Nauji koronaviruso židiniai ir alaus degustacijos. Lietuvoje tęsiasi kaukių balius

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-09 13:53:00, skaitė 943, komentavo 2

Nauji koronaviruso židiniai ir alaus degustacijos. Lietuvoje tęsiasi kaukių balius

Saugant vieniems kitus kaukė šiandien tapo privalomu aksesuaru gatvėje. Tačiau kauke savo esybės neuždengsi, po ja nepasislėpsi

Ir visgi gyvenimas dėl naujų taisyklių neturi tapti pilkesnis. Taip mano Vilniuje prasidėjusios Kaukių mados savaitės dalyviai. Jų sukurtas stilingas, ekspresyvias, šmaikščias kaukes iki gegužės 10 dienos sostinėje saugiai gali pamatyti kiekvienas.

Novatoriško formato mados savaitėje apsilankyti saugu — ji vyksta tiesiog Vilniaus gatvėse. Pėsčiomis, laikantis saugumo reikalavimų, ar automobiliu keliaudami pagal siūlomą maršrutą žiūrovai gali apžiūrėti daugiau nei dvi dešimtis kūrybiškų kaukių, eksponuojamų "Clear Channel" lauko reklaminiuose stenduose sostinės centre ir senamiestyje.

Projektas Facebook socialiniame tinkle žaibiškai išpopuliarėjo, prisijungė fotografai, dizaineriai, verslininkai, muzikantai, studentai ir visi norintys. Prie iniciatyvos prisijungė muzikantai Erica Jennings ir Jurgis Didžiulis, dizaineris Robertas Kalinkinas.

Ypatingas Kaukių mados savaitės garbės svečias — Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. "Kai vakar dėl šio įvykio paprašiau kaukės iš UAB Laurema ant kurios kurtos kaukės elegantiško paviršiaus įtikinamai staugia Vilniaus simbolis — geležinis vilkas, ją turėjau jau po pusdienio", — džiaugiasi Vilniaus meras. "Ir štai tas puikus aksesuaras galės garbingai sudalyvauti mūsų savaitės ekspozicijoje", — pats apie save ir savo kaukę išdidžiai pareiškė ponas Šimašius. Ir ta proga atnaujino savo Facebook'o profilio nuotrauką.

Vilniaus meras su nauja kauke
Vilniaus meras su nauja kauke

Žinoma, pagarba kūrybingiems Vilniaus dizaineriams už meną. Tačiau jų dėka sostinės meras reklamuoja Nepriklausomos Lietuvos laikais kraštutinių tautininkų voldemarininkų išpopuliarintą Geležinio vilko simboliką. Štai kas atsitinka, kai nežinai savo tautos istorijos arba neturi nieko geresnio savo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat atnaujino savo Facebook'o profilio nuotrauką. Šį kartą ministras ne su karine uniforma ir be kaukės. Tačiau proga istorinė — 2020 Steigiamojo Seimo šimtmetis. Ponas Veryga savimi pažymi Lietuvos Respublikos šimtmetį. Šiuo rėmeliu atnaujinti savo profilio nuotraukas Veryga pakvietė ir savo Facebook'o draugus bei sekėjus. Tačiau tokių neatsirado. 

Ministras A.Veryga pažymėjo Steigiamojo Seimo šimtmečio metus
Ministras A.Veryga pažymėjo Steigiamojo Seimo šimtmečio metus

Aktyviau tautiečiai sureagavo į sveikatos apsaugos ministro samprotavimus apie tai, kad slaugos įstaigos pačios kaltos dėl padėties jose. Nes nesimoko.

"Klostosi paradoksali situacija. Slaugos įstaigos, kur šiuo metu gana dažnai fiksuojami koronaviruso židiniai ir kuriose prižiūrimi sudėtingos būklės pacientai, vangiai naudojasi galimybėmis užkirsti kelią viruso atsiradimui ir plitimui!" — rašo su šauktuku savo Facebook'o laiko juostoje ministras Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras priekaištauja, kad šios įstaigos neišnaudoja siūlomos pagalbos, vangiai dalyvauja specialiuose seminaruose, kur mokama, kaip tinkamai užtikrinti infekcijų kontrolę, ir ką daryti, jei kam nors iš gyventojų nustatomas šis klastingas virusas.

Ministras Veryga net pykteli ir įvardina problemines apskritis: "Štai jau trečią savaitę SAM organizuojamuose mokymuose tokios įstaigos vangiai dalyvauja, nors turėtų būti suinteresuotos. Juose pasigesta aktyvesnio Klaipėdos, Telšių, Utenos apskrityse veikiančių įstaigų darbuotojų dalyvavimo".

Ministras Veryga apeliuoja į slaugos įstaigų darbuotojų supratingumą ir aktyvumą. "Šiuo atveju svarbu suprasti, kad slaugos ir globos įstaigos, norėdamos išvengti tapti koronaviruso židiniais, pačios turėtų būti aktyvesnės. Ir bent jau dalyvauti mokymuose, į kuriuos yra kviečiami, klausyti specialistų patarimų! Karantinas tęsiasi, tad ir toliau svarbu išlikti vieningiems!" — vėl su šauktukais baigia ministras Veryga savo monologą.

Ministras A.Veryga kviečia slaugos ir globos įstaigų darbuotojus mokytis
Ministras A.Veryga kviečia slaugos ir globos įstaigų darbuotojus mokytis

Verygos Facebook'o draugai ir pažįstami replikavo, komentavo, net bandė poną kviestis dialogui. Bet kiekvienas liko prie savo nuomonės.

Vygantas Raulinaitis: "Tai kodėl tų mokymų video formatu nėra ministerijos puslapyje, kad ne tik tos įstaigos, bet ir kiti pažiūrėtų".

Alvydas Benošis: "Man atrodo, kad čia ne įstaigos kaltos aplamai, o jų (ir ne vien tokių įstaigų) Vadovai. Tokie abuojumo, aplaidumo, stagnaciniai pavyzdžiai lydi jau nuo pirmųjų pandemijos paskelbimo dienų..."

Robertas Palionis: "Iš skaudžios asmeninės patirties: — slaugos įstaigos pozicija pacientų atžvilgiu — kuo greičiau numirs tuo geriau".

Alvydas Surblys: "Čia ne nežinojimas kaltas, o darbuotojai migruojantys per kelias darbovietes, nejaugi nebuvo galima užtikrinti, kad tų įstaigų medikai dirbtų tik tose įstaigose, mokėti daugiau, jei neužtenka uždarbio iš vienos įstaigos".

Justina Karklienė: "Hm, mokymai karantino metu? Kas nors iš medikų važinėjo/važinėja į kursus?"

Tautos balsas
Tautos balsas

Audronė Knc: "Globos namuose darbuotojai intensyviai dirba, dar kas 7 dienas priversti važinėti darytis tyrimus (nuo jų greičiau susirgs, negu nuo COVID), ieško kur įsigyti apsaugos priemonių, sėdėti ir žiūrėti seminarus, nėra kada. Koronavirusas dar nėra pilnai ištirtas, tai ką ten gali išmokyti..."

Gyvenimas nesustojo. Karantinas švelninamas. Tuo džiaugiasi ir aludariai. Ne tik džiaugiasi, bet ir kviečia pasivaišinti. Tiesa, nealkoholiniu alumi. Bet tai nesusiję su karantinu. Alkoholio reklama Lietuvos Respublikoje draudžiama. Dėl sveikatos. Dabar daug kas draudžiama vardan tos sveikatos. Būkite sveiki ir Jūs.

Alus gerti sveika, - taip sakė Jonas Jablonskis
Alus gerti sveika, - taip sakė Jonas Jablonskis

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija