"Vitiaz": Rusijos priešlėktuvinis atsakas į NATO veiklą

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-02-29 12:52:00, skaitė 651, komentavo 3

Rusijos oro gynybos ir kosmoso pajėgos pradėjo eksploatuoti pirmasias naujausios priešlėktuvinės oro gynybos raketos sistemas "S-350 Vitiaz" Leningrado srityje, ir ši ginkluoti padarys didelį šuolį stiprindami oro gynybą Vakarų strategine kryptimi

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį paskelbė: "S—350 kovinė įgula pademonstravo savo įgūdžius, sunaikino sąlyginio priešo elektroninius paleidimus ir žengė į naują poziciją". Šis aukštųjų technologijų oro gynybos sistemos demonstravimas sulaukė plataus tarptautinio atsako ir tai nėra atsitiktinumas. Kurdama ir dislokuodama naujausius raketinius ginklus, Rusija aiškiai aplenkia JAV.

"Vitiaz" buvo priimtas į oro gynybos ir kosmoso pajėgas sausio viduryje, ir jis jau buvo išbandytas per pratybas Astrahano regione. S—350 sistema pakeičia oro gynybos sistemą S—300, todėl kova su priešo sparnuotomis raketomis bus dvigubai efektyvesnė. Rusijos kariuomenė gaus 12 S—350 divizionų pagal dabartinę 20 trilijonų (rubliais) valstybinę ginklų programą 2018—2027 metams. Divizionas turi 12 šaudymo įrenginių, kiekviename po 12 raketų. Iš viso 1728 raketos, paruoštos greitai ir tiksliai automatiškai pataikyti į oro taikinius daugiau nei 120 kilometrų atstumu ir aukštyje iki 30 kilometrų.

Universalusis "Vitiaz"

Vidutinio nuotolio mobilioji daugiakanalė priešlėktuvinių raketų sistema S—350 skirta sunaikinti žemai skraidančias sparnuotas raketas, nepilotuojamas orlaivius, taip pat sraigtasparnius ir lėktuvus, kurie nusileidžiant bando pasislėpti. "Vitiaz" orientuotas į daugiapakopę oro erdvės gynybą virš valstybinių, pramoninių, karinių objektų ir karinių objektų. Dėl padidėjusio kiekvieno paleidimo šaudmenų kiekio, S—350 gali atremti didžiulį išpuolį, naudodamas aviacinius ginklus. Viena "Vitiaz" transporto priemonė gabena tokia pat kovinį komplektą kaip ir "S—300P" paleidimo kompleksas, tačiau "S—350" lengviau transportuoti ir dislokuoti.

"Vitiaz" gali veikti savarankiškai ir kartu su S—300PM ir S—400. Antru variantu kompleksas atsakingas už objektų, esančių 100–120 km atstumu, apsaugą, tai yra, jis sunaikina aerodinaminius ar balistinius taikinius, kurie sugebėjo pralaužti kitus ešelonus. Rusijoje egzistuojanti oro gynybos sistema veikia nuosekliai. 400 km atstumu — oro taikinius perima oro gynybos sistema S—400, 100 km atstumu — veikia S—300, artimoje zonoje — nuo 60 iki 5 km — taikinius sunaikina "Buk" ir "Pancir". Universalus "Vitiaz" yra įdomus dėl savo efektyvumo įvairiuose diapazonuose ir gali užtikrinti šaudymą iš kelių kampų, remiantis principu "paleidau pamiršau" (užfiksuoti taikinį su 9M96E2 raketos aktyvia nukreipimo galvute). Visais atžvilgiais S—350 yra pranašesnis už geriausius užsienio analogus.

"Vitiaz" yra paleidimo įrenginys, perspektyvinis stacionarus radaras, skirtas elektroniniam oro erdvės nuskaitymui, ir komandų postas, paremtas sunkvežimiu "BAZ". Amunicijoje yra kelių rūšių raketos, įskaitant vidutinio nuotolio raketas, naudojamas oro gynybos sistemoje S-400. Toks suvienijimas leidžia padidinti oro gynybos efektyvumą ir kartu sumažinti gamybos sąnaudas. S-350 divizionui gali būti suteikta įvairi žvalgybos ir taikinių žymėjimo įranga, taip pat priešlėktuvinio komplekso "Pancir-S" koviniai automobiliai ir patrankų sistema.

Aktyvus "Vitiaz" radiolokacinės stoties antenų komplektas leidžia patikimai užfiksuoti taikinius iki 250 km atstumu, net ir elektroninių atsakomųjų priemonių sąlygomis. Jis lydi iki 48 taikinių, tuo pačiu metu nurodo taikymą 8 aerodinaminiams ir 6 balistiniams objektams. S-350 galima integruoti į vieną kovos valdymo sistemą ir gauti taikinio žymėjimą iš galingesnio S-400 radaro (ne kiekvienas dronas yra vertas "Triumf" raketos).

Atsakymas į "sutramdymą"

"Vitiaz S—350" sistemos pasirodymas armijoje atspindi kokybiškai naujas grėsmes saugumui. Patikimos gynybos giluminis suformavimas atitinka laiko reikalavimui. Tas, kuris kontroliuoja dangų, valdo iniciatyvą sausumoje ir jūroje.

Tuo tarpu NATO žvalgybinių skrydžių išilgai Rusijos jūros ir sausumos sienų skaičius auga: 2018 metais — 578, 2019 metais — 800. JAV vis dažniau pasirodo JAV sunkieji žvalgybos ir puolimo dronai. JAV strateginė vadovybė vykdo pratybas rengdama branduolinį smūgį piren Sąjungos valstybę. Dešimtys tūkstančių amerikiečių karių yra perdislokuojami už Atlanto į Europą vykdant pratybas "Defender Europe—2020". Estijos oro bazėje Amari — 10 minučių skrydis nuo Rusijos šiaurinės sostinės — nuolat budi F-16 naikintuvai, Baltijos oro policijos misijos dalis. Retkarčiais pasirodo ir modernesni F-35 Lightning II. Ir tai tik keli laiko portreto bruožai.

JAV ginkluotųjų pajėgų Jungtinio štabų viršininkų komiteto pirmininkas generolas Markas Milli vasario 26 deiną Rusiją pavadino "vienintele šalimi žemėje, kuri kelia egzistencinę grėsmę JAV". Į visas egzistencines Pentagono grėsmes yra vienas paprastas atsakymas, ir anksčiau JAV oro pajėgų vadas Europoje Jeffrey Lee Harrigyan paskelbė apie esamą planą sunaikinti integruotą oro gynybos — priešraketinės gynybos sistemą Kaliningrado srityje. Ir visa tai yra Rusijos "sutramdymas".

"Vitiaz" į tarnybą atvyko laiku, be jų, vien 2020 metais Rusijos Federacijos oro gynybos ir kosmoso pajėgos gaus keturis priešlėktuvinės raketų sistemos S-400 Triumph pulko komplektus ir šešis komplekso "Pancir-S" divizinius komplektus. Visos šios priemonės buvo sukurtos integracijai ir sąveikai oro gynybos — priešraketinės gynybos sistemoje, siekiant aukštųjų technologijų ir garantuotos Rusijos ir jos sąjungininkų apsaugos.