Mindaugas Puidokas: Konstitucinis Teismas pritaria gyventojų nuodijimui?

Autorius: Mindaugas Puidokas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2020-02-19 17:13:00, skaitė 397, komentavo 1

Mindaugas Puidokas: Konstitucinis Teismas pritaria gyventojų nuodijimui?

Antradienį Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė, kad valdančiųjų 2018 metais priimtos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos, leidusias atliekų deginimo jėgaines statyti tik ne arčiau kaip 20 kilometrų nuo gyvenviečių, prieštarauja Konstitucijai. 

Kaip informavo BNS, dėl šių pataisų 2018-ųjų rudenį į KT kreipėsi 31 Seimo narys iš opozicijos. Kreipimąsi parengė konservatorių, liberalų ir socialdemokratų frakcijų nariai bei tuomet valdančiųjų  socialdemokratų darbo frakcijai priklausęs Algirdas Butkevičius. Kreipimasis buvo parengtas po to, kai Seimas pasipriešino tuometinės prezidentės Dalios Grybauskaitės veto pataisoms, sugriežtinančioms atliekų deginimo jėgainių statybas. 

KT pranešime rašoma: „Išsikeltas tikslas – sumažinti neigiamą atliekų deginimo įrenginių poveikį visuomenės sveikatai – gali būti pasiektas kitomis, atliekų deginimo ūkinę veiklą mažiau varžančiomis priemonėmis, pavyzdžiui, nustatant pareigą atlikti privalomą planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimą, kurio metu, be kita ko, atsižvelgus į planuojamos ūkinės veiklos vietą, įvertinamas šios ūkinės veiklos poveikis aplinkos elementams ir visuomenės sveikatai“.

Todėl, kaip teigia KT, reikalavimas atliekų deginimo jėgaines statyti ne arčiau kaip 20 kilometrų atstumu nuo gyvenamosios teritorijos neproporcingai apsunkina galimybę atliekas tvarkyti aplinkai ir visuomenės sveikatai palankiausiu būdu.

Vilniuje atliekomis ir biokuru kūrenamą elektrinę stato valstybės valdoma „Ignitis grupė“, o Kaune – kartu su Suomijos energetikos koncerno „Fortum“ įmone „Fortum Heat Lietuva“. Pastaroji jau degina atliekas Klaipėdoje, antradienį pradėjo veikti ir Kauno jėgainė.

LR Seimo narys Mindaugas Puidokas išreiškė savo nusivylimą tokiu KT sprendimu: 

„Gerbiu Konstitucinio Teismo sprendimus. Vis tik šį kartą negaliu tylėti - naujausias KT sprendimas šokiravo daugelį. KT pateikė išvadas, kad atliekų deginimo jėgainių statybų ribojimai, leidę jas statyti ne arčiau kaip 20 km nuo gyvenviečių, prieštarauja Konstitucijai. Savaime peršasi mintis, kad pritariama gyventojų nuodijimui! 

Jau prieš mėnesį Seime išsakiau savo nuomonę dėl esamos šiukšlių deginimo situacijos, siūliau įvairius alternatyvius būdus, kaip atsikratyti saugiai atliekų. Šis Konstitucinio Teismo sprendimas primena blaškymąsi ieškant konstitucinių dvasių patarimų. Pateikti argumentai neįtikina ir neatspindi siekių rūpintis gyventojų sveikata. Lietuvos Konstitucijoje aiškiai rašoma kas valstybėje svarbiausia. KT dėka Lietuva yra vienintelė Europos šalis, kur net be atlygio parlamento nariai negali dėstyti universitetuose ir tokių keistų sprendimų vis atsiranda.

Argumentas, kad įstatymas riboja šiukšlių deginimo ūkinę veiklą yra pagrįstas ne objektyviais duomenimis, kuriuos vertinti teigiamai yra gana sudėtinga. 
Konservatorių teiginiai, kad ir kituose Europos miestuose beveik miesto centre yra statomos tokio pobūdžio jėgainės iš esmės yra netinkami, nes juose nėra aiškiai išdėstyta, kaip statoma, kokios medžiagos, kokie metodai yra naudojami atliekoms tvarkyti. Reikėtų sekti kitų Europos šalių geru pavyzdžiu, kai atliekos yra tvarkomos naudojant inovatyvius ir pažangius metodus, kurie nėra kenksmingi žmonių sveikatai, o ne pasenusius ir sukeliančius sveikatos problemų.“

Viešoje erdvėje pasirodė ir kitų susirūpinusių politikų, visuomenininkų nuogąstavimai dėl tokio KT sprendimo.