Visuotinės bazinės pajamos: Vokietijoje pradedamas projektas. Lietuvoje žmonių skurdinimo projektas tęsiamas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-08-21 17:48:00, skaitė 1618, komentavo 5

Visuotinės bazinės pajamos: Vokietijoje pradedamas projektas. Lietuvoje žmonių skurdinimo projektas tęsiamas

Teko išgirsti iš moraliai ir protiškai degradavusio Laisvosios rinkos instituto vadovės lūpų, kad covidiniai 200 eurų vienkartiniai priedai pensininkams ir vaikams yra „pinigų švaistymas“. Lietuva – pačių mažiausių pensijų, socialinės paramos ir atlyginimų šalis Euro zonoje. Tai niekaip nesusiję su šalies BVP, o yra vien tik išraiška socialinės nelygybės ir to, kad valdžia aptarnauja vien oligarchijos interesus. Biudžeto pajamų pripildymo ir socialinės atskirties mažinimo receptas yra visiems žinomas – progresiniai mokesčiai, tačiau Seime stambaus kapitalo interesus atstovaujantys valstiečiai, liberalai-konservatoriai ir buržuaziniai socialdemokratai jų kategoriškai vengia.

Net tos ES šalys, kur socialinė atskirtis nepalyginamai mažesnė, sprendžia socialinės nelygybės mažinimo klausimą. Business Insaider praneša, kad Vokietijoje ruošiamasi atlikti Visuotinių bazinių pajamų (UBI, universal basic income) eksperimentą. Tyrime, kuris vyks tris metus, užsiregistravo dalyvauti 1500 žmonių.

Šimtas dvidešimt iš užsiregistravusių asmenų tris metus per mėnesį gaus 1430 USD (1695 EUR) ekvivalentą – kas yra kiek daugiau už skurdo ribą Vokietijoje. Jų gyvenimas bus lyginamas su 1 380 žmonių grupe, kurie negaus išmokų. Dalyvių bus paprašyta užpildyti klausimynus apie jų gyvenimą - įskaitant jų emocinę būseną ir darbinės veiklos statusą - norint išsiaiškinti, ar VBP turėjo reikšmingą poveikį.

Vokietijoje vykdomas tyrimas leis išsiaiškinti, kaip VBP veiks į žmonių motyvaciją dirbti, ar jie „taps kūrybiškesni ir labdaringesni“, linkę „gelbėti demokratiją“, sako projekto vadovas Jürgenas Schuppas.

Vokietijos eksperimentas finansuojamas iš 140 000 privačių aukotojų, jį vykdo Vokietijos ekonominių tyrimų institutas.

Visuotinės bazinės pajamos yra idėja, kad vyriausybė turėtų mokėti vienkartinę pinigų sumą kiekvienam savo piliečiui, paprastai kartą per mėnesį, neatsižvelgiant į jų pajamas ir užimtumo lygį.

Idėjos šalininkai teigia, kad VBP sumažintų nelygybę ir pagerintų visuomenės gerovę, nes žmonėms būtų suteikta didesnė finansinė apsauga. Jos priešininkai sako, kad tai būtų per brangu ir atgrasytų žmones eiti į darbą. Pastaraisiais metais idėja tapo patraukli dėl pastarųjų metų finansų krizės ir didėjančios nelygybės kai kuriose Vakarų šalyse, rašoma Business Insider.

Schuppas „Der Spiegel“ sakė, kad eksperimentas pateiks mokslinių įrodymų, kurie suteiks duomenų diskusijai dėl VBP.

VBP šalininkai teigia, kad turėdami papildomas pajamas žmonės toliau atliks savo darbą, bus kūrybingesni ir labdaringesni, puoselės demokratiją. Priešininkai teigia, kad gaudami VBP žmonės taps veltėdžiais, gulinčiais ant sofos prie televizoriaus ir valgantys į namus pristatomą greitą maistą.

Lobistų grupė Mein Grundeinkommen, pasisakanti už bazines pajamas, nuo 2014 metų, savo rėmėjų aukomis remia finansavimą po 1000 eurų 668 asmenų grupę.

Suomija nuo 2017 m. sausio iki 2018 m. gruodžio mėn. vykdė VBP eksperimentą. Eksperimento metu 2 000 bedarbių suomių per mėnesį gaudavo 560 EUR išmokas. Suomiai padarė išvadą, kad nors tai paskatino žmones nedirbti ir pasijusti laimingesniais, tačiau tai nepadidino užimtumo.

Mūsų manymų, nei žmonių skurdinimo projektas, kurį įdiegė per 30 metų Lietuvos valdžios, nei VBP, nėra išeitis. Kiekviena ES valstybė, tarp jų ir Lietuva, pajėgi užtikrinti visiems piliečiams orų gyvenimą, tam tik reikia įvesti progresinius mokesčius, apmokestinti skandinaviškus bankus ir užkardyti biudžeto vagystes, kas Lietuvoje nedaroma. Šiuo metu šalyje mokami atlyginimai ir pensijos yra pasityčiojimas iš sveiko proto, skandalas Europos centre. Labai skaudina, kai valdžia, laikanti milijoną gyventojų skurde, šelpia Ukrainą, Armėniją, Baltarusiją, lietuvius veja iš Tėvynės. Negalima taip tyčiotis iš visuomenės, nes bausmė už tai bus neišvengiama: jei ne žmonių, tai Dievo!

Nuorodos: