Kristina Zamarytė-Sakavičienė. Ekspertų tironija

Autorius: Kristina Zamarytė-Sakavičienė Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/eks... 2020-09-26 16:49:00, skaitė 1025, komentavo 1

Kristina Zamarytė-Sakavičienė. Ekspertų tironija

Pagal kieno dūdelę šoka Lietuva? Kas mums diktuoja, kaip kalbėti ir ką mąstyti? Seimas? Baikit, ten juk vien marginalai. Kam jų nuomonė rūpi? Vyriausybė? Ne, ačiū, tokie profesionalai mums nenurodinės. Prezidentas? Ir ne jo nosiai – jis jau tik pats sau gražus.

Galutinę, neskundžiamą ir absoliučią tiesą mums skelbia ne kas kitas, o iškilūs lygybės ekspertai bei jų konsultuojami influenceriai. Netikite? Pabandykite jiems viešai paprieštarauti ir patikėsite. Ypač jei užimate reikšmingas pareigas ar turite statusą, bent teoriškai leidžiantį formuoti viešąją nuomonę. Praktiškai – lygybės ekspertai jums to neleis.

Žiūrėkite, kaip savo Facebook‘o paskyroje rašo Lygių galimybių plėtros centras: „Dėl patriarchalinės sistemos rudimentų, kurie iškelia pirmosios ponios vaidmenį, kaip tariamai reikšmingą, turime situaciją, kai nekompetentingo žmogaus lūpomis skleidžiama ir įtvirtinama lyčių nelygybė, paniekinamas ypatingai sunkiomis pandemijos sąlygomis dirbančių žmonių: medikių, mokytojų, socialinių darbuotojų, kitų sričių specialisčių darbas. Raginame visų viešų renginių organizatorius nekviesti dalyvių pasisakyti temomis, kurių neišmano. Dirbtinai suteiktas statusas neturi tapti priežastimi daryti žmogų viešos nuomonės formuotoju.“

Taip, laisvuose rinkimuose išrinkto prezidento žmonos statusas yra „dirbtinai suteiktas“, o štai ekspertu apsišaukusio svieto lygintojo statusas – natūralus. Kaip matote, natūralumas pats kyla iš vidaus – iš savojo susivokimo, kad aš esu ekspertas. Išorinis statuso suteikimas iškart atrodo dirbtinai. Patriarchatas gi aplink…

Todėl tik niekieno nerinkti, niekam neatskaitingi bei už savo žodžius niekada neatsakantys ekspertai turi teisę kalbėti už visus.

Jau daug kas bedė pirštu į tai, kad D. Nausėdienę užsipuolę ekspertai ir su jais bendradarbiaujantys influenceriai negeba suprasti teksto arba sąmoningai iškraipo tai, ką Davoso konferencijoje sakė pirmoji ponia. Ne, ji neapkaltino moterų dėl prastos švietimo sistemos būklės, bet drįso pasakyti tai, kas turėjo būti nutylėta – vien didelis moterų skaičius sistemoje jos giluminių problemų neišspręs. Juk ne lytys sprendžia problemas; ne dėl sistemoje dalyvaujančių moterų ar vyrų procento gerėja ar blogėja švietimo rodikliai. Kitaip tariant, spręsdami sistemos problemas neturėtume sureikšminti lyčių vaidmens, bet imtis rimtų institucinių reformų.

Ironiška, kad Lygių galimybių plėtros centro ekspertė M. Jankauskaitė D. Nausėdienės pasisakymą pavadino seksistiniu. Nors patys lygybės ekspertai seniai kartoja savaime absoliučiai teisingą, todėl niekuo nepagrįstą tezę, neva moterų buvimas tarybose ir valdybose lemtų reikšmingai kokybiškesnį veiklos organizavimą ir veikimą. „Padidinus moterų skaičių ten, kur jų dabar tragiškai trūksta, pavyzdžiui, sprendimų priėmimo gretose ir politikoje, net neabejoju, kad mūsų politika būtų kur kas kokybiškesnė“ – sako ekspertė M. Jankauskaitė. Taigi, anot ekspertės, lyčių vaidmenys sistemos veikimo rezultatams yra svarbu.

Klausimas – tai kur čia slypi seksizmas? Jei ekspertai pamiršo, galiu priminti, kad seksizmas yra siejamas su bet kokiu asmens išskyrimu ar vertinimu, remiantis vien jo lytimi, o ne kitomis svarbiomis savybėmis.

Beprasmiška. Apibrėžimų, logikos taisyklių ir elementaraus bendravimo normų priminimas ekspertams, regis, nebepadės…  Atrodo, kad jie negali nei vertinti viešų pasisakymų, nei patys kalbėti kitaip, kaip tik seniai išmoktomis klišėmis. Nesutinki, kad dėl visų pasaulio bėdų kaltas patriarchatas, vadinasi, dėl bėdų kaltini moteris. Nesigėri teisuolišku moralizavimu dėl reklamos su Lavrinovičiais, va va, atsiskleidei – aukštini prievartautojus ir niekini aukas. Nepritari marksistinei Stambulo konvencijos ideologijai, be abejo, tik todėl, kad laikaisi nuostatos „muša, vadinsi, myli“. Informuoji, kad hormoninė kontracepcija kenkia paauglių sveikatai, esi viduramžiuose užstrigusi davatka. Sakai, kad krizinio nėštumo metu mamai svarbu pasiūlyti pagalbą, viskas aišku – nori uždrausti abortą, nes moterį laikai vaikų gaminimo inkubatoriumi. Manai, kad auginti vaikus yra kilnus ir prasmingas pasirinkimas – turi slaptą tikslą užrakinti moteris virtuvėje prie puodų ir pakišti po vyrų padu.

Galima būtų vardinti ir vardinti. Mes tiek kartų girdėjome lygybės ekspertų verdiktus, kad jau derėtų nustoti juos skelbti. Ačiū, supratome, gana. Nes tai, kuo jūs, kovotojai už moterų apsaugą nuo smurto, užsiimate, yra grynų gryniausias psichologinis smurtas (paskaitykite savo stumiamos Stambulo konvencijos apibrėžimus). Ir bent jau savo pamokymais viešojoje erdvėje prieš moteris jūs smurtaujate daugiau už visus vyrus kartu sudėjus.

Svajonėse matau lygybės ekspertų rojų – tolimą Feministaną. Kur ekspertai užima visas vadovaujančias ir nevadovaujančias pozicijas, kalba tik taip, kaip galima, mąsto ir daro viską teisingai bei nieko nediskriminuoja. Kur klesti įvairovė ir lygybė! Kur ekspertai dvidešimt keturias valandas per parą garsiai skelbia savo tiesas bei genialias įžvalgas.

O mes, Lietuvos moterys, kurias taip uoliai trokštate ginti, puikiai apsieitume ir be ekspertinių įžvalgų… Mylėtume savo vyrus, augintume vaikus ir tik, jeigu norime; tada, kada norime; bei ten, kur norime, siektume profesinių, mokslinių, politinių ar kitokių „socialinio statuso” aukštumų.

© 2020, Laisvos Visuomenės Institutas.