Lietuvos didvyrio-nacių kolaboranto atminimo lentą suskaldęs S. Tomas kalėjime turės sėdėti tris mėnesius

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/lietu... 2020-08-14 19:45:00, skaitė 1093, komentavo 2

Lietuvos didvyrio-nacių kolaboranto atminimo lentą suskaldęs S. Tomas kalėjime turės sėdėti tris mėnesius

Rugpjūčio 11 d. Vilniaus apygardos teismas nuteisė advokatą profesorių Stanislovą Tomą tris mėnesius sėdėti kalėjime.

Vyras nubaustas todėl, kad 2019 m. balandžio 8 dieną pačiame Vilniaus centre kūju sudaužė nelegaliai kabojusią Lietuvos didvyrio-nacių kolaboranto Jono Noreikos (Generolo Vėtros) atminimo lentą (apie tai, kad lenta kabojo nelegaliai galima skaityti ekspertai.eu publikacijose „Nors Vilniaus meras pareiškė, kad lenta pamestinukė priklauso jam ir savivaldybei, to patvirtinančių dokumentų nėra“ ir „Patvirtinta: Lietuvos didvyriui-nacių kolaborantui atminimo lenta Vilniuje buvo pakabinta ir toliau kabo neteisėtai“).

Šią žinią rugpjūčio 13 d. paviešino ir nepriklausomas Žmonių partijos portalas publikacijoje „Generolo Vėtros atminimo lentą išniekinęs Stanislovas Tomas areštinės neišvengs, nors ir tikisi Austrijos palaikymo“.

lenta-01.jpg

Apie bausmę teisininkui pranešė ir vienas didžiausių Izraelio leidinių HAARETZ (hebr. „Izraelio Žemė"“ – ilgiausiai leidžiamas ir vienas didžiausių Izraelio dienraščių, įkurtas dar 1918 metais, leidžiamas hebrajiškai ir angliškai).

Štai kas rašoma rugpjūčio 13 d. straipsnyje „Lithuanian Who Destroyed Memorial to Nazi War Criminal Receives Prison Sentence – and Flees the Country“:

„Stanislovas Tomas, sunaikinęs atminimo lentą nacių karo nusikaltėliui Jonui Noreikai, kai kurių lietuvių vadinamo didvyriu, nuteistas kalėti tris mėnesius ir bauda. Pranešama, kad S. Tomas paliko Lietuvą.

El. laiške dienraščiui S. Tomas parašė: „Tegul jie mane susiranda.“ Ir pridūrė manąs, kad jis padarė ne nusikaltimą, o didvyrišką veiksmą.

2019 m. balandį S. Tomas kūju sudaužė J. Noreikos atminimo lentą Vilniuje. Ji buvo pakabinta 1997 m. netoli žydų kapinių. Visa tai buvo užfiksuota vaizdo įraše.

Tuomet S. Tomas sulaukė policijos ir, kamerai filmuojant, pasmerkė J. Noreiką dėl jo veiklos. „Nors jis nužudė 14 tūkst. žydų, Lietuvoje jis nacionalinis didvyris, jam kabinamos atminimo lentos", - sakė S. Tomas. Jis kritikavo Lietuvą dėl „nacių praeities šlovinimo“.

Kai Lietuvos teismas atmetė Holokaustą išgyvenusių žmonių sūnau Granto Gochino prašymą nuimti minėtą lentą, S. Tomas apskundė šį teismo sprendimą. G. Gochinui padėjo J. Noreiko anūkė Silvia Foti, kuri surando dokumentus, liudijančius apie senelio padarytus nusikaltimus.

Kai kurie lietuviai J. Noreiką laiko didvyriu, nes jis kovojo su komunistiniu režimu, tačiau žydams jis yra Holokausto eros karo nusikaltėlis ir nacių kolaborantas, kuris nacių okupacijos metais ėjo vadovaujančias pareigas Šiauliuose, Plungėje ir Telšiuose, kur buvo nužudyta 14,5 tūkst. žydų. J. Noreika pasirašė įsakymus deportuoti žydus į getus ir konfiskuoti jų turtą.

Šią savaitę Lietuvos teismas nuteisė S. Tomą kalėti tris mėnesius ir sumokėti maždaug 2600 dolerių baudą. Teisėjai apkaltino jį „įžeidus lietuvių jausmus“ bei sudaužius lentą.

Lietuvoje tebėra dar bent šimtas paminklų buvusiems naciams, sakė S. Tomas.

Po teismo nuosprendžio S. Tomas kreipėsi į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetą, tačiau jo sprendimo gali tekti ilgokai palaukti.“