Le Figaro: JAV susiduria su žlugimu kaip ir Tarybų Sąjunga prieš 30 metų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/le-f... 2020-06-12 12:47:00, skaitė 1319, komentavo 3

Le Figaro: JAV susiduria su žlugimu kaip ir Tarybų Sąjunga prieš 30 metų

Praėjus daugiau kaip 30 metų po Tarybų Sąjungos žlugimo, JAV susiduria su tokiu pat likimu, rašo „Le Figaro“ apžvalgininkas – žurnalistas Nicolas Baverez

Nicolas Baverez: pourquoi les politiques ont tort de ne pas réformer

Anot autoriaus, kalta Donaldo Trumpo „savižudybės“ politika, kuri skatina susiskaldymą šalyje ir paverčia ją pilietinio karo atmosfera. Kad būtų išvengta nelaimių, valdžios prioritetas turėtų būti šūkis „atkurti buvusias Amerikos valstybes į buvusią vienybę“, – įsitikinęs žurnalistas.

Kaip pabrėžia autorius, šiandieninė Amerika vienu metu išgyvena keturias krizes

„Covid-19“ epidemija virto „Perl Harboru“, per kurį žuvo apie 110 tūkst. Koronavirusas JAV pasiekė 2 mln. susirgimų atvejų ir virš 115 tūkst. mirčių. Tai lėmė istorinio masto nuosmukį, kai 45 milijonai žmonių per 3 mėnesius tapo bedarbiais, o prognozuojama, kad 2020 m. BVP sumažės 6,5%.

Mineapolyje įvykęs policijos Džordžo Floydo nužudymas išprovokavo rasines riaušes ir plėšimus didžiuosiuose miestuose, primenančius 1968 m. protestus po Martino Lutherio Kingo nužudymo.

Galiausiai, Donaldo Trumpo populizmas su savo planais griebtis 1807 m. sukilimų slopinimo įstatymo ir patikėti tvarkos atkūrimą armijai šalyje, JAV panardino į chaosą.

Trampui šansų yra

Tačiau nepaisant visko, chaotiškos krizės, sveikatos priežiūros ir ekonomikos srityse, Trampas dar nepralaimėjo 2020 m. rinkimų lenktynių. Visų pirma dėl savo oponento, kandidato Džo Baideno silpnumo, tikina autorius.

Tačiau nepriklausomai nuo to, ar Trampas laimi, ar pralaimi, jo valdžia „paliks Ameriką griuvėsiuose“ . Pirmoji valdžios egzistavimo sąlyga yra tautinė vienybė, įsitikinęs apžvalgininkas. Anot jo, 2020 m. JAV prioritetas turėtų būti ne siekis „atkurti Amerikos iki tol buvusią didybę“, bet „atkurti buvusią Amerikos vienybę“, – reziumuoja žurnalistas.

BV inf.