Rimta kova dėl Seimo vietos. Kaip ir kam Jonas Noreika-Generolas Vėtra padės rinkimuose

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-09-16 18:20:00, skaitė 1203, komentavo 4

Rimta kova dėl Seimo vietos. Kaip ir kam Jonas Noreika-Generolas Vėtra padės rinkimuose

Du dviejų Lietuvos nacionalistinių partijų veikėjai rinkimuose į Seimą konkuruoja ir dėl Jono Noreikos-Generolo Vėtros

Jonas Noreika-Generolas Vėtra vieniems didvyris, kovojęs už Lietuvos laisvę, kitiems — nacių kolaborantas, atsakingas už žydų žudynes. O Centro partijos-Tautininkų veikėjui Sakalui Gorodeckiui ir Nacionalinio susivienijimo veikėjui Vytautui Sinicai Jonas Noreika-Generolas Vėtra — tramplinas į Lietuvos Seimą.

Tiksliau — Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai skirta atminimo lenta. Lenta, kuria ant Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato Vilniuje ir įamžintas Noreikos atminimas.

Dėl atminimo lentos ponai Sakalas Gorodeckis ir Vytautas Sinica susirėmė socialiniame tinkle Facebook. Vytautas Sinica konkurentus išvadino padugnėmis.

Vytautas Sinica: "Visada su džiaugsmu prisiminsiu šią dieną, kai lygiai prieš metus Pro Patria sambūris pakabinome naują Jono Noreikos atminimo lentą į jos teisėtą garbingą vietą ant Vrublevskių bibliotekos sienos".

Ponui Sinicai nuostabu prisiminti tą pakilią atmosferą. Tačiau nesmagu matyti, "jog atsiranda moralinių padugnių, kurios šiandien bando savintis šį veiksmą", — piktinasi Sinica savo Facebook laiko juostoje.

Moralinės padugnės savinasi Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimą
Moralinės padugnės savinasi Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimą

Vytauto Sinicos Facebook draugas ir Nacionalinio susivienijimo narys Algimantas Rusteika savo komentare nurodė, kas tas "moralinė padugnė", kuris savinasi Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimą. Komentare Rusteika įdėjo nuorodą į Sakalo Gorodeckio Facebook'o puslapį. Sakalas Gorodeckis yra Centro partijos-Tautininkų kandidatas į Seimą.

Algimantas Rusteika: "Kalba ne apie tai, kas kaip gerbia Noreiką. Kalba apie tuos, kurie kitų padarytą darbą savinasi į savo nuopelnus ir tą naudoja savo politinėje reklamoje. Gerbiu Vytauto santūrumą ir nenorą eiti į asmeniškumus. Tačiau riba peržengta ir labai aiškiai. Tiesiog įvardinu ir konkretinu atvejį. Vertinkit patys".

Konkurencija dėl Jono Noreikos-Generolo Vėtros
Konkurencija dėl Jono Noreikos-Generolo Vėtros

Ir tikrai, ponas Sakalas Gorodeckis savo Facebook laiko juostoje taip pat dalinasi prisiminimais ir nuopelnais. Savo teksto pabaigoje nurodo, kad istorinės atminties gynimas prie bet kurios valdžios yra politinė reklama. Nurodyti, kad tai yra politinė reklama, yra Vyriausiosios rinkimų komisijos nurodymas. Dabar juk vyksta rinkimų į Seimą kampanija ir ponas Sakalas Gorodeckis yra politinės kampanijos dalyvis.  

Sakalas Gorodeckis savo Facebook laiko juostoje prisimena, kad su visų pagalba lygiai prieš metus atminimo lenta, skirta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai, tiesioginiam Gorodeckio tėvo vadui, sugrįžo į vietą. Sakalas Gorodeckis džiaugiasi, kad jo išsakytos pastabos ir pataisymai lentos tekstui buvo įgyvendinti. Taip pat Gorodeckis padėkojo Jonui Burokui ir Gaudentui Aukštikalniui, laiku suvokusiems, kad tai vis tiek įvyks, kas bestabdytų. Dar smagiau ponui Gorodeckiui, kad šioje istorinėje jo giminei nuotraukoje yra užfiksuotas jo brolis Aringas, savanoris atsargos policininkas Gintas Vilkelis ir nepalaužiamas patriotas Leonas Kerosierius. "Žmonės, kurie dar pravers mūsų žvalgybose", — pasidalino savo patriotiniais prisiminimais ir įžvalgomis Sakalas Gorodeckis.

"Tautos jėga — vienybėje!" — apibendrino kandidatas į Seimo narius Sakalas Gorodeckis.

Istorinės atminties gynimas prie bet kurios valdžios yra politinė reklama
Istorinės atminties gynimas prie bet kurios valdžios yra politinė reklama

Tačiau vienybės nėra. Centro partija-Tautininkai ir Nacionalinis susivienijimas nesusivienijo. Priešingai — šių partijų veikėjai dėl Jono Noreikos-Generolo Vėtros tarpusavyje konkuruoja. Ir vieni ant kitų prasivardžiuoja.  

Naujoje partijoje Nacionalinis susivienijimas trečiuoju numeriu sąraše įrašytas Vytautas Sinica. Partijos sąrašą veda jos pirmininkas Vytautas Radžvilas.

Nacionalinis susivienijimas ragina lietuvius "susigrąžinti valstybę". "Fasadinės demokratijos šalimi" Lietuvą pavadinęs Vytautas Radžvilas sako, kad valstybei būtina radikali rinkimų sistemos reforma. Nacionalinio susivienijimo rinkimų šūkis: "Pakelk galvą, lietuvi, atsiimk valstybę".

Sakalas Gorodeckis nuo 2017 metų buvo Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjungos politinės partijos pirmininkas, vėliau partija susijungė su Centro partija "Gerovės Lietuva" ir tapo Centro partija-Tautininkais. Sakalas Gorodeckis Centro partijos–Tautininkų rinkimų į Seimą sąraše ketvirtas.

Lietuvių tautininkai iki šiol labiausiai pasižymėdavo tuo, kad jų organizuotos Vasario 16-osios bei Kovo 11-osios eitynės susilaukdavo kritikos dėl nacionalistinių šūkių ir plakatų. 

Lietuvos Nepriklausomybės dienos proga ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga organizuotose eitynėse Vilniuje kasmet skambėdavo šūkis "Lietuva — lietuviams".

Seimo nario Naglio Puteikio vadovaujama Centro partija-Tautininkai, kuriai dabar priklauso tautininkas Sakalas Gorodeckis, sako, kad teisingumą galima atkurti suvaržant Konstitucinio Teismo (KT) galias, įvedant Seimui atskaitingus prokurorus, kuo greičiau grąžinant tarėjus ir įvedant didesnę teismų atskaitomybę visuomenei. Centro partijos-Tautininkų rinkiminis šūkis: "Kol kiti kalba, mes darome. Lietuva — svarbiausia."

Priminsime, kad Jonas Noreika-Generolas Vėtra 1941 metais dalyvavo Birželio sukilime, liepą tapo Telšių apskrities LAF (Lietuvių aktyvistų frontas) vadovu. 1941-ųjų rugpjūčio 3 dieną Laikinosios Vyriausybės buvo paskirtas Šiaulių apskrities viršininku.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, Antrojo pasaulinio karo metais būdamas Šiaulių apskrities viršininku, Noreika pasirašė šiandien prieštaringai vertinamus raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

1997 metais Jonas Noreika-Generolas Vėtra apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo laipsnio ordinu po mirties.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.