Lietuva iš JAV už 100 mln. dolerių pirks Lietuvai labai reikalingų raketų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2023-10-25 00:58:00, skaitė 359, komentavo 8

Lietuva iš JAV už 100 mln. dolerių pirks Lietuvai labai reikalingų raketų

JAV Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra patvirtino leidimą Lietuvai įsigyti pažangių vidutinio nuotolio raketų AMRAAM AIM-120C-8. Preliminari sandorio vertė – 100 mln. JAV dolerių. Sutartį dėl raketų įsigijimo planuojama pasirašyti iki šių metų pabaigos.

Planuojama, kad Lietuvos kariuomenei bus perkamos 36-ios AMRAAM raketos ir įvairi susijusi techninė įranga bei paslaugos.

„Ir toliau rūpinamės tuo, kad Lietuvos kariuomenė turėtų pakankamą šaudmenų kiekį. AMRAAM raketos bus skirtos mūsų vidutinio nuotolio oro gynybos sistemoms NASAMS. Šios pažangios raketos pagerins Lietuvos gebėjimus vykdyti gynybos užduotis, taip pat sustiprins sąveiką su JAV ir kitais šias raketas naudojančiais NATO sąjungininkais“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Raketas gamina JAV įmonė „Raytheon Missiles and Defense“.

JAV – viena pagrindinių Baltijos regiono saugumą užtikrinančių sąjungininkių, o taip pat ir viena pagrindinių Lietuvos partnerių gynybos įrangos įsigijimų srityje. Pernai su amerikiečiais sudarytas susitarimas dėl HIMARS artilerijos sistemų įsigijimo, anksčiau yra pasirašytos sutartys dėl 500 šarvuotųjų visureigių JLTV, 4 sraigtasparnių „Black Hawk“, dronų „Switchblade“ įsigijimo. Be to, Lietuva jau daugelį metų iš JAV perka prieštankines raketų sistemas „Javelin“, įvairią ryšių įrangą.

Dalis pajėgumų įsigijami JAV paramos fondų pagrindu, taip sudarant galimybes greičiau vystyti pajėgumus, užtikrinti NATO reikalavimų išpildymą, bendrų NATO ir JAV standartų išlaikymą, taip pat – gauti partnerių turimą ekspertizę. Įsigijimai iš JAV užtikrina galimybes esant kritinėms sąlygoms greitai gauti papildomą įrangą, tuo pačiu turėti jau parengtą personalą šia įranga naudotis.

Parengta pagal KAM inf.