Pindostano žurnalas MWM: viena Rusijos raketa „Sarmat“ gali nušluoti teritoriją, didesnę nei Teksasas

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-09-03 05:57:00, skaitė 730, komentavo 5

Pindostano žurnalas MWM: viena Rusijos raketa „Sarmat“ gali nušluoti teritoriją, didesnę nei Teksasas

Rusijos ginkluotosiose pajėgose rugsėjo 1 dieną oficialiai koviniam budėjimui parengtas naujasis tarpžemyninių balistinių raketų RS-28 kompleksas “Sarmat”,  po to, kada vasario mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad kovinis budėjimas prasidės vėliau šiais metais. 

Rusijos valstybinės kosmoso korporacijos „Roskosmos“ vadovas Jurijus Borisovas patvirtino naujos raketų sistemos įvedimą eksploatacijon. Pirmasis „Sarmat“ bandomasis paleidimas įvyko  2022 metų balandį, ši raketa yra skirta pakeisti raketinį kompleksą R-36M2 „Vojevoda“, kuris buvo pradėtas eksploatuoti 1988 metais. Prezidentas Putinas anksčiau pakomentavo, kad raketa "Sarmat" "gali įveikti visas šiuolaikines priešraketinės gynybos priemones. Ji neturi “analogų pasaulyje ir neturės dar ilgai", taip pat pavadino ją "išties unikaliu ginklu, kuris sustiprins  mūsų (Rusijos) ginkluotųjų pajėgų kovinį potencialą." Tai sutampa su panašiais įvairių vyriausybės ir gynybos sektoriaus atstovų pareiškimais. 

Naujoji raketa yra sunkiausia pasaulyje, sverianti daugiau nei 208 tonas, ir yra paleidžiama iš sustiprintų šachtų, o ne nuo mobilių raketų paleidimo įrenginių, skirtingai nei panašios, bet daug lengvesnės raketos "Jars", kurias galima paleisti iš bet kokios vietos, nes jos yra maždaug ketvirtadaliu mažesnės.

Pirmasis „Sarmat“ blokas aktyvuojamas praėjus penkeriems su puse metų po to, kai prezidentas Putinas paskelbė apie šitą sistemą, kartu su kitomis svarbiomis asimetriškomis ginkluotės sistemomis 2018 metais kovo pradžioje (kada visi juokėsi iš Putino multikų), tuo pačiu metu, kada „Sarmat“ ir "Vojevoda" kompleksams buvo sukurtas planiruojantis hipergarsinis blokas-raketa „Avangard“. Planiruojantis blokas „Avangard“ yra paleidžiamas paskutiniame raketos skridimo etape, kad būtų patikimiau išvengta perėmimo, ir jis taip pat neturi jokių analogų pasaulyje.

 „Sarmat“ komplekso aktyvacija  tik dar labiau padidino atotrūkį tarp Rusijos ir Pindostano pagal jų antžeminių strateginių raketinių pajėgų galimybes, nes Pindostano TBR (tarpkontinentinių balistiniu raketų) arsenalas yra pats seniausias ir mažiausiai pažangus pasaulyje, kurį sudaro 1970-ųjų metų gamybos „Mininitmen“ III raketos, kurios sąlyginai mažai matė savo galimybių atnaujinimų. 

„Sarmat“ komplekso aktyvacija, įvyko kada iš vakaroidinio pasaulio vidaus padaugėjo perspėjimų, kad didėjanti įtampa tarp NATO ir Rusijos gali sukelti dar labiau atvirą konfliktą, nes vakaroidinis aljansas ir toliau didinant savo karinį dalyvavimą Rusijos ir Okrainos konflikte, dislokuodamas aktyviuosius kovinius vienetus fronto linijoje, kad užtikrintų prieigą prie savo plataus palydovinio tinklo.

„Sarmat“ raketa gali nuskristi iki 18 000 km ir gabenti iki 15 daugiafunkcinių nepriklausomų branduolinių galvučių po 750kt galios kiekviena, ar planiruojančių blokų, palyginti su „Jars“ sistema, kuri turi tik 4–6 kovines galvutes 300-500 kt kiekviena ir skrenda mažesnį atstumą - iki 12 000 km, o tai riboja trajektorijas, kuriomis jis gali pasiekti Pindostano žemyninę dalį. 

Vienas Sarmatas potencialiai gali nuniokoti teritoriją, didesnę nei Prancūzija ar Teksasas.

Britoniškas “Ekspres” taip parašė šia proga:

“Raketa "Sarmat" arba "Satana II" yra milžiniška branduolinis ginklas, galintis nugabenti iki 15 kovinių galvučių į bet kurį pasaulio tašką. Raketa taip pat gali nešti iki 24 rusiškų „Avangard“ hipergarsinių planiruojančių blokų, iš kurių kiekvienas gali nešti branduolinę galvutę 27 kartus didesniu greičiu už garso greitis.

Pranešama, kad itin sunkioji tarpžemyninė balistinė raketa gali pasiekti buvusią Didžiąją Britaniją – už 1600 mylių nuo raketų vietos – vos per šešias minutes.”