Koronavirusas ir sukčiavimas: kur lietuvius nuves noras pasipelnyti iš šios krizės

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-07 11:30:00, skaitė 856, komentavo 2

Koronavirusas ir sukčiavimas: kur lietuvius nuves noras pasipelnyti iš šios krizės

Pagal pesimistinius mokslininkų scenarijus gegužę užsikrėtusiųjų skaičius Lietuvoje viršys tris tūkstančius bei mirčių bus daugiau nei 200, nors kova vyksta labai intensyviai, tačiau kartais noras pasipelnyti peržengia visas ribas

Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai parengė du scenarijus — realųjį ir pesimistinį — kaip Lietuvoje galėtų toliau vystytis COVID-19 virusas. Pagal realųjį scenarijų, pats pikas Lietuvoje turėtų būti gegužės pradžioje, kai turėtų būti nustatyta apie 3000 užsikrėtusiųjų. Pagal šį realųjį scenarijų, mirčių šalyje skaičius turėtų pasiekti apie 208 mirtis, o daugiausia jų būtų fiksuojama nuo birželio iki liepos mėnesio.

Jei ši prognozė pasitvirtins, naujasis koronavirusas pražudys aštuonis kartus daugiau žmonių nei įprastas gripas. Per 2018–2019 metų sezoną nuo gripo mirė 26 Lietuvos gyventojai. Pagal pesimistinį scenarijų, gegužės mėnesį užsikrėtusiųjų skaičius siektų 3135, o mirčių — 251. Vis dėlto tikimasi, kad jau balandžio 9–12 dienomis epidemija bus suvaldyta. Šios prognozės pateikiamos tikintis, kad nebus antrosios viruso bangos.

Kol modeliuojami artimos ir tolimos ateities scenarijai, prekeiviai veikia čia ir dabar. Paklausiausios, žinoma, apsaugos priemonės. Facebook taip pat siūlomas kuo plačiausias asortimentas. Nuo negražių, bet efektyvių respiratorių iki gražių dizainerių rankų darbo kaukių. Tiesa jos labiau tinka dėvėti prieš veidrodį. Namie. Būti namie primygtinai visiems rekomenduojama. Nes internetu siūlomos kaukės Jums bus pristatytos į namus. Būkite namie.

Deja, pasitaiko ir sukčių, kurie nepraleidžia progos pasipelnyti iš šios krizės. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai atliko patikrinimus pagal gyventojų pranešimus dėl prekybos šiuo metu rinkoje itin didelę paklausą turinčiomis apsaugos nuo koronaviruso priemonėmis ir net greitaisiais COVID-19 testais.

Patikrinimo metu nustatyta, kad asmenys dažniausiai prekiavo dezinfekciniu skysčiu, kurio kainos rinkoje dabar smarkiai padidėjusios. Tokiems asmenims buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai dėl neteisėto vertimosi komercine veikla.

Vienas klaipėdietis patikrinimo metu sulaikytas pardavinėjantis greituosius COVID-19 testus. Skaičiuojama, kad už 750 eurų jis pardavė iš viso 25 tokius testus. Testai konfiskuoti. FNTT pranešė, kad turi duomenų, jog juodojoje rinkoje prekiaujama ir nėštumo testais, kurie reklamuojami kaip testai nuo koronaviruso. Nei prekeiviai, nei FNTT nepaaiškino, ar nėštumo testai buvo siūlomi ir vyrams.

Buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutis testų juodojoje rinkoje nepirko. Ponas Birutis testavosi legaliai ir kantriai laukė atsakymo net 80 valandų. Šia patirtimi buvęs ministras pasidalino savo Facebook laiko juostoje.

Nežiūrint visų patikrinimų, kad visaip kaip esame pasiruošę greitai atlikti testavimus, realybę turime tokią: nuo tyrimo paėmimo iki atsakymo gavimo praeina (nei labai daug, nei mažai) 80 val. laukimo nežinioje. Faktas pridedamas.

80 valandų nežinios
80 valandų nežinios

Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė penktadienio vakarą socialiniame tinkle Facebook iškėlė klausimą "Norfos" savininkams dėl parduodamų vienkartinių medicininių kaukių kainos. Ambasadorė stebėjosi, kodėl 50 vienetų apsaugos kaukių dėžutė parduodama net už 44,99 euro.

Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė: "Va tokia nuotrauka su pasibaisėjimu dalijasi Kinijos lietuviai. Labai norėčiau iš "Norfos" savininkų sužinoti, kodėl jie drįsta pardavinėti tokiomis kainomis. Mes kainas tikrai žinom gerai. Su mokesčiais ir pristatymu".

"Visgi manau, kad tokios prekės nelaimės metu jokiu būdu negali būti pasipelnymo šaltiniu", — savo Facebook pykčio neslėpė Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

Ina Marčiulionytė: tokios prekės nelaimės metu jokiu būdu negali būti pasipelnymo šaltiniu
Ina Marčiulionytė: tokios prekės nelaimės metu jokiu būdu negali būti pasipelnymo šaltiniu

Netrukus ambasadorė sulaukė prekybos tinklo "Norfa" atsakymo. "Norfos" atstovai atkirto, kad jeigu būtų įmanoma kaukes pristatyti pigiau ir greičiau, prekybos tinklas taip ir padarytų.

"Norfos" komercijos direktorė Aleksandra Bragina: "Gal galite padėti pristatyti į Lietuvą pigiau ir greičiau nei mes? Ar galite organizuoti pirkimą pigiau nei mes padarėme?"

"Aš ir mano kolegos taip pavargome su šių prekių pristatymu, kad mielai pirksime Lietuvoje. Bet jų kažkodėl čia nėra, o internete kaukės parduodamas po 60 eurų už 50 vienetų ir šiuo atveju PVM valstybei galimai nėra mokamas", — savo Facebook laiko juostoje atsikirto Bragina.


"Norfos" atstovai: mielai pirksime Lietuvoje. Bet jų kažkodėl čia nėra

Ar yra kaukių, ar nėra, ar jos Lietuvoje pagamintos, ar "made in China", Seimo nariams didelio skirtumo nėra. Įvairių stilių kaukių dėvėjimo ir nedėvėjimo būdus demonstruoja Lietuvos Respublikos Seimo nariai visai Lietuvai tiesiogiai iš Seimo posėdžių salės. Tokiu fotoreportažu savo Facebook laiko juostoje pasidalino Seimo narys Kęstutis Masiulis.

Dabar tokias madas diktuoja Seimas.

Lietuvos Seimo mados
Lietuvos Seimo mados

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.