ES prieglobsčio politika: Austrijos ir Vokietijos aljansas, Turkijos pretenzijos Austrijai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-06-24 18:05:00, skaitė 937, komentavo 1

ES prieglobsčio politika: Austrijos ir Vokietijos aljansas, Turkijos pretenzijos Austrijai

Die Welt rašoma, kad Austrija palaiko Vokietijos vidaus reikalų ministro Horsto Zeehoferio prieglobsčio suteikimo projektą, kuris numato pirminį asmenų, prašančių prieglobsčio, patikrinimą ES pasienyje. Tokią praktiką taiko Vengrija, kuri dėl panašių patikrinimų pasienyje buvo skundžiama EŽTT, kad neva suvaržo nelegalų laisvę.

ES vykstančiuose debatuose dėl prieglobsčio suteikimo politikos sugriežtinimo Austrija palaiko Vokietiją. Austrijos vidaus reikalų ministro Karl Nehammer nuomone, „prieglobsčio prašytojų patikrinimas turi vykti tiesiogiai prie išorinės sienos“. Tai jis pasakė die Welt prieš jo derybas trečiadienį Berlyne su Zeehoferiu.

Austrijos kancleris Sebastian Kurz yra pasakęs, kad žmonėms turintiems mažą tikimybę gauti prieglobstį, turi būti „greitas sprendimas, surištas su greitu sugrąžinimu, jei nesuteikiama apsauga“.

Tai bus „teisingi signalai, apsaugantys migrantus nuo dažnai pavojingos jų gyvybei kelionės buksirais“.

Nehammer pritarė Zeehoferio planui atlikti pasienio procedūras prie ES išorės sienų (Italijoje, Graikijoje, Maltoje ir Ispanijoje) ir tai pavadino „absoliučiai teisingu signalu“. „Būtinos procedūros prie išorinės sienos derinant su repatriacija yra neatskiriama sprendimo dalis. Bet aišku ir tai, kad valstybės, esančios ties išorinėmis sienomis, reikalauja mūsų pilno palaikymo“, - pasakė jis.

Die Welt nurodo, kad Zeehoferis jau beveik metai reikalauja, kad jau prie ES išorės sienų būtų patikrinta, ar turi atvykstantis teisę į prieglobstį. Priešingu atveju migrantus reikia kuo greičiau grąžinti į tėvynę. Tuo tikslu su kilmės šalimis turi būti suderinti taip vadinami susitarimai dėl readmisijos.

Austrijos atsisakymas skirstyti migrantus pagal kvotas

Europos komisija šiuo klausimu ketino pristatyti pasiūlymus dar balandžio mėnesį. Dabar sutarties prezentacija numatoma po vasaros atostogų. Austrijos ministras pareikalavo „teisingos ir atsparios krizėms europinės prieglobsčio sistemos“. Jis pažymėjo, kad Austrija atsisako nuo privalomų migrantų kvotų sistemos, nes, jo žodžiais, ji neša neproporcingai didelę naštą. Austrijai buvo pateikta 200000 prieglobsčio prašymų ir 110000 apsaugos prašymų vos per penkis praėjusius metus.

ES prieglobsčio politika: Austrijos ir Vokietijos aljansas, Turkijos pretenzijos Austrijai

Vokiečių planai nesiderina su jų darbais

Tuo metu, kai Horstas Zeehoferis kalba apie imigrantų kontrolę, Vokietijos NVO laivas „Sea Watch“, iš Afrikos į Italiją nuolatos veža nelegalius imigrantus, iš kurių 2/3 neturi jokio šanso į prieglobstį. Dabar jie veža COVID-19 apsikrėtusius nelegalus.

Iš 209 „Sea Watch“ šią savaitę atvežtų imigrantų 28 buvo COVID-19 teigiami. Vokiečių NVO „Sea Watch“ finansuoja Vokietijos evangelikų bažnyčia, kairieji politikai Anton "Toni" Hofreite žaliųjų lyderis Bundestage, Angelos Merkel bendražygis iš Štazi laikų Gregor Gysi, buvusi EP narė Elena Ethel Schlein.

630x356%2B%25281%2529.jpg
Naujas migracijos maršrutas, po to kai Vengrija apsitvėrė pasienį tvora.

Šauksmai iš Turkijos: „Austrija pažeidžia ES vertybes“

Birželio 21 dieną interviu Graikijos laikraščiui „Katimerini“ Austrijos kancleris Sebastianas Kurz pasakė, kad Turkija nelegalius imigrantus panaudoja, kad daryti spaudimą ES arba ją šantažuoti. Sekančią dieną Turkijos Valstybės departamento spaudos-sekretorius Hami Aksoy į kritiką atsakė, kad Austrija pati pažeidžia „bendras ES ir žmonijos teises“. Jis rekomendavo Austrijos kancleriui atidžiai „Europos Tarybos žmogaus teisių komisaro deklaraciją“.

Hami Aksoy pasakė apie Austriją: „Ši valstybė, kuri uždaro savo sienas pirmiausiai žmonėms, ieškantiems prieglobsčio, ir net siūlo pastatyti sieną pasienyje, pažeisdama bendrąsias ES ir žmonijos vertybes, pagrindinius susitarimus dėl žmogaus teisių ir 1951 metų Ženevos konvenciją.“

Krone nurodo, kad Turkija leido tūkstančiams migrantų pereiti išorinę ES sieną Graikijoje. 2015 metais į Graikiją iš Turkijos atvyko milijonas migrantų. Po to ES su Turkija sudarė sutartį, kad ši sulaikys nelegalią migraciją. Buvo numatyta skirti Turkijai 6 milijardus eurų migrantų išlaikymui. Turkija priėmė 3,5 milijono pabėgėlių. Susitarimas tarp ES ir Turkijos nevyksta sklandžiai, pažymi Krone. Jau tuomet, kai Angela Merkel inicijavo šią sutartį, daugelis perspėjo, kad Turkija šantažuos ES. Taip ir įvyko.

Nuorodos: