JAV-ų prezidentas Donaldas Trampas įvardijo epidemijos kaltininkus

Autorius: Ivanas Danilovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-19 10:29:00, skaitė 1353, komentavo 11

JAV-ų prezidentas Donaldas Trampas įvardijo epidemijos kaltininkus

Idealiame pasaulyje globalių epidemijų ir stichinių nelaimių laikotarpiai planetos mastu turėtų lemti tai, kad žmonija susivienys kovai su bendra grėsme

Tuo labiau, kad koronaviruso atveju liga nepaiso paso, pilietybės ir registracijos vietos, užpuldama konkretų asmenį, — tai yra ta pati pavojaus rūšis, kuri tiesiogiai susijusi su visais mūsų biologinės rūšies atstovais.

Praktika, pasirodo, yra gana nuvilianti, nes kovos su liga būdų apibrėžimą lydi ginčai dėl "viruso nacionalinio priklausymo", be to, tai nutinka ne tik tarp nuobodžiaujančių karantine skirtingų šalių gyventojų, bet ir aukščiausiame tarptautiniame lygmenyje.

Statymas šiuose ginčuose, deja, yra daug aukštesnis, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio: šalį, kuriai gudrūs informacinių karų mėgėjai galės užklijuoti koronaviruso "autorystės" etiketę, gali pabandyti priversti "mokėti ir atgailauti" tikrąja šio žodžio prasme.

Pagrindiniu viruso "etninės kilmės" paieškos "beneficiaru" drąsiai galima laikyti Donaldą Trampą, ir tam yra keletas priežasčių. Visų pirma, epidemija puikiai dera su pagrindiniu Trampo administracijos politiniu pasakojimu, kuris grindžiamas formule: "Dėl visko kalta Kinija, Kinija turi būti nubausta, ir tik tada mes vėl padarysime Ameriką vėl didžią".

Negalima nepastebėti, kad tuo metu, kai kitos šalys uždarė sienas, ruošė koronaviruso testus ir iš viso ruošėsi rizikai, kad pas jas ateis epidemija (kas ir įvyko), Baltųjų rūmų atstovai propagavo idėją išvežti iš Kinijos Amerikos produkciją, nes dėl karantino (kurį tada amerikiečiai suprato kaip "totalitarinę priemonę") Amerikos vartotojai rizikavo "negauti kiniškų prekių".

Tai buvo iš dalies pateisinama — dėl Kinijos gamybos nutraukimo JAV rizikavo likti be vaistų, medicininių kaukių ir medicinos įrangos (kurias jie pamiršo, kaip gaminti savarankiškai), tačiau vis tiek situacija, kurioje administracijai rūpi "Kinijos klausimas", o ne Amerikos apsaugos nuo epidemijos priemonės, atrodė nelabai gražiai.

"Interviu "Fox News" ir "Fox Business Channel" Navara (Trampo patarėjas — Sputnik) pareiškė, kad prezidento administracija susikoncentravo į gamybos grandinių perkėlimą į JAV iš Kinijos, Indijos ir Europos, atsižvelgiant į koronaviruso protrūkį", — vasario 26 dieną rašė Amerikos naujienų portalas "Breitbart".

Nesunku atspėti, kad "gamybos grandinių perkėlimas" — tai kelerių metų klausimas, o reikėjo viską spręsti per kelias dienas. Nenuostabu, kad po epidemijos pradžios Jungtinėse Valstijose "The New York Times" rašė, kad "Kinija davė Vakarams laiko pasiruošti. Vakarai netinkamai jį iššvaistė".

Amerikietiškas sprendimas buvo rastas lengvai (ir šį kartą "Rusijos įsikišimo" nebuvo galima pritempti), ir jau vykdomas visiškai sąmoningas ir nuoseklus epidemijos "politinis aprašymas" kaip "Kinijos viruso" sukeltos epidemijos. Donaldas Trampas sistemingai būtent taip vadina jį savo Twitter paskyroje, ir jo šalininkai daro tą patį.

Pavyzdžiui, savo pranešime apie JAV oro linijų bendrovių palaikymą Trampas parašė: "JAV suteiks stiprią paramą tokioms pramonės šakoms kaip oro linijų bendrovės ir kitoms, kurios ypač jautrios Kinijos viruso įtakai. Mes būsime stipresni nei bet kada anksčiau!" Nepaisant visų Kinijos diplomatų protestų, kurie buvo perduoti JAV Valstybės departamentui ir išreikšti per oficialią Kinijos žiniasklaidą, Trampas ir toliau kalba ta pačia linkme. Skaičiavimas aiškus: jei dėl visko kalta Kinija, tai neįmanoma oficialiam Vašingtonui pareikšti pretenzijų dėl nekokybiško darbo siekiant užkirsti kelią epidemijai, to ir nepavyks padaryti, jei visas visuomenės pyktis bus nukreiptas į Pekiną. Ši strategija jau turi pasekmių, kurios būtų juokingos, jei jos vyktų ne tokiomis liūdnomis aplinkybėmis. Amerikiečiai dabar išsirikiuoja į ilgas eiles prekybos centruose, bandydami (kartais panaudodami fizinį smurtą prieš kitus pirkėjus) įsigyti tualetinio popieriaus, produktų ir ginklų, ir informacijos apie tai yra pilna amerikiečių socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Tuo pačiu metu daugybė parduotuvių, esančių "kinų kvartaluose" (ir kituose "Azijos" rajonuose), yra tuščios, nepaisant to, kad jų lentynos pilnos "deficito" (tai yra, to paties tualetinio popieriaus ir konservų, kurių trokšta amerikiečiai). Šis fenomenas netgi pritraukė regioninės žiniasklaidos dėmesį, kuri dalijasi būdu rasti "deficitą" — nuvažiuoti apsipirkti į kinų kvartalą.

Kai Kinijos milijardieriaus Džeko Ma fondas paskelbė informaciją, kad jis nemokamai pristatys į JAV 500 tūkst. koronaviruso testų ir medicininių kaukių, amerikiečių socialinių tinklų vartotojų reakcija kai kada buvo ypač neigiama: ponui Ma aiškino, kad dėl visko kalta Kinija, o kai kurie komentatoriai reikalavo atsisakyti testų ir kaukių būtent dėl ​​jų kiniškos kilmės.

Verta paminėti, kad atsisakyti Honkongo filantropo (kuris taip pat siuntė pagalbą Italijai ir Afrikos šalims) pagalbos būtų ne pats racionaliausias žingsnis, nes Amerikoje iš tiesų yra problemų su koronaviruso testais. Kovo 13 dieną žurnalas "Atlantic" pranešė apie savo tyrimą, kurio duomenimis "galima patvirtinti tik tai, kad 13 953 tyrimai (dėl koronaviruso — Sputnik) buvo atlikti nacionaliniu lygiu". Remiantis kovo 15 dienos "TASS" pranešimu, "Rospotrebnadzor" laboratorijose atlikta daugiau nei 104 tūkst. koronaviruso tyrimų. <...> Rusijos žinyba pabrėžė, kad visi Rusijos subjektai aprūpinti pakankamu testų sistemų kiekiu".

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad JAV Valstybės departamentas labai įsižeidžia, kai Kinijos diplomatai pradeda kaip atsaką viešai užduoti nepatogius klausimus apie viruso šaltinį, užsimindami apie jo atsiradimo iš Amerikos galimybę.

Jau dabar galima pasakyti, kad diplomatinė ir informacinė kova dėl teisės ką nors kitą apkaltinti visomis su epidemija susijusiomis problemomis tęsis dar daugelį mėnesių ar net metų po to, kai pati epidemija pasibaigs. Tačiau mažai tikėtina, kad tam skirtos pastangos suteiks bent šiek tiek paguodos ir pagalbos tiems, kurie nukentėjo ar nukentės nuo viruso.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija