Naujienos iš Briuselio: Gitanas Nausėda teigia, kad laimėjome 200 mln. eurų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/nauj... 2020-02-22 16:25:00, skaitė 664, komentavo 2

Naujienos iš Briuselio: Gitanas Nausėda teigia, kad laimėjome 200 mln. eurų

ES šalių lyderiams nepavyko susitarti dėl 2021-2027 m. biudžeto. ES vadovai iš Briuselio išvyko nieko nesutarę. Vis dėlto Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos teigimu nuvertinti susitikimo nereikia. Kitas ES Vadovų Tarybos susitikimas numatomas kovo mėnesį

Pasibaigus Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimui, lyderiai sutarė toliau tęsti diskusijas dėl Daugiametės finansinės programos 2021 – 2027 metams. Pasak Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos, derybos įvairiuose dvišaliuose ir daugiašaliuose formatuose buvo ilgos ir intensyvios.

EVT Pirmininkas Charlesas Michelis 21-ios dienos naktį susitiko su visų šalių atstovais ir išklausė jų pozicijas bei derybinius argumentus. Lietuvos Respublikos Prezidentas susitikime su Ch. Micheliu padėkojo EVT Pirmininkui už pastangas suartinti valstybių interesus, tačiau griežtai pakartojo Lietuvos pozicijas dėl poreikio didinti finansavimą sanglaudos politikai, žemės ūkiui, Kaliningrado tranzito ir Ignalinos AE uždarymo programoms. Prezidentas taip pat pasisakė už korekcijų ES biudžete panaikinimą.

Prieš prasidedant plenarinei EVT darbo sesijai, šalies vadovas susitiko su Ambicingos Europos (sanglaudos) Grupe, kuriai priklauso 17 šalių narių lyderiai. „Solidarumas tarp šalių yra itin svarbus veiksnys, siekiant bendrų tikslų derybose“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat susitiko su neto mokėtojų į ES biudžetą vyriausybių vadovais, su kuriais siekta kompromiso tiek dėl ES biudžeto dydžio, tiek dėl atskirų biudžeto eilučių.

G.Nausėda sako, kad laimėjo 200 mln.

„2021 m. ateis greičiau, nei mes tikimės, bet manau, kad rasti sutarimą galima per artimiausią mėnesį, skeptiškai vertinant, per dvejus mėnesius“, – kalbėjo G. Nausėda ir pakartojo Lietuvos derybinius prioritetus: „Mūsų prioritetai yra du – kautis dėl didesnio Sanglaudos fondo. Mes jau laimėjome 200 mln. eurų (kompensacija už emigracija) – tai niekur nedings. Ir antrasis mūsų kovos laukas, iš svarbesnių (visų neminėsiu), – tiesioginės išmokos žemdirbiams ir konvergencija.“

Naujienų portalas „15min“ rašo, kad: „Lietuva taip pat prašo padidinti finansavimą Karaliaučiaus tranzito schemai, pagal kurią 400 tūkst. Rusijos piliečių kasmet kerta Lietuvą pagal supaprastintą tvarką. Lietuva prašo 215 mln. eurų, ES institucijos kol kas siūlo 139 mln. eurų.“

Kartą jau Gitanas Nausėda pranešė apie „laimėjimus“

2019-12-04 Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Turkijos Prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. Daugiašaliame susitikime, kuriame dalyvavo Latvijos ir Lenkijos Prezidentai bei Estijos Ministras Pirmininkas, buvo aptartas Baltijos šalių regiono ir Turkijos bendradarbiavimas, saugumo klausimai.

„Šiandien žengėme svarbų žingsnį – pokalbio metu sutarėme, kad NATO gynybos planas Baltijos šalims ir Lenkijai bus patvirtintas. Tai didžiulis pasiekimas ne tik mūsų šaliai, bet ir visam regionui, nes užtikrina mūsų piliečių saugumą. Taip pat susitikome su Turkijos Prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir apsikeitėme mintimis dėl NATO Aljanso vienybės svarbos ir palaikymo“, – sakė Prezidentas.

2019-12-06 Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį pareiškė, kad Turkija galutinai nepatvirtino atnaujintų NATO Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos planų ir pagrasino blokuoti paruoštą dokumentą, jei sąjungininkės nesutiks pripažinti Sirijos kurdų pajėgų teroristinėmis, – pranešė Reuters.com

Parengta pagal president.lt, euronews, 15min inf.