Lietuvos didvyrio-nacių kolaboranto lentą sudaužusiam vyrui teismas skyrė tris mėnesius kalėjimo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/lietuv... 2020-06-14 12:53:00, skaitė 745, komentavo 1

Lietuvos didvyrio-nacių kolaboranto lentą sudaužusiam vyrui teismas skyrė tris mėnesius kalėjimo

Teisėja i. Štuopienė (kairėje). Nuotr. teismas.lt

Už Lietuvos didvyrio-nacių kolaboranto Jono Noreikos (Generolo Vėtros) lentos sudaužyma kūju Vilniaus centre, advokatą profesorių Stanislovą Tomą Vilniaus miesto apylinkės teismas nuteisė tris mėnesius kalėti.

Bylą apylinkės teismo teisėja Inga Štuopienė išnagrinėjo S. Tomui nedalyvaujant – apie posėdį nuteistasis buvo informuotas elektroniniu paštu, jam buvo apsiūlyta galimybė dalyvauti teismo posėdyje nuotoliniu būdu per vaizdo ir garso perdavimo priemones.

Nors S. Tomas sutiko dalyvauti teismo posėdyje išmaniuoju telefonu, kuriame yra visos reikalingos vaizdo perdavimo programėlės, pasak teisėjos telefonu neįmanoma identifikuoti asmens, todėl teismas S. Tomo prašymo netenkino.

Nepriklausomas Žmonių partijos portalas delfi.lt informuoja, kad teisėja I. Štuopienė taip pat paskelbė, kad S. Tomas nevykdė jam skirtų įpareigojimų laisvės apribojimo bausmės metu – nuteistojo pateikti dokumentai yra ne lietuvių kalba ir nepatvirtinti.

„Pažymėtina, kad pateikti dokumentai hebrajų kalba yra ne tik be vertimo į Lietuvos Respublikos valstybinę kalbą – lietuvių kalbą, bet ir jame esantis parašas yra identiškas kituose baudžiamojoje byloje ir asmens byloje S. Tomo teiktose dokumentų kopijose esantiems parašams, kurie yra neoriginalūs ir panašu kad sukurti grafine piešimo programa (t. y. galimai ant dokumentų yra uždedami kompiuterine programa). Tokie dokumentai neturi jokios juridinės galios ir nieko negali patvirtinti ar paneigti. Nuteistajam, prisistatančiam teisės mokslų profesoriumi ir daktaru, tai negali būti nežinoma“, - teisėją pacitavo delfi.lt.

Ekspertai.eu primena, kad dokumentai Lietuvoje į valstybinę lietuvių kalbą greitai nesiverčia net ir labai norint. Štai pavyzdžiui Europos Žmogaus teisių Teismo (EŽTT) sprendimas Lietuvai dėl slaptojo prezidento Valdo Adamkaus kalėjimo, kuriame už milijoninį dolerių nelegalų atlygį be teismo buvo laikomi ir kankinami žmonės, verčiamas jau dvejus metus, tačiau vertimo galo kol kas nematyti. Apie tai galima daugiau sužinoti publikacijoje „K. Bubnytė-Širmenė informavo, kad jau yra EŽTT vertimas dėl slapto V. Adamkaus kalėjimo, bet vertimo dar nėra“.

Ekspertai.eu taip pat primena, kad su kūju sudaužyta nacių kolaboranto-Lietuvos didvyrio Jono Noreikos (Generolo Vėtros) lenta ant Vrublevskių bibliotekos sienos kabojo nelegaliai ir neturėjo savo šeimininko. Apie tai skelbėme publikacijose „Nors Vilniaus meras pareiškė, kad lenta pamestinukė priklauso jam ir savivaldybei, to patvirtinančių dokumentų nėra“ ir „Patvirtinta: Lietuvos didvyriui-nacių kolaborantui atminimo lenta Vilniuje buvo pakabinta ir toliau kabo neteisėtai“.

P. S.

Primename ekspertai.eu komentarą, kuris buvo skelbtas publikacijoje „Vytautas Landsbergis išsakė savo kategorišką požiūrį į Jono Noreikos (Generolo Vėtros) veiklą“:

urb-01.png