Anglijoje sveikatos priežiūros darbuotojams uždrausta viešai kalbėti apie koronavirusą. Ką norima nuslėpti?

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-04-15 09:50:00, skaitė 1283, komentavo 3

Anglijoje sveikatos priežiūros darbuotojams uždrausta viešai kalbėti apie koronavirusą. Ką norima nuslėpti?

Anglijos žiniasklaida skelbia, kad Sveikatos priežiūros specialistai yra nutildomi ir jiems grasinama drausminėmis nuobaudomis tuo atveju, jeigu jie pasisakys apie savo darbą koronaviruso protrūkio metu.

Daugelis sveikatos priežiūros darbuotojų vis labiau nerimauja, kad nebegalės dalintis istorijomis apie savo darbą ir jiems bus taikomi griežti aprobojimai, norint kalbėti apie tai viešumoje.

Remiantis gydytojų ir slaugytojų pranešimais, kuriuos išplatino ligoninės ir kitos sveikatos priežiūros įstaigos, plačiai sklinda kalbos apie asmens higienos apsaugos priemonių trūkumą. Darbuotojai gauna grasinančius elektroninius laiškus, yra gąsdinami drausminėmis nuobaudomis, o kai kurie net buvo atleisti iš darbo.

Nors ligoninės siekia nutraukti šį skandalą, šiuo metu komunikacijos skyriai yra ypač apkrauti šiuo įtemptu laikotarpiu. Daugelis darbuotojų galvoja, kad jiems yra draudžiama kalbėti apie savo darbą pandemijos metu.

Apie šią situaciją kalbėję darbuotojai sako bijantys būti sudrausminti ir nubausti. Keletas specialistų teigė, jog nerimauja, kad gali prarasti darbą. Pavyzdžiui, vienas Sveikatos priežiūros pasitikėjimo tarnybos vadovas atsiuntė elektroninį laišką, kuriuo buvo draudžiama visiems darbuotojams kalbėtis su žiniasklaida. Taip pat buvo kilę incidentų, kai buvo stebimos darbuotojų socialinių tinklų paskyros bei sekami elektroninio pašto laiškai. Komunikacijos skyrių darbuotojų prašymai leisti jiems kalbėtis su spauda buvo atmesti, todėl visi jie šiuo metu labai nerimauja ir bijo dėl savo darbo šiuo itin sunkiu visuomenę ištikusios sveikatos krizės metu.

Vienas slaugytojas, norėjęs pabrėžti gyvybiškai svarbų savo profesijos vaidmenį, gavo laišką, kuriuo jam buvo uždrausta viešai bendrauti. Susisiekus su komunikacijos skyriumi, jis buvo šokiruotas, gavęs atsakymą, kad su žiniasklaida šiuo metu jam tiesiog uždrausta kalbėtis. Komanda nesakė, kokių veiksmų jie gali imtis siekdami įgyvendinti draudimą, tačiau jų kalbėjimo tonas buvo gąsdinantis.

Slaugytojas teigė: „Manau, kad mes, kaip sveikatos priežiūros darbuotojai, jaučiamės gana saugūs - slaugytojai visada yra reikalingi. Bet susirašinėjant su komunikacijos skyriumi, staiga imi jaustis bejėgis. Tai mane taip liūdina.“ Ironiška, pridūrė jis, kad koronavirusas iš tiesų lėmė tai, jog slaugytojų vaidmuo šiuo metu išstatomas ant pjedestalo ir tik šios panedemijos akivaizdoje buvo atkreiptas dėmesys į sudėtingą slaugytojų darbą, kuris iki tol nebuvo pastebėta.

Ne visi Sveikatos priežiūros patikros fondai Anglijoje yra įvedę absoliutų draudimą darbuotojams viešai. Kalbėti. Kai kurie net skatina specialistus, kurie nori kalbėti apie savo darbą. Neseniai daugybė personalo darbuotojų pasakojo apie savo vaidmenis užkulisiuose, tačiau dauguma kalbėjusiųjų dažniausiai buvo gydytojai, kurie dirba ne koronaviruso židinio zonose, o saugesnėse vietose, kur užsikrėsti šiuo virusu yra  mažai tikėtina.

Kate Jarman, Miltono Keinso universiteto ligoninės Sveikatos priežiūros fondo pasitikėjimo korporatyvinių reikalų direktorė mano, kad reikia palaikyti darbuotojus ir leisti jiems kalbėti apie tai,apie tai, koks svarbus yra jų vaidmuo. „Visada reikia rasti pusiausvyrą tarp darbuotojų nuomonės ir būdo, kaip tinkamai perduoti savo žinutę“, - sakė ji. „Gyventojai ir medicinos darbuotojai turėtų gerbti pacientų konfidencialumą ir pagrindinę informaciją teikti atsakingai.“

Yra žinomi keli atvejai, kaip buvo mėginama darbuotojus nutildyti. Štai jie:

Sveikatos priežiūros specialistas neteko darbo po to, kai jų ryšių skyrius sužinojo, kad jis kalbėjosi su vietos žurnalistu apie savo darbą;

Vienos pasitikėjimo tarnybos darbuotojams buvo pareikšta drausminė nuobauda. Taip buvo išsiųstas trumpas el. laiškas, pasirašytas vieno iš patikėjimo vadovo, perspėjantis darbuotojus jokiomis aplinkybėmis nekalbėti apie koronavirusą žiniasklaidoje. Kai kurie darbuotojai mano, kad yra stebimos jų socialinių tinklų paskyros;

Įvairių sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai buvo apklausti apie savo darbą koronaviruso metu ir jiems buvo pasakyta, kad jie negali kalbėti konkrečiai apie savo darbą ligoninėje;

Vienas ligoninės vadovas teigė gavęs patikimą informaciją iš žiniasklaidos ir artimiausiu metu nieko negalės nieko apie tai pasakoti;

Psichinės sveikatos priežiūros darbuotojas, dirbantis psichiatrijos skyriuje teigė, kad jam buvo baisu kalbėti viešai, nes prieš tai vadovybė pateikė papeikimą pabrėždama tai, kad yra blogai prižiūrimi pacientai.

Sveikatos priežiūros darbuotojus atstovaujančios sąjungos išreiškė susirūpinimą. Colenzo Jarrett-Thorpe, „Unite“ sąjungos, atstovaujančios 100 000 sveikatos priežiūros darbuotojų sveikatos apsaugos klausimais pareigūnams sakė, kad girdėjo, jog kai kurie sveikatos priežiūros įstaigų vadovai galimai reikalavo darbuotojų atskleisti sistemos trūkumus ir pagerinti pacientų gerovę.

Biomedicinos mokslų instituto mokslininkų, aptarnaujančio personalo ir studentų atstovas spaudai teigė, kad sveikaitos priežiūros įstaigų darbuotojai, norintys kalbėti apie jų gyvybiškai svarbų vaidmenį šiuo sunkiu pandemijos laikotarpiu vis dažniau susiduria su tomis pačiomis kliūtimis. „Didieji ligoninių fondai Anglijoje nekreipia dėmesio į mūsų prašymus ir nesiekia su mumis kalbėtis“.

Tokių suvaržymų metu išryškėjusios pasekmės, kai Sveikatos priežūros darbuotojai rizikuoja savo gyvybe ir yra itin gerbiami visuomenės plačiosios visuomenės, yra dažnos, tačiau šiuo metu jos jau nieko nebestebina. Rogeris Klineas, „Middlesex“ universiteto mokslininkas, kuris daug gilinosi į šiuos pranešimus, teigė: „Seni įpročiai sunkiai miršta. Be abejo, su manimi susisiekė Sveikatos priežiūros ir socialinės apsaugos darbuotojai, besidomintys viešumoje sklandančia informacija. Jie buvo labai susinervinę dėl iššūkių, kurie iškilo gyventojams.“

Vienas psichinės sveikatos specialistas teigė, kad nerašyta taisyklė yra tai, jog personalas turi nuleisti galvą, vykdyti nurodymus ir nieko nesakyti. „Kalbant apie kasdienes klinikines problemas ir iššūkius, su kuriais susiduriame, šiame žaidime yra neabejotina jėgos persvara ir mes paprastai esame nusiteikę apie tai kalbėti“, - sakė jis.

Apie savo darbą viešai negalima kalbėti ne tik Jungtinėje Karalystėje. JAV ligoninės grasina atleisti sveikatos priežiūros darbuotojus, kurie paskelbia apie savo darbo sąlygas koronaviruso pandemijos metu ir kaip jie išgyveno šią sudėtingą situaciją.