Rusijos Baltijos laivyno galia padidės šešiais raketiniais laivais: kuo įdomus "Karakurt"

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-21 11:53:00, skaitė 927, komentavo 6

Rusijos Baltijos laivyno galia padidės šešiais raketiniais laivais: kuo įdomus

Artimiausiu metu Baltijos laivyno sausumos pajėgos bus papildytos šešių mažų "Karakurt" projekto 22800 raketinių laivų serija su "Caliber-NK" kruizinėmis raketomis

Baltijos laivyno kovinis pajėgumas reguliariai papildomas naujos kartos laivais, kuriuose yra tolimojo nuotolio, didelio tikslumo raketos. Tai yra natūralus ir tinkamas Rusijos atsakas į agresyvią karinės infrastruktūros plėtrą regione ir daugelio NATO šalių puolimo galimybes.

Pasak Rusijos karinio jūrų pajėgų vado Nikolajaus Jevmenovo, artimiausiu metu Baltijos laivyno sausumos pajėgos bus papildytos šešių mažų "Karakurt" projekto 22800 raketinių laivų serija su "Caliber-NK" kruizinėmis raketomis. Keturiuose iš šešių laivų bus integruotos priešlėktuvinės raketos sistemos "Pancir-ME" jūrinis variantas.

Naujų raketinių laivų atsiradimas žymiai padidins Rusijos karinio jūrų laivyno operatyvinės ir strateginės asociacijos Baltijos jūroje galią. Pagrindinis "Karakurt" ginklas yra "Caliber-NK" kruizinės raketos, išbandytos kovos sąlygomis, galinčios numušti taikinius iki 2500 km atstumu. Atsižvelgiant į užduotis, vienas toks laivas gali sunaikinti priešo raketų naikintoją, karinę bazę ar aerodromą (pvz., nuo Baltijsko iki Ramsteino oro bazės — tik 1000 km). Užduotys "Karakurt" gali būti vykdomos tiek atskirai, tiek kaip dalis karinių jūrų pajėgų grupės. Pirmasis iš paminėtos serijos į rikiuotę stos raketų kompleksas "Odincovo", kuris šiuo metu atlieka "Pantsir-ME" komplekso jūrinių modifikacijų bandymus. Anksčiau Baltijos laivyną papildė du projekto 22800 laivai — "Mytišči" ir "Sovetsk". Rusijoje iki 2026 metų planuojama pastatyti 18 "Karakurt" laivų.

Baltijos laivynas priima naujus raketinius laivus prioritetine tvarka, nes yra Vakarų strategine kryptimi nuolat pasirengęs atstumti potencialaus priešo raketas ir oro smūgį. Pagrindiniai laivyno uždaviniai yra šie: apsaugoti ekonominę zoną ir gamybos sritis, užtikrinti laivybos saugą ir vykdyti Rusijos vyriausybės užsienio politikos veiksmus ekonomiškai svarbiose pasaulio vandenyno vietose.

Karo laivai tarnauja netoli savo gimtųjų krantų, Viduržemio jūroje, Indijos ir Atlanto vandenynuose. Baltijos laivynas apima sausumos laivų, povandeninių laivų diviziono, pagalbinių ir paieškos bei gelbėjimo laivų, jūrų aviacijos, pakrančių kariuomenės, oro gynybos padalinių ir kitų derinį. Pagrindiniai baziniai taškai yra Baltijskas (Kaliningrado sritis) ir Kronštatas (Leningrado sritis).

Mažas, bet vikrus

"Project 22800" raketiniai laivai yra išskirtinio dizaino ir kovos pajėgumų, analogų pasaulyje nėra. "Karakurt" pastebimai pranoksta, pavyzdžiui, artimojo jūros zonos projekto 21631 "Buyan-M" raketų ir artilerijos laivą. Be didelio tikslumo "Caliber-NK" komplekso su veiksmingomis kruizinėmis raketomis (kiek jų yra laive, yra paslaptis), naujuose laivuose yra modernios valdymo sistemos, oro gynybos įtaisai, elektroniniai ginklai, radijo ryšys, navigacija, elektroninio karo (EW), taip pat priešsabotažinė įranga. Kompaktiškame laivo korpuse (67 metrų ilgio, 11 metrų pločio, 800 tonų poslinkio) slypi didžiulė kovinė galia.

Ateityje projektui 22800 taip pat bus skirti viršgarsiniai "Cirkon" pataikantys į taikinius daugiau nei 1000 km nuotoliu, nesugaunami esamų ir perspektyvių priešraketinės gynybos sistemų (raketa "3M22 Cirkon" skrenda daugiau nei 10 tūkst. km/h greičiu). Rusijos karinio jūrų laivyno "ilgų ir tikslių rankų" programa yra kuriama atsižvelgiant į praktinę patirtį, kaip sunaikinti IV * kovotojus Sirijoje naudojant mažus kito projekto raketinius laivus.

Praėjusiais metais pastatytas laivas "Odincovo" pirmasis gavo naujausią į ginklų sistemą integruotą oro gynybos sistemą "Pancir-ME". Tai vienintelė laivų sistema pasaulyje, apjungianti galingą artilerijos ir raketų ginklus bokšto instaliacijoje, integruotą radaro-optinio valdymo sistemą. Automatizuotas kompleksas beveik akimirksniu (nuo trijų iki penkių sekundžių) reaguoja į grėsmes ir gali smogti visų tipų oro taikiniams (skraidantiems iki 1000 metrų per sekundę greičiu), įskaitant priešlaivines raketas, oro bombas, dronus — iki 20 km atstumu ir aukštyje iki 15 km. Leiskite priminti, kad sausumos pajėgų "Pancir" pademonstravo aukščiausią kovos efektyvumą Sirijoje. Ir laivo versija paveldėjo bazinio modelio privalumus. Jūrų "Pancir" neturi analogų ir artimiausiu metu jų greičiausiai nebus.

Mažą raketinį laivą nėra lengva aptikti priešo radarams dėl jo nereikšmingo atspindinčio paviršiaus. Ekipažas (39 žmonės) stebi aplinką naudodamas daugiafunkcį kompleksą "Mineral-M" (aktyvius ir pasyvius objektus radaro horizonte). Prie puikių savybių sąrašo galite pridėti maksimalų "Karakurt" greitį — 30 mazgų (daugiau nei 55 km/h), autonomija — 15 dienų, kreiserinis atstumas — iki 2800 jūrmylių (daugiau nei 4500 km). Iš tiesų, jis mažas, bet labai vikrus.

Nauji projekto 22800 laivai išplės Baltijos laivyno, kurį supa nedraugiškos NATO šalių jūrų pajėgos, operacinius pajėgumus.

Suvereniteto pagrindas

Per pastarąjį pusmetį Baltijos laivyne buvo sėkmingai įvykdyta apie 1500 kovinio rengimo pratybų. Ekipažai atliko apie 400 kovos pratybų, įskaitant 180 artilerijos ir 7 raketų šaudymo, minų laukus, gylio užtaisus ir minų veiksmus. Vykdydami jungtines rikiuotės ir būrių pratybas, jūrų ir pakrančių karininkai išmoko valdyti įvairias kovos priemones.

Šiandien Baltijos laivynas yra galinga įvairovės grupė, kuriai būdingos sausumos ir povandeninės pajėgos, aviacija, oro gynybos pajėgos ir sausumos pajėgos — su pažangiais ginklais ir techninėmis priemonėmis. Kovos rengimo prioritetas yra įvairių laivyno smogiamųjų pajėgų (laivų streiko grupių kartu su aviacijos ir pakrančių pajėgomis Baltijos jūros zonoje) veiksmų plėtojimas. Pagrindinis vaidmuo sprendžiant klasikines problemas jūroje priklauso šiuolaikinėms aukštųjų technologijų korvetėms "Stereguščij", "Soobrazitelnyj", "Bojkij" ir "Rezistent", taip pat mažiems raketiniams laivams "Soveck", "Serpuchov", "Zelenyj Dol" ir "Mytišči". Pakeliui — naujasis "Karakurt" su kruizinėmis raketomis "Caliber-NK" ir, galbūt, "Cirkon".

Aukštosios technologijos ginkluotės srityje išlieka bet kurios šalies tikrojo suvereniteto ir darnaus vystymosi pagrindu, o Rusija šia kryptimi ir atskirame Baltijos regione lenkia visus konkurentus. Pentagonas oficialiai pripažįsta praradęs JAV pasaulinį karinį pranašumą (atsižvelgiant į KLR ir Rusijos Federacijos stiprinimą), taip pat Rusijos karinį-geografinį pranašumą prieš NATO Baltijos regione. Rusijos Federacijos vadovybė aukštųjų technologijų ginklų srityje nėra savaiminis tikslas, o laiko reikalavimas ir nacionalinio saugumo garantija.

* teroristinė organizacija, uždrausta Rusijos Federacijoje.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.