Aušrinė Armonaitė pakišinėja Gabrielių Landsbergį ir Ingridą Šimonytę

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ausr... 2023-11-05 03:01:00, skaitė 345, komentavo 1

Aušrinė Armonaitė pakišinėja Gabrielių Landsbergį ir Ingridą Šimonytę

Ministrei Aušrinei Armonaitei teigiant, kad ji neprivalėjo rūpintis jai pavaldaus „Litexpo“ pirkimo sandoriais ruošiantis NATO susitikimui, “sąžiningiausia” partija Lietuvoje socialdemokratai atkreipia dėmesį, kad Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados adresuotos būtent „laisvietės“ A. Armonaitės vadovaujamai Ekonomikos ir inovacijų ministerijai. VPT išvadose pirkimai pripažįstami neteisėtais.

„Prekių ir paslaugų pirkimo iš pasirinktų ar pažįstamų verslų negalima pateisinti sakant, kad Vyriausybė vėlavo priimti sprendimus arba kad viena ministerija nežinojo, ką daro kita ministerija. A. Armonaitei pavaldus „Litexpo“ dėl chaoso netgi kaltina NATO. Ausys linksta girdint tokius, atsiprašant, pasiteisinimus.

Kažkas turi prisiimti atsakomybę dėl valstybei padarytų nuostolių – juk neteisėtų pirkimų vertė yra daugiau nei 7 mln. eurų. Jei ne ministrai, tai Vyriausybės vadovė. Susidaro įspūdis, kad A. Armonaitė bando pabėgti nuo atsakomybės „pakišinėdama“ visus kitus – Užsienio reikalų ministerijos vadovą Gabrielių Landsbergį ir Vyriausybės vadovę Ingridą Šimonytę“, – sako Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas.

Kęstutis Vilkauskas: gal ministerijos suinteresuotos, kad atsakomybės klausimas paskęstų?

Tuo metu parlamentaras socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas akcentuoja VPT išvadą, kad Vyriausybės veikla negali būti prilyginta nenuspėjamiems įvykiams, kurie keistų įprastines viešųjų pirkimų procedūrų taikymo sąlygas.

„Litexpo“ žodžiais, „iki paskutinių pasiruošimo dienų“ buvo neaiškūs reikalavimai, I. Šimonytės sudarytos darbo grupės sprendimai vėlavo, Užsienio reikalų ministerijos nurodymai ir terminai buvo neprognozuojami ir pan. Dėl to neva ir nuspręsta prekes bei paslaugas pirkti skubos tvarka iš pasirinktų verslų. Bet chaosas Vyriausybėje nėra stichinė nelaimė ar avarija. Skubius pirkimus galėtų pateisinti nebent tokios nelaimės kaip žemės drebėjimai ar potvyniai“, – komentuoja K. Vilkauskas.

Socialdemokratams atrodo neįprasta G. Landsbergio tyla, kai jam pavaldžiai ministerijai verčiama kaltė dėl neteisėtų skubių pirkimų iš pasirinktų verslo subjektų.

„Gal abi ministerijos, premjerei tylomis pritariant, yra suinteresuotos, kad atsakomybės klausimas paskęstų miglose. Jie nevengia ir tiesiog įžūliai meluoti. Pavyzdžiui, A. Armonaitei pavaldus „Litexpo“ aiškina, kad tik gegužės mėnesį sužinojo reikalavimus susitikimo vizualiam apipavidalinimui, tad iki tol negalėjo pradėti viešojo pirkimo. Tačiau žiniasklaida ir net Respublikos prezidentas dar kovo mėnesį pristatė NATO patvirtintą logotipą. Žodžiu, meluoja ir neraudonuoja“, – komentuoja K. Vilkauskas.

Primename, kad VPT, įvertinusi „Litexpo“ pirkimus, nustatė pažeidimų. VPT iš viso įvertino aštuonis pirkimus, kurių bendra vertė daugiau negu 7 mln. eurų: „Techninio projekto (vizualizacijos, plano) NATO renginiui parengimo paslaugos“, „Konferencinės įrangos nuoma“, „Tinklo paslaugos ir jo veikimui reikalingų prekių pirkimas ir nuoma renginiui“, „Konstrukcijų nuoma“, „Dizainerio paslaugos“, „Apšvietimo įrangos nuoma“, „Konstrukcijų sumontavimo, išmontavimo darbų bei utilizavimo paslaugos suteikimo (Namo name statybos darbai)“, „Spaudos gamyba ir patalpų dekoravimas renginiui“.

Tapinai, kur tu?!

Parengta pagal LRS inf.