Karo ekspertas: Pentagonas siunčia Baltijos šalims tai, ką tinka tik perlydyti

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-11-24 12:56:21, skaitė 716, komentavo 2

Karo ekspertas: Pentagonas siunčia Baltijos šalims tai, ką tinka tik perlydyti

JAV šarvuotoji technika reikalinga Lietuvai, siekiant palaikyti santykius su JAV, teigia karo apžvalgininkas Viktoras Baranec

VILNIUS, lapkričio 23 — Sputnik. Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ketvirtadienį kariuomenės šimtmečiui skirtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad reikia modernizuoti Lietuvos Respublikos kariuomenę ir investuoti į ją. Karoblis pranešė, kad Lietuva planuoja iš JAV įsigyti 200 šarvuotų visureigių, kurių vertė yra 100 milijonų eurų. Derybas šiuo klausimu numatyta baigti per artimiausius dvejus metus.

Interviu Sputnik Lietuva laikraščio "Komsomolskaja pravda" karo apžvalgininkas, pulkininkas Viktoras Baranec sakė, kad šarvuotų transporto priemonių įsigijimas nepridės jokios realios jėgos Lietuvos kariuomenei.

"Šios [Baltijos šalys] dažnai naudojasi kariniais ginklais, šlamštu, kurį amerikiečiai jau pasiruošę perlydyti. Tačiau po to jie pagražina tą šlamštą ir su malonumu parduoda Latvijai, Lietuvai ir Estijai bei Lenkijai, Rumunijai, Bulgarijai", — sakė karo apžvalgininkas.

Jis pažymėjo, kad šarvuoti visureigiai, kuriuos Lietuva planuoja įsigyti iš JAV, greičiausiai atliks saugumo funkcijas.

"Šarvuoti visureigiai neprideda absoliučiai jokios karinės galios. Čia svarbu tai, kad Amerika su ja (Lietuvos valdžia) bendrauja. Jei kalbėsime apie šias kariuomenes, tai net NATO būstinėje dažnai juokaujama, kad Baltijos šalių kariuomenės išsiskiria tuo, kad jas visas galima pamatyti per tris karinio parado minutes", — apibendrino Baranec.

Anksčiau krašto apsaugos ministras pareiškė, kad oro gynybos stiprinimas yra vienas iš svarbiausių Lietuvos gynybos prioritetų. Karoblis pažymėjo, kad NATO pasiūlymas šiuo klausimu bus parengtas kitų metų birželį.

Baltijos valstybių oro gynyba yra viena iš silpniausių karinių zonų. Šiuo metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra trumpojo nuotolio oro gynybos sistemos (3-5 kilometrai).

Pėstininkų kovinė mašina
Pėstininkų kovinė mašina "Boxer"