Melburne taikus protestas prieš karantiną baigėsi areštais

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-09-19 12:40:00, skaitė 1162, komentavo 1

Melburne taikus protestas prieš karantiną baigėsi areštais

Melburno gyventojai pasiryžo nepaisyti griežtų policijos įspėjimų ir pasirodė uždraustame mitinge prieš karantiną. Tačiau taikų protestą užplūdo minios pareigūnų, kurie jėga užtikrino griežtus „Covid-19“ apribojimus.

„Laisvės pasivaikščiojimu“ pavadintas mitingas praeitą šeštadienį vyko Melburno centre. Policija buvo iš anksto pasirengusi didžiuliam protestuotojų aktyvumui, taigi uždarė pagrindines miesto gatves, kuriose buvo numatytas protestas. 

Internete apie 1500 žmonių išreiškė norą dalyvauti mitinge, užsiregistruodami dabar jau ištrintoje „Facebook“ grupėje. Tačiau iš tikrųjų mitinge pasirodė vos apie 100 protestuotojų. Vaizdai, kaip karantino nepaisantys drąsuoliai keliauja į centrą, internete pasirodė prieš pat renginį.

Daugelis laikė savos gamybos plakatus, kuriuose „Covid-19” epidemiją vadino apgaule bei piktinosi Australijos karantino priemonėmis.

Taikaus „pasivaikščiojimo“ dalyvius nustelbė agresyvi policijos reakcija. Pareigūnai laikėsi griežtos taktikos - televizijos kamerų akivaizdoje areštavo mažiausiai 14 protestuotojų.

Be to, vertinant ir finansinę žalą, 51 dalyviui pareigūnai skyrė baudas už „pažeidimus“. Policija anksčiau perspėjo, kad visiems, pažeidusiems karantino apribojimus, gali būti skirta iki 1 652 AUD bauda.

Protesto organizatoriai pavadino šį mitingą „legaliu pasivaikščiojimu“, kuris leis melburniečiams „susiburti ir pasikalbėti apie mūsų laisvių susigrąžinimą“. Tačiau toks požiūris policijai nepasirodė priimtinas. Keletą dienų prieš mitingą jie pakartotinai išdėstė griežtus įspėjimus, primindami žmonėms, kad bet koks protestas yra laikomas neteisėtu.

Praėjusią savaitę Melburno policija buvo užsiėmusi bandymais atbaidyti potencialių protestuotojų būrį. Tariami organizatoriai, sukilę prieš karantiną, buvo trumpam areštuoti, jiems taip pat buvo uždrausta naudotis socialiniais tinklais.

„Policija vykdė reikšmingą prevencinę veiklą, siekdami užtikrinti šio mitingo pažabojimą. Tai apėmė ir 90 protestui svarbių asmenų vizitavimą, kurio metu šie ragino juos nedalyvauti“, - žiniasklaidai sakė policijos atstovas.

Anksčiau buvusį savaitgalį protestas prieš karantiną baigėsi didžiulio masto peštynėmis. Specialiojo būrio pareigūnai jėga atstūmė demonstrantus, vėliau pastarieji buvo areštuoti.

Nuo rugpjūčio mėnesio visame Melburne buvo įvestas griežtas karantino režimas. Ši valdžios numatyta apsaugos priemonė tariamai yra skirta sumažinti vietinį „Covid-19“ plitimą. Karantino režimas apima ir naktinę komendanto valandą, kai gyventojams leidžiama palikti namus tik dėl darbo ir dėl būtinų sveikatos priežiūros ar saugumo priežasčių.

Žmonėms leidžiama apsipirkti arba pasimankštinti vos penkių kilometrų spinduliu nuo savo namų, taip pat, tuo pat metu apsipirkinėti negali keli šeimos nariai, įsigyti būtinų prekių galima tik po vieną. 

Melburnas, kuriame gyvena beveik penki milijonai žmonių, per pastarąją dieną pranešė apie aštuonis naujus mirčių atvejus, susijusius su koronavirusu.