Ramūnas Karbauskis: Privalomų skiepų nebus!

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ramu... 2020-09-24 16:34:00, skaitė 1377, komentavo 6

Ramūnas Karbauskis: Privalomų skiepų nebus!

Opozicija skleidžia melą, neva skiepai nuo COVID-19 bus privalomi. Jokių privalomų skiepų dabartinė valdžia neketina įvesti.

Įdomiausia tai, kad šį melą skleidžia tie, kurie patys vien per pernai metus bent keturis kartus siūlė įstatymu įvesti tvarką, pagal kurią Lietuvos žmonės būtų buvę skiepijami privalomai. Ant tų įstatymų projektų – pagrindinių opozicijos lyderių, tarp jų ir konservatoriaus G. Landsbergio, socialdemokratų J. Sabatausko, R. Budbergytės parašai. Visi jų siūlymai mūsų balsais buvo arba atmesti, arba net neįtraukti į Seimo darbotvarkes. Ne gana to, konservatoriai buvo užsimoję skiepijimą padaryti privalomu visoje Europos Sąjungoje. Antai, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pernai ragino ES vadovus apsvarstyti privalomą skiepijimą visose ES šalyse.

Skirtingai nei konservatoriai, mes manome, kad Lietuva yra demokratinė valstybė ir tikime žmonių atsakomybės, pareigos suvokimu bei gebėjimu sąmoningai apsispręsti. Matome, kaip žmonės rūpinasi vieni kitais visos pandemijos metu. Dėl to net neabejojame, kad atsakomybė už savo ir kitų sveikatą bus tai, kas skatins apsispręsti ir pasirinkti skiepus.

Lygiai taip pat tikime švietimo ir informacijos galia – tad visomis išgalėmis sieksime, kad žmonės gautų naujausią ir mokslu grįstą informaciją apie vakciną nuo COVID-19 bei jaustųsi saugūs.

Svarbu žinoti šiuos faktus apie vakciną nuo nuo COVID-19:

-Vakcinos nuo COVID-19 kol kas nėra. Visų Europos valstybių pastangomis ji yra kuriama ir visos ES narės prisideda prie jos kūrimo finansavimo, dalindamosi atsakomybe ir suprasdamos, kad, visoms finansuojant drauge, kiekviena iš jų sumoka mažiau, nei tuo atveju, jei visos vakciną kurtų atskirai. Lietuva prie vakcinos nuo COVID-19 kūrimo taip pat prisideda. Mūsų indėlis į vakcinos kūrimą – virš dviejų milijonų eurų.

-Europos Komisija jau yra atrinkusi septynių gamintojų kuriamas vakcinas nuo COVID-19, kurias visoms ES šalims narėms siūlo iš anksto pirkti drauge. Atrinktos vakcinos yra skirtingose kūrimo stadijose.

-Šiuo metu visos ES šalys, kaip ir Lietuva, planuoja dalyvauti pirkime ir iš anksto užsisakyti visų septynių gamintojų vakcinas. Europos Komisijos taikomus atrankos kriterijus ir vakcinos nuo COVID-19 pirkimo strategiją rasite čia: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LT/TXT/HTML/…

-Įsigyjama ir rekomenduojama skiepytis bus tik ta vakcina, kurios saugumas ir efektyvumas bus moksliškai įrodytas. Visos ES mastu sprendimą leisti prekiauti konkrečia vakcina, kaip ir iki šiol dėl vakcinų, priims Europos vaistų agentūra, kuri atlieka nepriklausomą mokslinį saugumo ir efektyvumo vertinimą, ir Europos Komisija.

-Jei mokslininkams ir gamintojams pavyks, pirmosios vakcinos nuo COVID-19 Lietuvą galėtų pasiekti dar šių metų pabaigoje, o kitos – iki kitų metų III ketvirčio.

Turime suprasti viena, kad Lietuvai pasiseks, jeigu tokia vakcina bus sukurta ir mes visi ją būsime įsigiję – turėsime galimybę pasirinkti skiepytis saugia vakcina ar nesiskiepyti. Kitos valstybės, kurios nėra ES narės, tokios galimybės neturės, nes neturės įsigiję skiepų ir galės įsigyti tik tada, kai bus patenkinti iš anksto vakciną įsigijusių ir prie jos gamybos prisidėjusių valstybių poreikiai.

Tad išankstinis vakcinos įsigijimas valstybei reiškia sveikatos draudimo polisą – galimybę anksčiau apsaugoti žmogaus sveikatą ir gyvybę, anksčiau atverti valstybių sienas ir kylančią ekonomiką.

Apibendrinant- skiepytis saugia vakcina nuo COVID-19 bus rekomenduojama, bet neprivaloma, vakcinos bus nemokamos.

Politinė reklama. Platinama nemokamai.