"Sveikas protas pagaliau nugalėjo": Seimas "uždarė" Rozovos apkaltos klausimą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-06-03 12:06:00, skaitė 727, komentavo 1

Antradienį Lietuvos Seimas galutinai atmetė opozicijos iniciatyvą skelbti apkaltą parlamentarei Irinai Rozovai

VILNIUS, gegužės 3 — Sputnik. Seimas nepritarė iniciatyvai surengti apkaltos procesą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos atstovei Irinai Rozovai.

Balsavimas vyko antradienį Seimo vakariniame posėdyje.

Už apkaltos proceso pradėjimą antradienį Seime balsavo 41 Seimo narys, prieš buvo 62.

Balsavimas antradienį vyko gavus Etikos ir procedūrų komisijos išvadą dėl ankstesnio balsavimo, kai kilo ginčas, ar Seimas privalo sudaryti opozicijos inicijuotą komisiją.

Po balsavimo Rozova padėkojo Seimo nariams.

"Aš noriu padėkoti visiems Seimo nariams, kolegoms už šį balsavimą, kuris ką tik įvyko. Aš manau, kad mes visi galime džiaugtis ir konstatuoti, kad sveikas protas pagaliau Seimo salėje nugalėjo. Labai norisi tikėti, kad mano kolegos iš dešinės pagaliau sustabdys tą raganų medžioklę ar bent padarys kažkokią pauzę", — dėkodama sakė parlamentarė.

Be to, ji pridūrė, kad Lietuvoje yra daug klausimų, problemų, ir "šios dienos įvykiai — ne išimtis".

"Taigi, jeigu mes eisime tuo keliu, visi mūsų rinkėjai bus dėkingi ir jums, ir mums", — užbaigė Rozova.

Po balsavimo taip pat pasisakė ir Seimo nariai, kurie balsavo už apkaltą.

Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Eugenijau Gentvilo, šitas Seimas nuosekliai atsisako tirti Rusijos įtaką Lietuvos politiniams, verslo procesams.

Skandalas aplink Rozovą

Partijos "Rusijos aljansas" narė Irina Rozova yra frakcijos "Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga" (LLRA-KŠS), kuri tapo valdančiosios koalicijos dalimi, narė. Prieš kurį laiką Seimas nusprendė inicijuoti tyrimą dėl deputatės ryšių su Rusijos diplomatais.

Iš pradžių Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdis buvo surengtas dėl Rozovos dalyvavimo Tbilisyje vykusioje Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje. Tačiau svarstymo metu paaiškėjo, kad ji neturi prieigos dirbti su įslaptinta informacija.

Dėl to Lietuvos konservatoriai ėmė skelbti, kad politikės veikla gali "kelti grėsmę" valstybės nacionaliniam saugumui.

Interviu Sputnik Lietuva Rozova pareiškė, kad jai nebuvo leista dirbti su įslaptintais duomenimis dėl klaidos — parlamentarė nenurodė Valstybės saugumo departamento anketoje informacijos apie susitikimus su Rusijos diplomatais.

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas situaciją aplink Rozovą pavadino nepageidaujamos politikės politinio persekiojimo pavyzdžiu.