Lietuvos valdžia narsiai gina pagrindinės vertybės kibernetinį saugumą

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-24 07:58:00, skaitė 749, komentavo 1

Lietuvos valdžia narsiai gina pagrindinės vertybės kibernetinį saugumą

Krašto apsaugos ministerija pareiškė, kad jai pavyko iškovoti dar vieną pergalę nematomo karo fronte virtualioje erdvėje. Klastotė apie "NATO karių išvedimą iš Lietuvos" buvo laiku ir greitai paviešinta

Dar vienas didžiausias Lietuvos interneto tiekėjas atlaikė DOS ataką prieš serverius, per kuriuos transliuoja pagrindinė Lietuvos žiniasklaida.

Tuo metu, kai visa Lietuvos tauta didvyriškai ir atkakliai ištveria visus koronaviruso pandemijos sunkumus, priešas nemiega ir smogia į informacinį frontą. Puola su absurdiškais pareiškimais dėl koronaviruso, kurie kenkia valdžios institucijų patikimumui. O prieš kelias dienas smogė sunkiajai informacinei artilerijai — prieš NATO kontingentą Lietuvoje, kuris buvo pakviestas atremti artėjančią Rusijos tankų ataką Suvalkų koridoriuje.

Pagrindinė žiniasklaida, valdžios institucijos, Lietuvos vadai NATO būstinėje Briuselyje ir asmeniškai Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis gavo elektroninius laiškus. Tariamai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas į Lietuvą atnešė baisių naujienų: "Buvo nuspręsta iš Lietuvos išvesti tarptautinį Šiaurės Atlanto aljanso kontingentą".

Nuo tokios žinios ministrą gali ištikti širdies smūgis. Bet kokia žiniasklaida, paskelbusi tokią informaciją, galėtų išgarsėti visame pasaulyje ir tapti lygiaverte su tokiais milžinais kaip CNN ir BBC.

Tačiau lietuvių taip lengvai neapgausi. Jie jaučia priešininką mylios atstumu. Įtarimų sukėlė tai, kad ši tariamai sensacinga žinia buvo parašyta ne tik anglų ir lietuvių, bet ir rusų kalba. Aišku, kas stovi už tokių pranešimų. Neprofesionaliai dirbate, rusų įsilaužėliai. Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos skyrius dar ne tokius pričiupdavo. Pamenate naujausią NKSC ataskaitą su grafikais ir diagramomis? Tai dar vienas patvirtinimas, kad ne veltui šio centro specialistai valgo savo duoną su sviestu ir ikrais. Ir tokių melagingų pranešimų vos per tris mėnesius, nuo vasario 1 dienos, buvo atskleista daugiau nei aštuoni šimtai. Jie buvo susiję ne tik su NATO kontingentu Baltijos regione, bet ir su COVID-19 pandemija.

"Tai dar vienas iš daugelio bandymų pandemijos krizę paversti ir saugumo krize. Melagienomis kaip ši siekiama pasėti nepasitikėjimą Aljanso partneriais ir NATO vienybe", — sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Ypač atkreiptinas dėmesys į pirmaujančios Lietuvos žiniasklaidos priemonių atsparumą ir imunitetą klastotėms. Jos labai gerai žino, ką galima pasakyti Lietuvos gyventojams, ir kas gresia mirtimi. Ar galima patikėti, kad koronavirusas pateko į NATO tarptautinį batalioną Lietuvoje?

"Skleistos melagienos apie neva konoravirusu apsikrėtusį Lietuvoje dislokuotą JAV karį ar Krašto apsaugos ministerijos neva išreikštą ketinimą nestabdyti tarptautinių karinių pratybų", — praneša ministerija.

Svarbiausias Lietuvos žiniasklaidos darbas — nė vieno malonaus žodžio apie Rusiją ar Kiniją. Vien negatyvas ir atvira rusofobija išgelbės Lietuvos gyventojų protus ir kūnus nuo Rusijos ir Kinijos virusų, kurie kenkia nacionaliniam saugumui.

Ir kad šie informaciniai virusai nepasiektų gyvybiškai svarbių Lietuvos piliečių organų, buvo nutiesta ir antroji gynybos linija. Ją sudaro įmonės, teikiančios ryšių paslaugas. Jas taip pat puola iš užsienio. Na, kaip ir per Antrąjį pasaulinį karą, priešo orlaivių reidai.

Iškart po Krašto apsaugos ministerijos vienas iš pirmaujančių ryšio paslaugų tiekėjų pranešė, kad teko kelias valandas atlaikyti priešo kibernetines atakas prieš savo serverius. Dėl darbuotojų profesionalumo užsienio įsilaužėlių ataka buvo sėkmingai atremta. Manau, neverta net nurodyti užpuolikų tautybės. Čia ir taip viskas aišku.

Įdomiausias dalykas visuose šiuose pranešimuose apie tariamus išpuolius ir klastotes yra tas, kad negalima patikrinti jų teisingumo. Tikro karo metu žmonės girdi sprogimus ir mato priešą savo akimis, o šis tylus karas vyksta virtualioje erdvėje, kurios neįmanoma paliesti. Belieka tik tikėti aukšto rango pareigūnų žodžiais. Arba netikėti.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.