Gorbačiovas pakomentavo situaciją Baltarusijoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-09-30 11:53:00, skaitė 1325, komentavo 4

Gorbačiovas pakomentavo situaciją Baltarusijoje

Buvęs sovietų lyderis pabrėžė, kad "kai kalbame apie dabartinę Baltarusijos perėjimo prie demokratijos situaciją iš sistemos, kurioje jie gyveno, tai turėtų būti nepriklausomas šios tautos reikalas"

VILNIUS, rugsėjo 30 — Sputnik. Esant dabartinei situacijai, Baltarusijai reikia visų užjaučiančių ir suprantančių problemą palaikymo, kad šis reikalas nepereitų į karo veiksmus, tačiau nereikėtų kištis į šalies reikalus, taip pat ir atliekant galimą konstitucinę reformą, įsitikinęs buvęs TSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas. 

Šią nuomonę jis išsakė interviu britų leidiniui "The Times". Buvęs sovietų lyderis pabrėžė, kad "kai kalbame apie dabartinę Baltarusijos perėjimo prie demokratijos situaciją iš sistemos, kurioje jie gyveno, tai turėtų būti nepriklausomas šios tautos reikalas". Jo nuomone, visos šalys turėtų elgtis labai atsargiai, nereikėtų kištis.

"Ir dabar, kai susiklostė tokia situacija, visi, užjaučiantys ir suprantantys problemą, turi palaikyti šią šalį, (padėti) rasti teisingą atsakymą šioje situacijoje, kad reikalas nebūtų nukreiptas į karinius veiksmus. Manau, kad baltarusiai turi šias galimybes, jie tai jau įrodė", — sako Gorbačiovas.

"Žinoma, galbūt jiems reikės kokių nors konstitucinių pakeitimų, na, juo labiau, nereikia kitoms tautoms kištis. Tegul patys baltarusiai sprendžia šį klausimą. Iš savo perėjimų mes žinome, kaip tai sunku", — pridūrė politikas.

Gorbačiovas mano, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka šioje situacijoje "turėtų būti dėkingas baltarusiams, kad jie jį palaikė daugelį metų".

"Paskutinis jo susitikimas su mūsų prezidentu parodė, kad Rusijos vadovybė yra pasiryžusi rasti draugišką, brolišką išeitį iš šios situacijos, kuri tapo tokia opi, kad neperaugtų į šaudymus" — pridūrė jis, nurodydamas, kad tam reikia atsakingo abiejų šalių požiūrio.

Valdžia turi klausytis visuomenės ir taikiai vesti diskusijas, rasti problemų sprendimus, įsitikinęs buvęs TSRS prezidentas.

"Manau, kad jie turi visas priežasčių pasitraukti iš šios situacijos ir toliau žengti tuo keliu, kurį nuėjo ir padarė daug, ir eiti toliau. O visos išorės jėgos turėtų būti dėmesingos ir atsakingos už padėtį, kurioje atsidūrė Baltarusija", — pridūrė jis. 

Rugpjūčio 9 dieną, po prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo dabartinis Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka, visoje Baltarusijoje prasidėjo masiniai opozicijos protestai — CRK duomenimis, jis surinko 80,1% balsų. Pirmosiomis dienomis veiksmus malšino saugumo pajėgos: prieš protestuotojus, kurie nesutiko su rezultatais, jie naudojo ašarines dujas, vandens patrankas, garsines granatas, gumines kulkas. Vėliau teisėsaugos institucijos nustojo naudoti jėgą, kad išsklaidytų mitingus. Oficialiais duomenimis, pirmosiomis dienomis buvo sulaikyta per 6700 žmonių.

Kaip pranešė respublikos vidaus reikalų ministerija, per riaušes buvo sužeista šimtai žmonių, įskaitant daugiau nei 130 teisėsaugos pareigūnų. Valdžia oficialiai patvirtino trijų protestuotojų mirtį. Tuo tarpu rugsėjo 23 dieną Buvo inauguruotas Lukašenka, kas sukėlė protesto akciją, kurią teisėsaugos pareigūnai vėl išsklaidė panaudodami jėgą ir vandens patrankas.