Kas laukia lietuvių po karantino?

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-04-06 08:11:00, skaitė 852, komentavo 0

Kas laukia lietuvių po karantino?

Europos statistikos agentūra praneša, kad nedarbas Lietuvoje yra didesnis nei ES vidurkis, o Valstybinė mokesčių inspekcija praneša, kad karantino laikotarpiu dėl koronaviruso biudžetas gavo 15 % mažiau mokesčių nei planuota

Gyventojai gauna pranešimus, kad yra atleidžiami iš darbo, ir tikrina savo sąskaitas, kad suprastų, kiek dienų ar mėnesių jie gali pragyventi be darbo.

— Andriau, gal žinai, ar darbo birža perėjo į nuotolinį darbą, ar registruoja naujus bedarbius? Po dviejų savaičių stosiu į bedarbių gretas. Mūsų valdžia mus jau perspėjo, kad įmonė nepakels krizės dėl koronaviruso.

— Nenusimink, Vidmantai! Vyriausybė pažadėjo padėti verslininkams! Neregėtą beveik penkių su puse milijardo paskolą Lietuva ima krizei suvaldyti, kad patirtų kuo mažiau nuostolių. Valdžia taip pat minėjo, kad per pastaruosius porą metų jiems pavyko sutaupyti šiek tiek pinigų atsargų fonde. Taigi, įveiksime šią koronaviruso katastrofą!

— Žinodamas, kaip Lietuvoje veikia "švogerystė", galiu daryti prielaidą, kad bus sėkmingai nusavinti tiek paskolos pinigai, tiek rezervo fondo lėšos. Akivaizdu, kad visos sumos nebus galima paskirstyti į savo kišenę, tačiau nemaža dalis gali būti skirta brolių ir svotų kompanijoms, nukentėjusioms nuo koronaviruso. Taip ir sutartys dėl koronaviruso padarinių pašalinimo gali būti skiriamos ne visiems, o tik giminaičių ir pažįstamų kompanijoms. Kas tai patikrins ir kaip?

— Na, aš manau, kad tikri patriotai neleis vyriausybei ir vietos valdžiai taip niekingai pasielgti. Iš tikrųjų šalyje vis dar yra sąžiningų politikų bei verslininkų. Ir nematuok visų pagal vieną kurpalį.

— Taip, nenorėčiau, bet karti Lietuvos trisdešimties nepriklausomybės metų patirtis rodo, kad šalyje susiformavo keli klanai, kurie bet kurios valdžios Seime ar vyriausybėje visada lieka prie bendro lovio — biudžeto. Tai yra tie, kurie nepriklausomybės aušroje, praėjusio amžiaus 90-aisiais, spėjo pridėti ranką prie buvusio "socialistinio turto" privatizavimo. Būtent jie gavo dividendus už "Mažeikių naftos" pardavimą amerikiečiams už centą, Ignalinos atominės elektrinės uždarymą, o vėliau iššvaistydami milijardus eurų lėšų už branduolinių atliekų utilizavimą. Bankrutavus "Snoro" ir Ūkio bankams, jie stebėtinai sugebėjo išsaugoti savo pinigus. Jie taip pat uždirbo daug pinigų iš netikro naujo Visagino AE statybos projekto. Čia aš paminėjau tik didžiausius mūsų elito sukčiavimus. O kiek yra mažesnių, apie kuriuos niekada nesužinosime.

— Tačiau šiandien situacija šiek tiek kitokia. Pasaulis dar niekada nebuvo susidūręs su tokia krize. Ar gali būti, kad nesąžiningi politikai ir čia pridės savo nešvarią ranką?!

— Tu dar abejoji? Asmeniškai aš — ne...