Tarp Vakarų ir Rytų. Ar Rusija ir Kinija turi bendrą ypatingą naftos planą

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-30 14:47:00, skaitė 836, komentavo 1

Tarp Vakarų ir Rytų. Ar Rusija ir Kinija turi bendrą ypatingą naftos planą

Norint iš tikrųjų suprasti padėtį pasaulio naftos rinkoje, būtina visapusiškai atsižvelgti į "Kinijos faktorių", tai yra, didžiausio pasaulyje juodojo aukso importuotojo įtaką šiai rinkai

Naftos paklausa Kinijoje ir toliau lenkia jos pačios gavybą, Kinijos rinkos apimtį ir pramonės augimo dinamiką, todėl ši šalis yra perspektyviausia rinka bet kuriai naftos kompanijai, bet kuriai šaliai, kurios ekonomikoje yra angliavandenilių pramonės šaka.

Būtent dėl ​​šios priežasties Kinijos naftos rinka kelerius metus buvo konkurencijos epicentras tarp viso pasaulio naftininkų, įskaitant Rusijos, JAV ir Saudo Aramco naftos kompanijas, Saudo Arabijos Karalystės (KSA) valstybinį naftos monopolininką. Mano nuomone, tai yra aksioma, leidžianti mums paaiškinti viską, kas nutiko su OPEC + susitarimu.

Taip pat turime atsiminti, kad nafta skiriasi savo chemine sudėtimi ir savybėmis. Nėra prasmės gilintis į subtilybes, užtenka kelių paprastų faktų.

Keli žodžiai apie naftos rūšis

Nafta skirstoma pagal tankį — į lengvąją ir sunkiąją. Kuo mažesnis naftos tankis, tuo daugiau lengvųjų naftos produktų iš jos galima gauti pirminio perdirbimo metu. Šviesiosios naftos produktai yra benzinas ir žibalas, kurie yra brangesni nei tamsiųjų naftos produktai, tai yra, dyzelinas ir mazutas. Logiška to pasekmė yra ta, kad lengvosios rūšies nafta yra brangesnė nei sunkiosios rūšies, tačiau naftos perdirbimo įmonėms nenaudinga dirbti tik su lengva nafta, nes bet kurioje šalyje kaip benzinas automobiliams reikalingas tiek benzinas, tiek dyzelinas. Todėl naftos perdirbimo įmonės perka tiek lengvą, tiek sunkiąją naftą — tik taip jie gali gaminti visą rinkoje paklausių produktų asortimentą.

Antroji pagrindinė naftos savybė yra sieros procentinė dalis joje: kuo mažiau sieros, tuo pigesnis rafinavimo procesas. Ir čia prasideda niuansai, susiję su nagrinėjama tema. Nafta, ekstrahuota KSA iš "Arab Light", kaip rodo pats pavadinimas, yra lengvoji. Populiariausia Rusijos naftos rūšis "Urals" yra sunkioji. Tačiau sieros kiekis "Arab Light" yra 1,97 proc., o "Urals" — 1,35 proc., todėl abiejų markių kainos skiriasi keliais centais už barelį.

Rusijoje jau gaminama šešių rūšių nafta, tačiau mus domina tik lengvos ir mažai sieros turinčios ESPO rūšys (jos sieros kiekis yra tik 0,62 procento). Mes domimės ESPO, nes 2018 metų sausio mėnesį būtent ši rūšis pasiekė Kiniją per ESPO magistralinį vamzdyną (Rytų Sibiras — Didysis vandenynas). Nuo 1970-ųjų "Urals" tradiciškai buvo tiekiama į Europą, todėl Rusijos naftos kompanijų geografinis įvairinimas atrodė nepretenzingas: Uralas į vakarus, ESPO į rytus ir net "visiškai į rytus" — į vakarinę JAV pakrantę, kur Rusijos nafta sėkmingai konkuruoja su Aliaskos "ANS" nafta.

Įvykių naftos rinkoje 2019 metais chronologija

O dabar tiesiog išvardinkime faktus pagal chronologiją. Iki 2018 metų "KSA" ir jos "Saudi Aramco" buvo didžiausi naftos tiekėjai Kinijai. Pradėjus veikti ESPO, kurios pajėgumas pirmaisiais metais sudarė 30 milijonų tonų naftos (220 milijonų barelių), Rusija užtikrintai užėmė pirmąją vietą. Saudo Arabijos "Aramco" nesugebėjo konkuruoti su aukštesnės kokybės nafta ir net dėl ​​tanklaivių atsargų, o pati Kinija neketino atsisakyti diversifikuoti atsargų.

Kinijos kompanijos tradiciškai sunkiai naftą gana tolygiai pirko iš įvairių šalių, įskaitant Venesuelą ir Iraną, bendras šio "dueto" metinis kiekis sudarė apie 20 milijonų tonų (apie 145 milijonai barelių).

2018 metų rudenį KSA konsulato Stambule teritorijoje buvo nužudytas žurnalistas Jamal Khashoggi, dėl nužudymo organizavimo buvo apkaltintas princas Salmanas al Saudas, kuris netapo "pasmerktuoju" vien Donaldo Trumpo pastangų dėka. 2018 metų gruodžio 7 dieną Buvo priimtos naujos OPEC + susitarimo sąlygos: produkcijos sumažėjimas 1,2 milijono barelių per dieną, Rusijos dalis šiame sumažinime sudarė 228 tūkstančius barelių per dieną (daugiau nei 80 milijonų barelių per metus).

2019 metai — JAV sankcijos Iranui įvedamos "visu pajėgumu" (anksčiau galiojančios išimtys kai kurioms šalims, įskaitant Kiniją, netenka galios), JAV taiko sankcijas Venesuelai. Tuo pat metu JAV bendrovės ir toliau didina naftos, daugiausia skalūnų, gavybą iki tokio lygio, kuris leido joms patekti į pasaulio rinką.

JAV naftos eksportas 2019 metais sudarė 2,2 mln. barelių per dieną (800 mln. barelių per metus). JAV įėjo į pasaulio rinką taip sėkmingai ir tiksliai, kad buvo vertos pagarbos pagarbą: jos "užblokavo" kai kurių "Arab Light" naftos pirkėjų poreikius ir taip suteikė "Saudi Aramco" galimybę sutelkti dėmesį į Kinijos rinką, o Rusija neturėjo galimybės padidinti "Urals" produkcijos ryšium su OPEC + susitarimu. Visą naftos kiekį, 20 milijonų tonų (150 milijonų barelių), kurio Kinija negalėjo įsigyti Irane ir Venesueloje dėl JAV sankcijų, pakeitė Saudo Arabija, Uralas negalėjo įsiskverbti į Kinijos rinką 2019 metais.

2019 metų spalis: išsprendę visas problemas, susijusias su Danija aplink "Nord Stream-2" trasą, Šveicarijos vamzdžių tiesėjai "Allseas" išeina į Baltijos jūrą, bandydami kompensuoti prarastą laiką. Tai yra kritinis momentas "Gazprom", kuriam reikėjo baigti "Nord Stream-2" klojimą iki metų pabaigos. JAV, kurios anksčiau bandė sustabdyti "Nord Stream-2", turėjo paskutinį šansą.

2019 metų gruodžio 5 dieną Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pasirašo naujas OPEC + susitarimo sąlygas, numatančias sumažinti gamybą 1,7 milijono barelių per dieną, iš kurių Rusijos gamyba sudarė 300 tūkstančių barelių per dieną, naujų sąlygų galiojimas iki 2020 metų pirmojo ketvirčio pabaigos.

Žinoma, Rusijos ir to paties "Rosneft" vadovai matė, kas nutiko dėl skalūnų gamybos augimo JAV ir su KSA veiksmais Kinijos rinkoje, ir puikiai suprato, kad mūsų ministro parašas leidžia mums tęsti šią liniją. Nepaisant to,  OPEC +" įvyko — ir, jūs, atleiskit, tai labai panašu į savotišką "avansą" JAV: mes, Rusija, leidžiame jums toliau dirbti tuo pačiu stiliumi, o iš jūsų pusės — bandymų "torpeduoti"  "Nord Stream-2" nutraukimas . Tačiau 2019 metų gruodžio 21 dieną Trampas pasirašė naują sankcijų paketą, o vamzdžius tiesianti Šveicarijos bendrovė  akimirksniu nutraukė darbą.

Keliamieji metai ir įvykiai pasaulinėje naftos rinkoje

Sausio 15 dieną JAV ir Kinija savo prekybos kare pasirašė "taikos susitarimą", įskaitant Kinijos įsipareigojimą per dvejus metus iš JAV įsigyti 52 milijardų dolerių vertės energijos išteklių. O tada sausį valstybinės Kinijos įmonės pasirašė sutartį ir iš "Rosneft" nupirko 1,2 mln. tonų (apie 8,8 mln. barelių) "Urals" markės naftos. Toliau — COVID-19 epidemija Kinijoje, vasario mėnesį Kinijos gamybos apimtys sumažėjo 13 procentų, naftos barelio kainos sumažėjo nuo 60 USD sausio mėnesį iki 45 USD kovo pradžioje, tai yra 25 procentais. JAV skalūnų kompanijoms 45 USD už barelį — kritinė riba, tuo tarpu buvo akivaizdu, kad kaina ir toliau mažės.

Jau vasario pabaigoje KSA pabrėžė, kad reikia nedelsiant surengti OPEC + susitikimą, kuris įvyko kovo 5 dieną Vienoje. Pagrindinis KSA reikalavimas sumažinti gamybą dar 1,5 milijono barelių per dieną (šalims, kurios neįtrauktos į OPEC kartelį, yra 500 tūkstančių barelių per dieną, o tai Rusijai reikštų gamybos sumažėjimą dar 120 tūkstančių barelių per dieną). Rusijos atsakymas yra žinomas — ne mažiau ultimatyvus atsisakymas, kurio pasekmes mes stebime prekiaudami ateities sandoriais dėl naftos tiekimo pasaulio prekių biržose. Bet mes stebime kitą dalyką — Kinijos valstybinės naftos kompanijos pasirašė sutartį su "Rosneft" dėl 1,6 milijono tonų "Urals" markės naftos, kuri tiekiama kovo ir balandžio mėn. Iš viso pirmąjį 2020 metų ketvirtį — 2,8 milijono tonų "Uralos". Ir tai nepaisant COVID-19 ir gruodžio mėnesio OPEC + susitarimo.

Atsitiktinumas? Aš taip nemanau. Labiau panašus į Kinijos nepasitenkinimą tuo, kad 2019 metais ji buvo "pririšta" prie Saudo Arabijos "Aramco" atsargų, taip sumažinant diversifikacijos lygį. Panašiai kaip kruopščiai Kinijos ir Rusijos suplanuotas "Urals" įėjimas į sunkiosios naftos rinką. Taip, be abejo, tai, kas išdėstyta, yra ne kas kita, kaip versija, bet man atrodo, kad tai pateikia logišką paaiškinimą daugeliui to, ką mes stebime.

Ekspertai ir komentatoriai ne kartą vadino ir vadina "Rosneft" vadovą Igorį Sečiną pagrindiniu Rusijos dalyvavimo OPEC + susitarime oponentu, tačiau dėl tam tikrų priežasčių niekas neanalizavo, kodėl jam nepatiko šis susitarimas. Trampo atlaidaus požiūrio į Salmano al Saudo su Khashoggi "šėliones" galėjo nepastebėti tik tinginys, bet draugiški jausmai didelėje politikoje yra nonsensas, čia galioja tik paslauga už paslaugą. JAV, blokavusios Venesuelos naftos sektorių, sukėlė nepatogumų jų pačių naftos perdirbimo įmonėms Meksikos įlankoje, tačiau valstijos ėmėsi šio žingsnio. Trampo emocionalumas ir impulsyvumas yra to priežastis? Vargu.

Dabar valstybės pradeda demonstruoti savo norą pradėti derybas su OPEC nebandydamos normalizuoti padėties pasaulio naftos rinkoje derybomis su Rusija. Kodėl? O gi todėl, kad valstybės nelaiko KSA savo priešininku kainų karo pradžioje.

Kinija pradėjo vykdyti "taikos susitarimo" su JAV sąlygą — Kinijos žmonės susidorojo su ūmine epidemijos faze, o gamybos apimtys atsigauna. Bet ji pradėjo pirkti ne naftą, nei SGD, o įsigijo didelę SAD partiją. Santrumpa yra panaši, tačiau produktas yra visiškai kitoks: suskystintos angliavandenilių dujos yra propano-butano mišinys kaip automobilių kuras. Tai atitinka susitarimĄ, bet nieko daugiau, o perkami Uralo kiekiai — tai ne įsigytos "Arab Light" apimtys. Esu tikras, kad 2020 metais pavyks suprasti, kokia teisinga ši parinktis analizuojant dabartinius įvykius.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Didžiausi naftos kainų nuosmukiai
Didžiausi naftos kainų nuosmukiai