Veidmainystės socialiniuose tinkluose. Lietuvos politikų transformacijos Facebook

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-31 15:26:00, skaitė 1271, komentavo 0

Veidmainystės socialiniuose tinkluose. Lietuvos politikų transformacijos Facebook

Šias laikais kiekvienas gali parašyti apie save knygą, tam nereikia didelių fizinių ir protinių pastangų, tiesiog užeini į socialinius tinklus ir kuri savo istoriją, Lietuvos politikai ir visuomeniniai veikia aktyviai išnaudoja šią galimybę

"Broliai seserys, imkit mane ir skaitykit. Ir tatai skaitydami permanykit...", —  taip prasideda pirmoji lietuviška knyga — Martyno Mažvydo katekizmas, išleistas 1547 metais Karaliaučiuje. Praėjo 473 metai. Dabar kiekvienas gali rašyti knygą. Be didelių fizinių ir protinių pastangų. Be tiražo ir egzempliorių ribojimo. Kūryba be tabu. Ir jokios cenzūros.

Facebook — veido knyga. Asmeninė. Joje nurodoma gimimo data, darbovietė, kur mokėtės, šeimyniniai santykiai. Giminės, artimieji ir draugai. Kontaktai. Galima net kokią nors savo ar pasiskolintą "auksinę mintį" deklaruoti. Nors IT specialistai ir kriminalistai pataria saugoti savo asmeninius duomenis. O žvalgybų tarnybos net įspėja, kad galite tapti priešiškų valstybių taikiniu.

Vistiek didžioji dauguma savo veidaknygėse beveik apsinuogina. Dažniausiai tai daroma sąmoningai ir įsivaizduojant kad sąmojingai. Įvaizdis yra viskas!

Daugelis iškilių, kaip patys apie save mano, įvaizdžio kaukes užsidėjo dar iki privalomo apsauginių kaukių dėvėjimo momento. Tik jiems vieniems težinoma ką jie tuo norėjo apie save pranešti tautai ir pasauliui. Įdomu ką apie šias veidmainystes veidaknygėse pasakytų psicho analitikos patriarchas Zigmundas Froidas?

Štai žurnalistas, buvęs naujienų portalo Bernardinai.lt vyr. redaktorius, religijotyrininkas, o dabar  Tėvynės sąjungos — Lietuvos krikščionis demokratas bei Seimo narys Andrius Navickas savo veidaknygės laiko juostoje visiems pranešė svarbią žinią — lankysis pas barzdaskutį. Jo teigimu, jo didžiausias turtas — jo barzda. Tai, jo manymu, patvirtina ir Dalai Lama.

Barzda ir Dalai Lama
Barzda ir Dalai Lama

"Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad finansų krizės Lietuvoje greičiausiai nebus. Bet kažkodėl savo veidaknygėje pasipuošė Hanibalo Lekterio kauke. Neaišku ar ekspertas tokiu būdu nori įspėti, ar pats išsigando savo prognozių.

"Finansų krizės nėra ir greičiausiai jos nebus, bent jau Lietuvoje. Finansų krizė reikštų nemokumą, finansų sistemos dalyvių nesugebėjimą atlikti savo funkcijų, didžiules bankroto bangas, paskolų portfelio atitraukimą, valstybės negalėjimą pasiskolinti finansų rinkose", — dar visai neseniai, balandžio mėnesį, Pandemijos ekonomikos konferencijoje sakė Mačiulis.

Finansų ekspertas — Hanibalas Lekteris
Finansų ekspertas — Hanibalas Lekteris

Audrius Bačiulis arba, kaip pats save tituluoja, Protingas Chamas, savo veidaknygėje darbovietės ir išsilavinimo nenurodo. Anksčiau ponas Bačiulis prisistatydavo kaip gynybos specialistas. Kažkada net buvo paties premjero Andriaus Kubiliaus atstovas spaudai. Andrius Kubilius Briuselyje. Andrius Kubilius Europos Parlamente dabar atstovauja Lietuvai. O ponas Bačiulis tiesiog ilsisi ir laisvalaikiu lietuvių kalbai kuria daiktavardžius.

Protingas Chamas — kalbos specialistas
Protingas Chamas — kalbos specialistas

Veidaknygė suteikia galimybes persikūnyti. Iš ko tik norį į ką tik nori. Galima iš angelo į geišą. Taip buvęs Lietuvos Nacionalinio radijo ir televizijos Žinių tarnybos vadovas, o dabar Lietuvos Valstybės saugumo departamento darbuotojas Audrius Matonis savo veidaknygėje ir padarė. Transformavosi.

A.Matonis - Angelas 5
A.Matonis - Angelas 5

Savo veidaknygės duomenyse apie Audrių Audrius Matonis nurodė: "Šypsokitės — tai erzina dažną lietuvį". Šiam teiginiui sunku nepritarti. Kas geriau pažįsta lietuvį, jeigu ne tikras lietuvis. 

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.