2020 Seimo rinkimuose alus ir skalbimo milteliai dalijami nebus!

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2020... 2020-09-30 11:54:00, skaitė 1159, komentavo 5

2020 Seimo rinkimuose alus ir skalbimo milteliai dalijami nebus!

Lietuvoje veikia organizacija „Baltosios pirštinės“. Organizacija įsteigta 2012 spalio mėnesį, po I-ojo Seimo rinkimų turo būrys aktyvių piliečių ėmėsi iniciatyvos dėl masiškai ir atvirai perkamų balsų bei vykdomų kitų rinkimų pažeidimų

2003 metais balandžio 29 dieną, kai policijai buvo „dzin“, o prižiūrėtojų su baltomis pirštinėmis dar nebuvo…, vyko referendumas dėl įstojimo į Europos Sąjungą. Jame dalyvavo 63.37% rinkimų teisę turinčių gyventojų. 91,07% dalyvavusių pasisakė už narystę ES. Kitaip tariant, beveik pusantro milijono, balsavo už stojimą į Europos Sąjungą. Tuomet balsavimas vyko dvi dienas. Balsavimo laikas buvo prailgintas. Pirmąją referendumo dieną žmonių aktyvumas tesiekė 17-25%, todėl buvo paskelbta, jog bus balsuojama dvi dienas. Balsuoti galėjo ir tie, kurie neturėjo paso, o tik rinkėjo pažymėjimą.

Netikėtai į pagalbą buvo pasitelkta „Maxima“ ir jai priklausantys tinklai „T Market“. Per radiją ir televiziją buvo paskelbta, jog atėjusiems balsuoti rinkimų apygardose bus dalijami lipdukai, su kuriais  „Maxima” ir „T Market” prekybos centruose už 1 centą bus suteikta teisė nusipirkti alaus butelį, šokoladuką ar skalbimo miltelių.

2020 Seimo rinkimus prižiūrės policija ir „Baltosios pirštinės“

Geri laikai baigėsi, kai už dalyvavimą buvo dalijamas alus ir skalbimo milteliai. Tuomet visų šitų pažeidimų niekas nesureikšmino ir iki šiol referendumą laiko įvykusiu.

Policijos vadovai, susitikę su visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadove Marija Šaraite, aptarė pasirengimą artėjantiems Seimo rinkimams. Pagrindinis dėmesys buvo skirtas rinkimų skaidrumui, galimiems rinkėjų papirkinėjimams, informacijos keitimuisi.

Kiekviename teritoriniame policijos komisariatuose bus paskirti atsakingi asmenys, su kuriais stebėtojai turės nuolatinį kontaktą, o esant poreikiui, galės susisiekti ir aptarti aktualijas. Ypatingas dėmesys ir prioritetas bus skirtas problematiškiausioms savivaldybėms. Aptarti konkretūs pavyzdžiai ir situacijos, kaip reikėtų elgtis, gavus jautrios informacijos.

Vienas iš aptartų klausimų – galima policijos rėmėjų pagalba. Policijos rėmėjai padės tiek stebėtojams, tiek policijai, prižiūrės viešąją tvarką apylinkėse bei prieigose.

Policijos darbas vyks viešai ir neviešai, prieš rinkimus ir rinkimų metu pareigūnai atidžiai stebės elektroninę erdvę ir reaguos į galimus pažeidimus. Pareigūnų kontrolė bus organizuojama trimis lygiais, užtikrinant tam tikrus saugiklius – rajono, apskrities ir centriniu mastu.

Policija primena, kad rinkimuose būtina laikytis saugumo reikalavimų, visi atėję balsuoti privalo dėvėti veidą ir burną dengiančias apsaugos kaukes, laikytis saugaus atstumo.

BV inf.