Teismas nusprendė, kad LRT pažeidė rinkimų debatų lygiateisiškumo principą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2020/09/11/tei... 2020-09-11 20:56:00, skaitė 1144, komentavo 0

Teismas nusprendė, kad LRT pažeidė rinkimų debatų lygiateisiškumo principą

Naglis Puteikis | Alkas.lt nuotr.

Šiandien, rugsėjo 11 d.  15 val. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė sprendimą pagal Centro partijos-Tautininkų (CPT) skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nutarimo leisti LRT televizijoje organizuoti rinkimų „debatus“ politinės kampanijos dalyvius suskirsčius į tris grupes pagal „reitingus“.

CPT ieškinį nuspręsta tenkinti iš dalies: „panaikinti Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos 2020 m. rugsėjo 3 d. protokolinio sprendimo 16.2 punktą ir pareiškėjo Centro partija-Tautininkai 2020 m. rugsėjo 2 d. skundą perduoti atsakovui nagrinėti iš naujo“. Taigi, LVAT nusprendė, kad „kandidatų sugrupavimas pagal apklausos (atliktos pagal bendrovės ,,Norstat“) duomenis, neatitinka nurodytame teisiniame reguliavime ir konstitucinėje jurisprudencijoje įtvirtinto bei akcentuojamo lygiateisiškumo principo“.

Teismo nutartyje rašoma: „Pažymėtina, kad LRT nei procesiniuose dokumentuose, nei teismo posėdžio metu nepagrindė, kad jos pasirinktas kandidatų kvietimo į rengiamas televizijos laidas kriterijus (į laidas kviečiant po keturis kandidatus iš sąrašų, kurie užima pirmąsias apklausos vietas pagal sociologinės apklausos rezultatus) nepažeidžia visų kandidatų (jų atstovų) lygios teisės prisistatyti rinkėjams ir galimybės dalyvauti debatuose tarpusavyje, nepriklausomai nuo atitinkamos bendrovės atliktos išankstinės galimų rinkėjų apklausos rezultatų. Teisėjų kolegija iš esmės pritaria pareiškėjo pozicijai, kad pats principas sugrupuoti diskusijų dalyvius pagal ,,reitingus“, kuriuo vadovavosi LRT teikdama Kvietimą pareiškėjui ir organizuodama diskusijų laidas televizijoje, negali būti vertinamas objektyviu ir lygiateisišku“.

Apibendrindamas išdėstytas aplinkybes LVAT nusprendė, kad atsakovas VRK, išnagrinėjusi CPT skundą, „nepagrįstai pripažino, kad Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymas nepažeistas ir jame įtvirtintas lygiateisiškumo principas bus užtikrintas, o pasirinktas atrankos kriterijus yra objektyvus“, todėl teismas VRK įpareigojo šį protokolinio sprendimo punktą panaikinti ir CPT skundą dėl LRT elgesio nagrinėti iš naujo.

Kaip žinia, CPT rugsėjo 7 d. VRK buvo apskundusi teismui dėl to, kad ši neatsižvelgė į jų skundą, jog LRT televizijos eteryje rengiami debatai, pažeidžia esminę demokratiškų debatų taisyklę – dalyvių lygiateisiškumo principą.

„Visų Lietuvos žmonių pinigais finansuojama visuomeninė televizija LRT vienašališkai nusprendė, kad sisteminės didžiosios partijos tarpusavyje turi diskutuoti atskirai, o nesisteminės mažesnės politinės jėgos atskirai. Esu tikras, kad tokiu sprendimu LRT televizija pažeidė esminį demokratiškų debatų principą – dalyviai negali būti diskriminuojami dėl savo įsitikinimų, partijos narių skaičiaus, gaunamos dotacijos dydžio ar reitingų, o LRT pasirinktas modelis būtent šį pagrindinį lygiateisiškumo principą ir pažeidžia, maža to, tokį LRT veiksmą praėjusią savaitę apskundėme VRK, tačiau VRK, tarsi patarnaudama sisteminėms partijoms, nusprendė, kad LRT gali pažeidinėti debatų dalyvių lygiateisiškumą“ – įteikdamas skundą teismui sakė CPT pirmininkas Naglis Puteikis.

Primename, kad rugsėjo 3 d.  CPT skundą dėl LRT televizijoje vykdomos teisės aktų neatitinkančios debatų dalyvių atrankos svarsčiusi VRK nusprendė, kad LRT televizija jokių pažeidimų nepadarė nes nustatydama Seimo rinkimų debatų dalyvių tvarką naudojosi esą objektyviais kriterijais – reprezetantyvia apklausa, o burtai debatų dalyviams atrinkti įstatymiškai būtini tik VRK iš valstybės biudžeto finasuojamoms debatų laidoms…

Pasak CPT pirmininko N. Puteikio, LRT nuosavybės teise priklausanti valstybei ir  finansuojama asignavimais iš valstybės biudžeto atrinkdama kandidatus diskusijoms kaip tik ir turėjo vadovautis būtent burtais, o ne abejotinomis apklausomis.

„Džiugu, kad teisėjai pademonstravo vertybinį stuburą ir labai aiškiai ir tvirtai pagrindė, kad VRK pažeidžia Seimo rinkimų debatų lygiateisiškumo principą“ – po teismo posėdžio sakė N. Puteikis.