Batka smogė į silpniausią Lenkijos vietą

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2020-09-23 00:30:00, skaitė 1983, komentavo 28

Batka smogė į silpniausią Lenkijos vietą

Lukašenka uždraudė lenkiškų prekių įvežimą į Baltarusiją. Dabar draudžiama į Baltarusijos respubliką iš Lenkijos įvežti beveik bet kokias prekes: pradedant nuo kavos ir baigiant tualetiniu popieriumi. Žinoma, ši priemonė palies Lenkijos prekybos centrus ir t.t., tačiau pirmiausia nukentės patys baltarusiai, sielojasi iš Lenkijos laikraščio „Gazeta Wyborcza“  Andžejus Počobutas.

Baltarusijos muitinė neleidžia iš Lenkijos į respublikos teritoriją įvežti tų prekių, kurioms draudimą įvedė Lukašenka. Muitinės pareigūnai pateikia ultimatumą: arba išmeskite pirkinius, arba grįžkite su jais atgal į Lenkiją.

Autorius (Andžejus Počobutas)  įsitikinęs, kad Lukašenkos sprendimas yra neteisėtas, nes Baltarusija įeina į muitų sąjungą su Rusija, Armėnija, Kazachstanu ir Kirgizija, todėl draudimas lenkiškoms prekėms gali būti įvestas tik priėmus kolegialų sprendimą ir paliesti visas išorines sienas, o ne vien Baltarusijos ir Lenkijos.

Počobutas kaltina Lukašenką, kad jis „įgyvendino savo seną svajonę“: atkirsti baltarusius nuo Lenkijos prekybos centrų. Minskas jau seniai sunerimęs, kad respublikos gyventojai mieliau apsipirkinėja Lenkijoje, nes ten pigiau. Baltarusijos valdžia norėtu, kad užsienio valiuta nebūtų išvežama iš šalies, visais įmanomais būdais kovoja su šiuo reiškiniu, tačiau jį nugalėti pavyko tik prasidėjus protestams.

Anot autoriaus, jei lenkiškų prekių draudimas pasirodys ilgalaikis, nukentės ne tik šalia Baltarusijos sienos esantys Lenkijos prekybos centrai ir išgyvenantys tik baltarusių sąskaita, bet ir patys baltarusiai, kurie galėtų sutaupyti pinigų pirkdami Lenkijoje.

Tačiau Lukašenkai tai nerūpi, straipsnio autorius įsitikinęs, jis kovoja už savo „išlikimą“, bandydamas įbauginti oponentus. Lenkiškų prekių draudimas yra vienas iš šių būdų.

Dabar lenkams reikia kreiptis į Lietuvos paskirtą ir jų taip pat pripažintą prezidentę-dom-choziaiką Cyuanitą Guaidovskają, kad ši atšauktu neteisėts Batkos sankcijas ir atnaujinti prekių cirkuliaciją per sieną.