Pajuto valdžią: Lietuvos p-Rezidentas "trina rankas" norėdamas paleisti Seimą

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-18 10:30:00, skaitė 1092, komentavo 4

Pajuto valdžią: Lietuvos p-Rezidentas

p-Rezidentas Gitanas Nausėda interviu nacionaliniam transliuotojui paskelbė norįs pakeisti... Konstituciją. Jo manymu, valstybės vadovas neturi pakankamai įgaliojimų paleisti parlamentą

Nepraėjo nė metai nuo Gitano Nausėdos įžengimo į p-Rrezidento rūmus, o diktatoriaus manieros jame jau akivaizdžiai pasireiškia. Interviu nacionalinei televizijai jis papasakojo apie savo giliausius norus.

"p-Rezidentas turėtų turėti daugiau galių turbūt organizuojant išankstinius rinkimus. Formaliai, teoriškai išankstiniai rinkimai gali būti organizuojami, realiai jų organizuoti praktiškai neįmanoma, ir nuo neatmenamų laikų to nėra buvę", — skundėsi Nausėda.

Na, ką čia bepridursi? Lietuvos didžiųjų kunigaikščių karūna, matyt, užspaudė Jo Ekscelencijos galvą. Jam neužtenka Konstitucijos garantuojamų galių! Vietoj parlamentinės respublikos duokite jam p-rezidento galių. Nes be jo vertingų nurodymų vyriausybė ne tik nesugebės susidoroti su aktualiomis problemomis, bet ir baisaus koronaviruso nenugalės.

O teisė skirti ministrus turėtų būti suteikta ne valdančiajai koalicijai, o asmeniškai prezidentui. Savaime suprantama, kad juos nušalinti taip pat turėtų tik Gitanas Nausėda. Žinoma, su politinių užkulisių ir asmeniškai "patriarcho" Vytauto Landsbergio pritarimu. Pavyzdžiui, nepatiko koks nors Vardenis Pavardenis — lauk jį be jokių paaiškinimų. Taip susiklostė, kad Lietuvos ministerijoms ir departamentams vadovauja "ne titulinės tautos" atstovai. Kur tai matyta?!

Jei tik Gitanas Nausėda būtų turėjęs įgaliojimus paleisti Seimą ir vyriausybę, jis būtų tai padaręs iš karto, kai tik konservatoriai sukėlė isteriją dėl ministrų iš "Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos".

Tiesa, Nausėda pripažino, kad jei taip atsitiktų, susitvarkyti su koronavirusu dabartinėje situacijoje būtų buvę daug sunkiau. Karantinas, ekonominė krizė ir pirmalaikiai Seimo rinkimai — to jau tikrai per daug.

"Tai nebūtų valdančiosios koalicijos, nebūtų 2020 metų biudžeto, klausimas, kaip mes šiandien dorotumėmės su koronaviruso grėsme, neturėdami normalios Vyriausybės", — Lietuvos žiniasklaida cituoja Nausėdą.

Šiandien pagal Lietuvos Konstituciją prezidentas gali paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus tik gavęs Seimo pritarimą. Ir tai tik tuo atveju, jei išreiškiamas nepasitikėjimas vyriausybe, kurią sudaro valdančioji dauguma. Taigi, prezidento rankos yra surištos. Jis pats negali paleisti parlamento. Tai yra valstybinė Lietuvos, kaip parlamentinės respublikos, struktūra su prezidento valdžios elementais. Valstybės vadovas yra atsakingas tik už užsienio politiką ir ne daugiau. Jis negali kištis į vidaus reikalus. Tai yra vyriausybės ir valdančiosios koalicijos kompetencija.

Bet rankos niežti. Ypač tada, kai stabai yra opozicijoje, o p-rezidentas gali padėti jiems pasisavinti valdžią tik teikdamas moralinę paramą ir kaišiodamas pagalius į vyriausybės bei valdančiosios koalicijos ratus. Arba, pavyzdžiui, "keldamas bangas" dėl nepalankių partijų ir politikų dalyvavimo vyriausybėje.

Iki kitų Seimo rinkimų liko šeši mėnesiai. Ir per tą laiką reikia turėti laiko įkvėpti pagrindinę mintį, pasitelkus visus prezidento rūmų išteklius, kad tik konservatoriai, vadovaujami išmintingo Vytauto Landsbergio, sugeba tinkamai valdyti Lietuvos valstybę. Na, o kaip padėjėjus jiems reikia išrinkti liberalus ir socialdemokratus, kurie nebesugeba paslėpti savo ilgalaikio nesusikalbėjimo su "Landsbergio viščiukais".

Štai tuomet jau bus galima atsiduoti pagrindinio Lietuvos įstatymo pakeitimui. Taigi, kad iki kitų p-rezidento rinkimų 2024 metais Lietuva iš parlamentinės respublikos virstų p-rezidentine. O kas yra pagrindinis mūsų varžovas šioje kėdėje? Teisingai! Landsbergis jaunesnysis! O Jūs apie ką pagalvojote?

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.