžiulis smūgis konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio ir jo žmonos Austėjos verslui: juodajame sąraše iš 40-ies tikrintų privačių darželių net 11-os steigėja yra A.Landsbergienė. Ten užfiksuoti pažeidimai - nuo to, kad tėvai skalbti patalynę, ir to, kad auklėtojomis dirba ne specialistės, iki tualetų ir prausyklų be durų. Beje, iš 12-os sostinėje veikiančių „Vaikystės sodo“ darželių pažeidimai užfiksuoti net 10-yje (čia iš tėvų per mėnesį imami 479 eurai už vaiką).

A. Butkevičius pastebi, kad kai kurie A.Landsbergienės darželiai veikia iš viso be higienos paso, nors jo turėjimas yra būtina veikimo sąlyga. Tiesa, jis pripažįsta, kad pasų neturi ir kai kurios kitos ikimokyklinio ugdymo įstaigos, tačiau mano, kad Landsbergių, mėgstančių moralizuoti kitus, verslas turėtų būti ypač skaidrus.

„Kai iš 12-os darželių net 10-yje užfiksuota įvairių pažeidimų, susidaro įspūdis, kad yra tam tikra kategorija žmonių, įsitikinusių, jog jiems viskas yra leidžiama ir galima nepaisyti tam tikros tvarkos bei reikalavimų“, - dėstė A.Butkevičius.

Anot jo, savivaldybė turėtų svarstyti, ar iš tokių darželių neturėtų būti atimtos dotacijos, jau nė nekalbant apie būtinybę skirti administracines baudas.

„Juo labiau kad savivaldybės dotacijos, siekusios po 100 eurų už vaiką, privatiems darželiams buvo mokamos už šeimas, kurių vaikai nepateko į savivaldybių darželius - kad pigiau kainuotų privatus. Tačiau, kaip suprantu, net ir gavę dotacijas darželiai nesumažino kainų“, - sakė A.Butkevičius.