Adolfas Hitleris – kalba savo generolams Ziegenbergo būstinėje

Autorius: National Socialist Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-11-12 01:30:00, skaitė 689, komentavo 7

Adolfas Hitleris – kalba savo generolams Ziegenbergo būstinėje

Aš paprašiau jūsų atvykti čia prieš operaciją, nuo kurios sėkmingo užbaigimo priklausys tolesni smūgiai į vakarus. Pirma, noriu trumpai pateikti šios konkrečios operacijos tikrąją reikšmę. Noriu tai susieti su visa situacija, su kuria susiduriame, ir su problemomis, su kuriomis susiduriame ir kurias reikia išspręsti. Nesvarbu, ar jie vystysis laimingai, ar nelaimingai, jie bus išspręsti ir baigsis arba mūsų naudai, arba mūsų sunaikinimu.

Vokietijos situaciją galima apibūdinti keliais sakiniais. Kaip ir Didžiajame kare, taip ir šiame kare klausimas yra ne tai, ar Vokietijai maloningai leis jos priešai, jų pergalės atveju, kažkokia egzistencija, bet ar Vokietija turi valios išlikti egzistencijoje, ar ji bus sunaikinta. Skirtingai nuo ankstesnių XVIII ar XVIII a. karų, šis karas neišspręs nei politinės organizacijos klausimo, nei liaudies, genties ar buvusios federacinės valstybės prisijungimo prie Vokietijos Reicho klausimo. Tai, kas paskutinėje analizėje bus nuspręsta, yra pačios mūsų vokiečių liaudies esmės išlikimas, o ne vokiečių Reicho išlikimas, bet pačios vokiečių liaudies esmės išlikimas. Mūsų priešų pergalturi bolševizuoti Europą. Ką Vokietijai reiškia bolševacija, visi turi ir supras. Priešingai nei ankstesniais laikais, dabar kalbama ne apie mūsų vyriausybės formos pasikeitimą. Valdžios formos pokyčiai liaudininkų gyvenime vyko nesuskaičiuojamą daugybę kartų. Jie ateina ir išeina. Čia kalbama apie pačios esmės išlikimą. Esencijos yra išsaugotos arba pašalinamos. Išsaugojimas yra mūsų tikslas. Esmės sunaikinimas tam tikromis aplinkybėmis sunaikina Rasę amžiams.

Tokios kovos, kokios vyksta dabar, turi pasaulėžiūrų susidūrimų pobūdį ir dažnai trunka labai ilgai. Todėl jie nėra palyginami su Frederiko Didžiojo laikų kovomis. Tada kilo klausimas, ar palaipsniui griūvančios ir suyrančios imperijos rėmuose atsiras nauja didelė Vokietijos galia ir ar ši galia, taip sakant, pasieks pripažinimą kaip didelė Europos galia. Šiandien Vokietijai nebereikia įrodinėti, kad ji yra didelė Europos galia - jos svarba kaip tokia yra aiški visiems. Vokietijos Reichas dabar kovoja ideologinį karą už savo egzistavimą. Šio karo laimėjimas kartą ir visiems laikams stabilizuos šią didžią Galią, kuri kiekybiškai ir kokybiškai jau egzistuoja. Šio karo praradimas sunaikins vokiečių liaudį ir ją suskaldys. Dalis Vokietijos bus evakuota.

Prieš kelias savaites girdėjote, kaip Čerčilis Anglijos parlamente pasakė, kad visa Rytų Prūsija ir dalis Pomeranijos bei Silezijos bus atiduota Lenkijai, kuri savo ruožtu duos ką nors kita Rusijai. Reikėtų perkelti septynis, dešimt ar vienuolika milijonų vokiečių. Churchillis bet kuriuo atveju tikisi oro atakos būdu pašalinti šešis ar septynis milijonus, kad gyventojų perkėlimas nesukeltų didelių sunkumų. Šiandien tai yra blaivus pagrindinio valstybės veikėjo pareiškimas viešojoje įstaigoje. Ankstesniais laikais tai būtumėte laikę propagandiniu argumentu, propagandiniu melu. Čia kalbama gana oficialiai, nors tai jokiu būdu neatitinka to, kas iš tikrųjų įvyks, nes Vokietijos žlugimo atveju Anglija niekur negalėtų pasiūlyti rimto pasipriešinimo bolševizmui.

Tai gryna teorija. Šiomis dienomis, kai W. Churchillis palieka Atėnus žeminančia nesėkme ir nesugeba pasipriešinti bolševizmui net nedideliu mastu, jis nori sudaryti įspūdį, kad jis gali sustabdyti bolševizmo pažangą prie bet kurios Europos sienos. Tai juokinga fantazija. Amerika negali to padaryti. Anglija negali to padaryti. Vienintelė šalis, kurios likimas bus nuspręstas šiame kare, yra Vokietija. Ji bus išgelbėta arba, praradus karą, ji žus.

Skubu pridurti, ponai, kad iš šių mano pareiškimų jūs negalite daryti išvados, kad aš net nuotoliniu būdu įsivaizduoju šio karo pralaimėjimą. Gyvenime niekada neišmokau pažinti žodžio kapituliacija, esu savadarbis žmogus. Man padėtis, kurioje esame šiandien, nėra jokia naujiena. Esu buvęs labai skirtingose ir daug blogesnėse situacijose. Miniu tai tik todėl, kad noriu, jog suprastumėte, kodėl taip fanatiškai siekiu savo tikslo ir kodėl niekas negali manęs nuvilti. Kad ir kaip mane kankintų rūpesčiai ir net fiziškai jų sukrėstas, niekas nė kiek nepakeis mano sprendimo kovoti toliau, kol pagaliau svarstyklės pasisuks į mūsų pusę.

Prieštaravimą, kad tokiais klausimais turime mąstyti blaiviai kariškai, geriausiai galima paneigti trumpai pažvelgus į didžiuosius istorijos įvykius. Praėjus tam tikram laikui po Kanos mūšio, visi blaiviais kariniais skaičiavimais būtų buvę priversti daryti išvadą, kad Roma buvo prarasta. Tačiau, nors ir apleista visų jos draugų, išduota visų jos sąjungininkų, paskutinė jos turima armija pralaimėjo, o priešas prie vartų, Romą išgelbėjo Senato tvirtumas - ne Romos liaudis, bet Senatas, o tai reiškia, jų vadovavimas. Mes turime panašų pavyzdį mūsų pačių Vokietijos istorijoje, kuris nėra tokios pat pasaulinės reikšmės, bet nepaprastai svarbus visai Vokietijos istorijos eigai, nes vėlesnį Vokietijos Reicho įkūrimą nustatė šis herojus, buvo įmanoma dėl jo istorinių pasiekimų. Kalbu apie Septynerių metų karą. Jau trečiaisiais metais daugybė karinių ir politinių pareigūnų buvo įsitikinę, kad karas niekada negali būti laimėtas. Remiantis žmonių skaičiavimais, jis turėjo būti prarastas: 3 700 000 prūsų buvo nukreipti prieš maždaug 52 000 000 europiečių. Tačiau, nepaisant to, šis karas buvo laimėtas. Net ir pasaulinio pobūdžio kovose dvasia yra vienas iš lemiamų veiksnių. Tai leidžia vyrams atrasti naujų išeičių ir mobilizuoti naujas galimybes. Visų pirma, tokiose situacijose lemiama žinoti, kad priešą sudaro kūno ir kraujo vyrai, vyrai, turintys nervų, ir vyrai, kurie nekovoja už savo egzistavimą ta pačia prasme, kaip ir mes. Tai reiškia, kad priešas, kaip ir mes, nežino, kad tai yra kova už būvį. Jei anglai dabar pralaimėtų šį karą, tai jiems nebūtų lemiama, atsižvelgiant į jau patirtus nuostolius. Amerika neprarastų nei savo politinės formos, nei rasinės esmės. Tačiau Vokietija kovoja už savo egzistavimą. Kad vokiečių liaudis tai žino, jūs visi suprantate. Jums reikia pažvelgti tik į šiandienos Vokietijos jaunimą ir palyginti juos su Didžiojo karo jaunimu. Reikia žiūrėti tik į Vokietijos miestus ir lyginti jų požiūrį su vokiečių liaudies požiūriu 1918 metais. Šiandien visa vokiečių liaudis lieka nepajudinta ir liks nepaliesta. 1918 m. vokiečių liaudis kapituliavo be būtinybės. Dabar jie suvokia padėties pavojus ir žino apie problemą, su kuria susiduriame. Štai ką norėjau pasakyti kaip trumpą įžangą prieš aptardamas grynai karinius klausimus.

Kokia yra karinė padėtis? Kas tyrinėja mums žinomas didžiąsias pasaulines istorines kovas, labai dažnai ras panašaus pobūdžio situacijų, galbūt net daug blogesnių situacijų nei ta, su kuria susiduriame šiandien. Nes neturėtume pamiršti, kad net ir šiandien mes giname teritoriją - Vokietijos teritoriją ir sąjungininkų teritoriją - kuri iš esmės yra didesnė nei Vokietija kada nors buvo, ir kad mes turime gynybos pajėgas, kurios net ir šiandien neabejotinai yra stipriausios Žemėje. Jei kas nors nori teisingai pažvelgti į visą situaciją, jis turėtų įsivaizduoti štai ką: jis turėtų pats paimti vieną iš pasaulio galybių, kurios priešinasi mums, Rusijai, Anglijai ar Amerikai. Negali būti jokių abejonių, kad pavieniui galėtume lengvai disponuoti kiekviena iš šių valstybių. Tai ne tik vokiečių liaudies stiprybės, bet ir Vokietijos gynybos pajėgų stiprybės įrodymas, kuris, žinoma, galiausiai išauga iš vokiečių liaudies stiprybės, kurios neįmanoma įsivaizduoti egzistuojančios vakuume.

Karine prasme lemiama tai, kad vakaruose pereiname nuo sterilios gynybinės prie puolimo. Vien puolimas leis mums dar kartą sėkmingai pasiduoti šiam karui vakaruose. Tiek, kiek priešui pavyktų mobilizuoti išteklius, gynybinis karas per skaičiuojamą laiką mus nuvestų į beviltišką padėtį. Puolimas nekainuotų tokios aukos krauju, kaip žmonės paprastai mano - bent jau mažiau ateityje nei dabar. Požiūris, kad bet kokiomis aplinkybėmis puolimas būtų brangesnis už gynybą, yra neteisingas. Mes patys turėjome tą patirtį. Mūšiai, kurie buvo kruviniausi ir brangiausi, visais atvejais buvo mūsų gynybiniai mūšiai. Jei atsižvelgsime į priešo nuostolius ir mūsų pačių nuostolius, ir jei įtrauksime karo belaisvių skaičių, įžeidžiantys mūšiai visada buvo mums palankūs. Tas pats pasakytina ir apie dabartinį puolimą. Jei įsivaizduoju bendrą divizijų, kurias čia įmetė priešas, skaičių ir jei apskaičiuosiu visus jo nuostolius vien kaliniams -- kalinių nuostoliai yra tas pats, kas nuostoliai nužudytiesiems, vyrai pašalinami -- ir jei aš pridėsiu jo kraujo nuostolius prie jo materialinių nuostolių, tada, jei palyginsiu juos su mūsų nuostoliais, negali būti jokių abejonių, kad net trumpas puolimas, kurio ką tik ėmėmės, iš karto palengvino padėtį visame fronte. Nors, deja, puolimas nedavė tokios lemiamos sėkmės, kokios buvo galima tikėtis, vis dėlto situacija labai palengvėjo. Priešas turėjo atsisakyti visų savo puolimo planų. Jis buvo priverstas pergrupuoti visas savo pajėgas. Jam yra tekę vėl mesti vienetus, kurie buvo pavargę. Jo veiklos planai buvo visiškai nusiminę. Namuose jis labai kritikuojamas. Jam tai blogas psichologinis momentas. Jau dabar jam teko pripažinti, kad nėra jokių šansų, jog karas bus išspręstas iki rugpjūčio, galbūt ne anksčiau kaip kitų metų pabaigoje. Tai reiškia, kad visa situacija pasikeis taip, kaip niekas nebūtų patikėjęs prieš dvi savaites. Tai yra galutinis mūšio, kuriame didžioji dalis mūsų divizijų net nebuvo įsipareigojusi, rezultatas. Nemaža dalis mūsų "Panzer" divizijų vis dar seka gale arba kovoja tik kelias dienas. Esu įsitikinęs, kad gynyba ilgainiui mums būtų nepakeliama. Nes priešo puolimo kraujo nuostoliai nuolat mažės; padidės materialiniai įsipareigojimai. Priešas nebetęs šių monotoniškų išpuolių su vyrais, nes kritika namuose, viena vertus, bus lemiama, ir, kita vertus, palaipsniui gerėjantis šaudmenų ir karo medžiagos srautas turės lemiamą poveikį. Tiek, kiek jis remontuoja uostus ir išsprendžia savo transportavimo problemą, jis gali paspartinti atsargų judėjimą, jei tik pakanka atsargų. Jis pripras prie taktikos, kuri iš tikrųjų buvo naudojama Achene, t. y. koncentruota artilerijos ugnis į poziciją, atskirų piliulių dėžių sunaikinimas ugnimi iš tankų, o tada santykinai silpnų pėstininkų pajėgų visiškai susmulkintos teritorijos okupacija. Ilgainiui jo darbo jėgos nuostoliai bus mažesni nei mūsų. Per tą laiką jis nugriaus mūsų geležinkelių sistemą - lėtai, bet užtikrintai - ir palaipsniui padarys transportą mums neįmanomą. Mes neverčiame jo naudoti savo bombonešių eskadrilių virš mūšio fronto, bet atveriame jiems vokiečių tėvynę; ir, savo ruožtu, tai reaguos į frontą, nes sumažės šaudmenų, benzino, ginklų, įrankių, automobilių ir t. t. pristatymas, ir tai turės nepalankų poveikį kariams. Kitaip tariant, tęsiant dabartinę ar buvusią taktiką, kurią mums primetė aplinkybės, nes negalėjome pulti anksčiau, gali atsirasti labai didelių kraujo nuostolių, o priešo nuostoliai tikriausiai gerokai sumažėtų.

Todėl, jei įmanoma, mes atsisakysime šios taktikos, kai tik manysime, kad turime pakankamai pajėgų puolamiesiems veiksmams. Tai įmanoma. Dabartinio pirmojo mūsų puolimo vakaruose veiksmo rezultatas jau buvo tas, kad amerikiečiai, visi sakė, buvo priversti pakelti kažką panašaus į 50 procentų pajėgų iš kitų frontų, kad jų kitos puolimo formacijos, esančios į šiaurę ir pietus nuo mūsų proveržio taško, buvo labai susilpnintos, kad atvyksta pirmosios anglų divizijos, kad priešas jau kelia didelę dalį savo tankų pajėgų. Manau, kad veikė aštuonios ar devynios tankų divizijos iš viso penkiolikos. Tai reiškia, kad jis ten turėjo sutelkti savo jėgas. Sektoriuje, kuriame dabar pradedame atakuoti, linijos tapo nepaprastai plonos. Jis ištraukė diviziją po divizijos, ir dabar mes turime paskubėti, kad galėtume sunaikinti dar didesnį divizijų skaičių -- galbūt priešas ten paliko tik tris, o gal keturias - jei mums pasiseks, tai gali būti penkios, bet vargu ar šešios.

Iš karto noriu pabrėžti, kad visų šių puolimų, kurie bus vykdomi smūgiuojant smūgiu (jau ruošiu trečią smūgį), tikslai yra, pirma, visų amerikiečių dalinių pašalinimas į pietus nuo įsiskverbimo taško, sunaikinant juos gabalas po gabalo, divizija pagal diviziją. Tada pamatysime, kaip galime nustatyti tiesioginį ryšį tarp šios operacijos ir įsiskverbimo taško. Mūsų pajėgų užduotis įsiskverbimo vietoje yra susieti kuo daugiau priešo pajėgų. Skverbimosi taškas yra jiems gyvybiškai svarbioje vietoje. Meuse upės kirtimas būtų nepaprastai pavojingas tiek amerikiečiams, tiek anglams. Žingsnis link Antverpeno jiems būtų katastrofiškas. Pažanga nebuvo sėkminga, tačiau mums pavyko pasiekti vieną dalyką, t. y. priversti juos sutelkti visas būtinas ir turimas pajėgas, kad pavojus būtų lokalizuotas. Tai pirmasis teigiamas mūsų laimėjimas. Dabar mūsų užduotis yra sunaikinti jėgas į pietus nuo įsiskverbimo taško, pirmiausia keliais pavieniais smūgiais.

Taigi šiam naujam puolimui iškelta užduotis neviršija to, kas įmanoma, ir gali būti pasiekta mūsų turimomis pajėgomis. Mes skiriame aštuonis skyrius. Išskyrus vieną divizioną, kuris yra kilęs iš Suomijos, septyni, žinoma, yra susidėvėję nuo kovų, nors dalis kelių yra pailsėję; bet priešas, kuris mums priešinasi - jei mums pasiseks, su penkiomis divizijomis, galbūt tik su keturiomis, galbūt tik su trimis - taip pat nėra šviežias. Jis taip pat yra susidėvėjęs, išskyrus vieną diviziją, kuri yra dislokuota tiesiai palei Reino upę ir iš kurios turėsime pamatyti, kaip ji pasitvirtins, ir išskyrus 12-ąją Amerikos tankų diviziją, iš kurios nėra aišku, ar ji apskritai bus įvykdyta, ir kuri bet kuriuo atveju yra naujas dalinys, kuris dar nebuvo kovojęs. Tačiau kiti priešo pusėje esantys vienetai taip pat yra susidėvėję. Rasime situaciją, kurios nenorėtume norėti pagerinti.

Jei ši operacija bus sėkminga, ji sunaikins dalį tos divizijų grupės, kuri susiduria su mumis į pietus nuo proveržio taško. Tada iš karto bus atlikta kita operacija. Jis bus sujungtas su tolesniu stūmimu. Tikiuosi, kad tokiu būdu mes pirmiausia sutriuškinsime šiuos amerikiečių dalinius pietuose. Tada tęsime puolimą ir bandysime jį susieti su pačia realia ilgalaike operacija.

Taigi ši antroji ataka turi visiškai aiškų tikslą - sunaikinti priešo pajėgas. Jokių prestižo klausimų nėra. Tai nėra erdvės įgijimo klausimas. Išskirtinis tikslas yra sunaikinti ir pašalinti priešo pajėgas, kad ir kur jas rastume. Šios operacijos užduotis net nėra išlaisvinti visą Elzasą. Tai būtų nuostabu. Tai turėtų didžiulį poveikį vokiečių liaudžiai, lemiamą poveikį pasauliui, didžiulę psichologinę reikšmę, labai slegiantį poveikį prancūzų liaudžiai. Bet tai nėra svarbu. Kaip jau sakiau anksčiau, svarbiausia yra priešo darbo jėgos sunaikinimas.

Tačiau net ir šioje operacijoje reikės atkreipti dėmesį į greitį. Mano nuomone, tai reiškia, kad turėtume imtis to, ko galima greitai imtis, pvz., žaibo, nenukrypdami nuo savo tinkamo tikslo. Kartais per kelias savaites negalite pasivyti to, ko nepadarėte ar praleidote per tris ar keturias valandas. Žvalgybinis dalinys, nedidelis motorizuotas dalinys, puolimo ginklų brigada ar panerių batalionas kartais per tris ar keturias valandas gali įveikti 20–40 lemiamų kilometrų, kurių vėliau nepavyko įveikti per šešias mūšio savaites.

Deja, būtent tai patyrėme per pirmąją operaciją. Tai stovėjo po daugybe laimingų, taip pat nelaimingų žvaigždžių. Laimingas ženklas, mums pirmą kartą pavyko išlaikyti operaciją paslaptyje (galiu pasakyti, pirmą kartą nuo 1939 m. rudens, nuo tada, kai pradėjome karą). Net ir čia įvyko keletas blogų dalykų. Vienas karininkas, nešinas raštišku įsakymu, nuėjo į Frontą ir buvo užkabintas. Ar priešas surado tvarką ir pasinaudojo šia žvalgyba, ar jie netikėjo, dabar negali būti nustatyta. Bet kokiu atveju įsakymas pasiekė priešą. Tačiau ačiū dangui! tai neturėjo jokio poveikio. Bent jau iš jokio kvartalo neatėjo jokių pranešimų, kad priešas buvo saugomas. Tai buvo laimingas ženklas.

Geriausias ženklas iš visų buvo orų raida, kurią prognozavo jaunas orų pranašas, kuris iš tikrųjų pasirodė esąs teisus. Šis oro sąlygų pokytis suteikė mums galimybę užmaskuoti, nors tai atrodė vargu ar įmanoma, galutinį kariuomenės surinkimą per pastarąsias dvi ar tris dienas, kad priešas negautų jokios įžvalgos. Tas pats orų pranašas, kuris vėl visiškai užtikrintai prognozuoja dabartinius orus, vėl pasirodė esąs teisus. Tada buvo visiškai nesėkminga priešo oro žvalgyba, iš dalies dėl oro sąlygų, bet iš dalies ir dėl tam tikro esamo suvokimo. Tie žmonės nemanė, kad reikia apsidairyti. Jie visiškai netikėjo, kad mes vėl galime imtis iniciatyvos. Galbūt jiems netgi turėjo įtakos įsitikinimas, kad aš jau miręs, arba kad bet kokiu atveju aš sergu vėžiu ir nebegaliu ilgiau gyventi ir gerti, todėl jie mano, kad šis pavojus taip pat pašalintas. Jie gyveno tik galvodami apie savo puolimą.

Taip pat reikia pridėti trečią veiksnį, būtent įsitikinimą, kad negalime turėti reikiamų pajėgų. Ponai, čia aš noriu jums kai ką pasakyti iš karto. Žinoma, mūsų pajėgos nėra neribotos. Tai buvo nepaprastai drąsus sumanymas mobilizuoti pajėgas šiam puolimui ir ateinantiems smūgiams, o tai, žinoma, buvo susiję su labai didele rizika. Taigi, jei šiandien skaitote, kad Rytų fronto pietuose, Vengrijoje, reikalai klostosi neblogai, turite žinoti, kad, savaime suprantama, negalime visur būti vienodai stiprūs. Praradome tiek daug sąjungininkų. Deja, dėl mūsų brangių sąjungininkų išdavystės esame priversti palaipsniui pasitraukti į siauresnį barjerų žiedą. Tačiau, nepaisant viso to, apskritai buvo įmanoma išlaikyti Rytų frontą. Mes sustabdysime priešo judėjimą ir pietuose. Mes jį uždarysime. Nepaisant to, buvo įmanoma suorganizuoti daugybę naujų divizijų ir jas apginkluoti, atnaujinti senąsias divizijas ir jas perdislokuoti, iš naujo suaktyvinti Panzer divizijas, kaupti benziną ir, svarbiausia, įgauti Vokietijos oro pajėgų formą, kad, jei leis oro sąlygos, jos galėtų būti įsipareigojusios daugeliui dienos šviesos skrydžių ir galėtų pasiūlyti naujus modelius, galinčius surengti dienos šviesos atakas priešo gale, ir kuriam jis šiuo metu neturi kam priešintis. Kitaip tariant, mes sugebėjome surinkti pakankamai artilerijos, minosvaidžių, tankų ir pėstininkų divizijų, kad atkurtume jėgų pusiausvyrą vakaruose. Tai savaime yra stebuklas. Tai reikalavo nuolatinio stūmimo, mėnesių darbo ir prijungimo, net atsižvelgiant į mažiausią detalę. Aš dar jokiu būdu nesu patenkintas. Kiekviena diena rodo, kad yra kažkas, kas dar nepasiruošę, kas dar neatėjo. Kaip tik šiandien gavau liūdną žinią, kad reikalingi 21 centimetro skiediniai, kuriuos laikiau kaip velnias, tikriausiai vis tiek neateis. Vis dar tikiuosi, kad jie tai padarys. Tai nuolatinė kova dėl ginklų ir žmonių, dėl atsargų ir kuro, ir dievas žino ką. Žinoma, tai negali tęstis amžinai. Šis puolimas tikrai turi būti sėkmingas.

Jei mums pavyks bent pusiaukelėje išvalyti padėtį vakaruose - ir tai turi būti mūsų nepakeičiamas tikslas - tuomet turėtume sugebėti ištaisyti padėtį dėl geležies rūdos, nes mums reikia ne tik Saro baseino, bet labiausiai mums reikia aukštos kokybės geležies rūdos, išgaunamos Lotaringijoje. Tai yra būtina sąlyga. Kuo kritiškesnmūsų padėtis likusioje Europos dalyje, tuo svarbesnis yra šis geležies rūdos regionas. Mes negalime tęsti šio karo bet kurį laiką, negalime toliau egzistuoti kaip Tauta, neturėdami tam tikros žaliavos bazių. Tai taip pat labai svarbu. Tikiuosi, kad šis tikslas taip pat bus pasiektas vykdant šias operacijas.

Priešas nemanė, kad tai įmanoma. Jis buvo tvirtai įsitikinęs, kad mes esame savo virvės gale. Tai buvo dar viena, trečia, priežastis, kodėl iš pradžių mums pavyko puolime. Tada kilo sunkumų. Visų pirma, siaubingai blogi keliai. Tada tiltų remontas užtruko ilgiau nei tikėtasi. Čia pirmą kartą tapo aišku, ką reiškia prarasti dešimt valandų. Panzer skyriui dešimt prarastų valandų tam tikromis aplinkybėmis gali reikšti visos operacijos praradimą. Jei jums nepavyks išgyventi per dešimt valandų, tam tikromis aplinkybėmis gali nepavykti to padaryti per aštuonias dienas. Todėl greitis čia reiškia viską. Tai vienas dalykas.

Antrasis buvo toks: dėl vėlavimų, kuriuos sukėlblogi keliai, dėl tam tikrų tiltų, kurių nebuvo galima greitai suremontuoti, sunaikinimo mes nepradėjome savo puolimo su judumu, kuris būtų buvęs pageidautinas, bet buvome labai apkrauti įranga ir, svarbiausia, transporto priemonėmis. Kodėl visos šios transporto priemonės buvo paimtos, aš nežinau. Netgi buvo teigiama, kad transporto priemonės buvo paimtos tam, kad kiekvienas galėtų su savimi nešiotis tai, ką galėjo paimti. Nežinau apie tai, bet neabejotina, kad buvome apkrauti transporto priemonėmis. Šiuo atžvilgiu turime pasimokyti iš rusų.

Iš karto buvo įrodytas vienas pirminis faktas. Šioje atakoje pėstininkų divizijos paprastai pažengė taip pat greitai, kaip ir Panzer divizijos, ir kartais greičiau, nors šios pėstininkų divizijos žengė pėsčiomis. Tai man primena 1940-uosius, kai, pavyzdžiui, tokia divizija kaip Pirmoji kalnų divizija, apie kurią aš rimtai nerimavau, ar ji apskritai gali pasivyti, staiga sušvilpė kaip žvėris. Staiga jis pasiekė Aisnės upę, beveik taip pat greitai, kaip ir mūsų Panzer daliniai. Nemažai pėstininkų divizijų pateikė labai geras ataskaitas apie save, kai kurios iš jų buvo jaunos divizijos, nors jiems tikrai trukdė jų pačių progresas dėl "Panzer" vienetų sukelto kelių kamščio. Jie būtų žengę greičiau, jei keliai nebūtų užsikimšę "Panzer" įrenginiais. Vienas dalykas yra aiškus, būtent, kad "Panzer" agregatai, kurie yra visiškai motorizuoti (aš visada girdžiu sakant, kad jie yra 75–80 procentų, arba 65 procentai motorizuoti); paprastai tai yra per daug, nes tada viskas yra kelyje, o sunkvežimyje yra aštuoni ar dešimt vyrų, o anksčiau jų buvo trisdešimt -- sakau, "Panzer" vienetai gali įveikti 100 kilometrų per dieną, net 150, turėdami laisvą reljefą. Bet neprisimenu, kad būtų buvęs vienas puolimas, kai net dvi ar tris dienas įveikėme daugiau nei 50 ar 60 kilometrų. Paprastai pabaigoje tempas beveik neviršijo pėstininkų vienetų tempo. "Panzer" vienetai padarė tik trumpus apynius. Jie greitai kažką užvaldė, bet pėstininkų divizijos išankstiniai padaliniai turėjo užsidaryti. Kai tik Panzer divizija negali riedėti, per didelis motorizavimas tampa našta. Transporto priemonės negali išlipti iš kelių, o jei dėl pavojaus iš oro jie turi judėti intervalais, galutinis rezultatas yra tas, kad kai kurios jėgos nebus jų vietose. Arba artilerija, arba pėstininkai, arba grenadieriai nepateks į priekį. Tiesą sakant, mūšio fronte kovojo gana mažos ietys. Tai įvyko armijos grupės modelio, taip pat ir gyvybės sargybinio kovose Paskutinėje analizėje kovą atliko tik ieties metigaliai. Mūšyje dalyvavo tik 12-osios SS Panzer divizijos ietys, tačiau gigantiškas kelių tinklas į galą buvo visiškai užsikimšęs ir užblokuotas. Jūs negalėjote eiti į priekį ir negalėjote grįžti. Galiausiai net kuro nebuvo atvežta. Transporto priemonės beveik nejudėjo. Jie iš tikrųjų leido varikliams veikti tuščiąja eiga. Jie leidžia jiems toliau veikti naktį, kad būtų išvengta žalos užšalimo ir pan. Vyrai taip pat šildėsi. Reikia labai daug benzino. Visur keliai buvo blogi. Teko važiuoti pirmąja pavara.

Mes tikrai galime pasimokyti iš rusų. Kai šiandien gaunu pranešimą apie Rusijos kelią, vedantį į priekinę atkarpą, kurioje yra 36 pėstininkų divizijos ir "Panzer" daliniai, tiek daug šarvuotųjų pulkų ir tiek daug kitų dalinių, ir kai šiame pranešime sakoma, kad praėjusią naktį kelyje buvo 1 000 transporto priemonių, šiąnakt - 800, tada 1 200, o tada 300 transporto priemonių, šis pranešimas sukelia pavojaus signalą, kuris sklinda per visą Rytų frontą, nes jis suprantamas kaip reiškiantis, kad puolimas neišvengiamas. Mūsų "Panzer" padaliniuose yra 2 500, 3 000, 4 000, 4 500 sunkvežimių, o tada jie praneša, kad jie yra mobilūs tik 60, 75 ar 80 procentų. Visai atsitiktinai sužinojau apie dvi Kalnų divizijas, iš kurių viena turėjo 1 800, kita 1 400 sunkvežimių. Tai yra kalnų divizijos. Žinoma, jie bus nupešti, jei jie dar nėra nupešę. Ši plėtra nebūtų tokia bloga, jei galėtume sau visa tai leisti ir jei galėtume veikti didelėje atviroje vietovėje. Tačiau tuo metu, kai esate įsisukęs ir įstrigęs keliuose keliuose, ši motorizacija gali būti net nelaimė. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl dešinysis sparnas iš pradžių visiškai įstrigo -- blogi keliai, kliūtys dėl tiltų, kurių nebuvo galima suremontuoti per trumpą laiką, tada trečia - sunkumai susidoroti su transporto priemonių masėmis, tada vėl degalų tiekimo sunkumai, kurių, skirtingai nei ankstesniuose puolimuose, negalėjo pakelti Vokietijos oro pajėgos, ir tada, pagaliau, žinoma, grėsmingas oro sąlygų išvalymas. Turime suprasti, kad Vokietijos oro pajėgos atliko gana gerą darbą. Ji metėsi į puolimą ir padarviską, ką galėjo padaryti, atsižvelgdama į lėktuvų, kurie gali būti įvykdyti, skaičių ir į tai, kokius lėktuvus mes turime. Nepaisant to, esant geram orui, mes negalime suteikti tokios apsaugos ore, kad jokie priešo lėktuvai negalėtų patekti. Tokių užgrūstų kelių atveju keliai tampa masinėmis kapavietėmis visų rūšių transporto priemonėms. Nepaisant to, mums labai pasisekė, nes atėjus geram orui, atsiskyrimas apskritai jau buvo prasidėjęs.

Kaip jau sakiau anksčiau, tai buvo nelaimingos akimirkos tarp laimingųjų. Nepaisant to, akimirką atrodė, kad situacija pateisina viltį, kad galime išsilaikyti. Pradžioje visai netikėjau, kad priešas taip išplonins savo frontus. Dabar, kai įvyko retinimas, atėjo laikas atkreipti dėmesį į pasekmes kitose fronto dalyse, ir jos turi būti greitai ištrauktos. Čia turiu imtis labai ryžtingo svarstymo, t. y. prieštaravimų, kuriuos galima pareikšti dėl šios operacijos tęsimo. Pirmasis prieštaravimas yra senasis, jėgos dar nėra pakankamai stiprios. Čia galiu tik pasakyti, kad jūs turite pasinaudoti unikalia situacija, net rizikuodami būti dar nepakankamai stiprūs. Mes skyrėme labai stiprius vienetus. Jei aplinkybės būtų buvusios šiek tiek palankesnės, silpnesni vienetai tikrai būtų pasiekę didesnę sėkmę nei stiprūs vienetai, jei nepasisektų aplinkybės. Taigi jėgos kriterijai yra santykiniai. Priešas taip pat nėra visiškai pajėgus. Jis taip pat turi silpnybių.

Kitas visada pateikiamas argumentas yra tas, kad turėtų būti leidžiamas ilgesnis poilsio laikas. Ponai, greitis šiandien yra viskas. Jei leisime priešui atgauti savo sąmojus, tai, mano nuomone, būsime praradę pusę turėto šanso. 1918 metai mums turėtų būti įspėjimas. 1918 m. intervalai tarp įvairių išpuolių buvo gerokai per ilgi. Buvo nurodytos priežastys, kodėl, tačiau negali būti jokių abejonių, kad jei antrasis "Chemin des Dames" puolimas būtų sekęs po pirmojo anksčiau, rezultatas būtų buvęs visiškai kitoks. Ryšys su pirmosios didžiosios puolimo grupės sparnu tikrai būtų buvęs užmegztas per Compiègne, ir galėjo įvykti lemiamas posūkis. Galbūt galėjome pasiekti jūrą. Todėl poilsio laikotarpiai ne visada yra pageidautini.

Ponai, yra dar kai kas, ką noriu pabrėžti. Šiame versle dirbu vienuolika metų ir per tuos vienuolika metų niekada negirdėjau, kad kas nors praneštų, jog viskas buvo visiškai paruošta. Priešingai, per šiuos vienuolika metų paprastai ateidavo pranešimas, kuriame sakoma, kad karinis jūrų laivynas paprašė skubiai atidėti tokį ir tokį laiką, nes tai ir tai vis tiek turėtų būti padaryta, ir būtų pasirengusi tokią ir tokią dieną. Tada, kai karinis jūrų laivynas buvo pasirengęs, armija pasakė: Būtų labai gaila, jei tai padarytume dabar, nes armija tik ruošiasi pristatyti šį bei tą dalyką ir norėtų jo laukti. Kai armija buvo pasirengusi, tada Vokietijos oro pajėgos atėjo į priekį ir pasakė: Tai visiškai neįmanoma. Kol nebus pristatytas naujas modelis, neįmanoma užpulti ar atsidurti tokiame pavojuje. Kai pagaliau Vokietijos oro pajėgos buvo pasirengusios, karinis jūrų laivynas grįžo ir pareiškė: Dabartinis povandeninis laivas nepasitvirtino. Turi būti įvestas naujas tipas, o naujas tipas negali būti paruoštas iki metų taip ir taip. Mes niekada nebuvome pasiruošę. Tai buvo tiesa kiekvienam puolimui. Tragiškiausias pavyzdys turbūt buvo 1939 m. ruduo. Norėjau iš karto pulti į vakarus, bet man buvo pasakyta, kad mes nepasiruošę. Vėliau manęs paklausė: kodėl mes nepuolėme? Reikėjo tik duoti įsakymą. Tada turėjau pripažinti, kad buvo padaryta klaida. Turėjome pasakyti paprastai: mes puolame vakaruose vėliausiai lapkričio 15 d. Tai yra galutinis sprendimas, joks prieštaravimas nepriimtas. Tada būtume ėmęsi veiksmų. Esu įsitikinęs, kad tą žiemą turėjome sumušti Prancūziją iki minkštimo, o vakaruose būtume buvę visiškai laisvi.

Jūs niekada nesate visiškai pasiruošęs. Tai akivaizdu. Mūsų situacijoje tai net neįmanoma. Didžioji problema yra ta, kad kai teoriškai esate pasiruošęs, daiktai, kurie buvo paruošti, nebėra jūsų žinioje, bet buvo panaudoti kažkur kitur. Šiandien mes negalime pastatyti divizijos ant ledo. Visi stebimi Arguso akimis. Jei dvi savaites rytuose vyksta tylus arba nėra didelio masto mūšio, tada ateina armijos grupės vadas vakaruose ir sako: Rytuose yra nepanaudotų "Panzer" vienetų, kodėl mes jų negauname? Jei vakaruose yra tylu, tai tas pats Vadas, jei rytuose, tuoj pat pareikštų: Vakaruose yra visiška tyla; čia į rytus turėtume gauti bent 4–6 Panzer divizijas. Kai tik turiu divizioną laisvą bet kur, kiti skyriai jau žiūri į jį. Aš pats labai džiaugiuosi, kad Divizionai apskritai egzistuoja. Dabar seku kai kurių protingų armijos ar armijos grupių vadų pavyzdžiu. Jie niekada neištraukia jokių divizijų, bet palieka jas visas, net jei jų fronto divizijos sektoriai yra labai siauri; ir tada jie pareiškia: aš neturiu skyrių, kuriais būtų galima laisvai disponuoti, jie visi yra įsipareigoję. Tada nuo manęs priklauso, ar atšaldysiu Diviziją; kitaip niekada jo negaučiau.

Todėl turiu pasakyti, kad neturime neriboto laiko. Renginiai žygiuoja toliau. Jei vienu metu nesielgiu greitai, tai kažkur kitur gali susidaryti situacija, dėl kurios esu priverstas kažką išsiųsti. Laikas yra vertingas tik tuo atveju, jei juo pasinaudojate.

Tada dar vienas nerimas yra šaudmenų problema. Esu įsitikinęs, kad galime sau leisti šiam puolimui reikalingą amuniciją, nes patirtis rodo, kad puolimas sunaudoja mažiau amunicijos nei gynyba. Be to, reikėtų pabrėžti šį aspektą. Paprastai manoma, kad mes negalime prilygti savo priešų amunicijos tiekimui. Remiantis mūsų karių pranešimais, mūsų amunicijos rezervas vakaruose buvo perpus mažesnis nei sąjungininkų. Rytuose mūsų išlaidos amunicijai yra beveik 100 procentų didesnės nei rusų. Nors kartais galite išgirsti sakant, kad rusai siunčia milžiniškus šaudmenų kiekius, faktas yra tas, kad vokiečių išlaidos šaudmenims yra lygiai 100 procentų didesnės nei rusų, ir aš neskaičiuoju šaudmenų, kuriuos paliekame atsitraukdami. Tai viską pranoksta. Kalbant apie amuniciją, mes galime sau leisti tokį puolimą. Tikroji problema yra transportas.

Kuras, kurio iš tikrųjų reikia šiai operacijai, yra prieinamas. Kad mes jį ten pasieksime, nėra jokių abejonių. Bendra transportavimo situacija yra sudėtingesnė. Transportavimo situacijos pagerėjimas priklausys nuo to, kiek kiekvienas vieneto vadas, kiekvienas kariuomenės vadas sąžiningai išnagrinės, ką jam reikia pasiimti ir kas nėra absoliučiai būtina. Viskas, kas yra paimta ir nėra absoliučiai būtina, yra ne tik našta kariams, bet ir tiekimo pajėgoms, našta visai kuro situacijai, o tai reiškia naštą būsimai operacijai. Manau, kad svarbu vėl ir vėl griežtai savęs paklausti: ar yra kažkas, ko man visiškai nereikia? Panzer divizijos charakteris ir garbė - nesvarbu, ar tai būtų armija, ar SS divizija - nėra žeminama, jei jos batalionai nors kartą žygiuoja pėsčiomis. Jei jie negali užsidaryti dėl kelio kamščio, jie vis tiek yra priversti žygiuoti pėsčiomis. Jie bet kokiomis aplinkybėmis turi pakilti į priekį. Jei ši operacija būtų nukreipta į Sacharą arba Centrinę Aziją, sakyčiau, kad supratau, jog nenorite dalyvauti su savo transporto priemonėmis, tačiau ši operacija, kuri bet kuriuo atveju nesitęs ilgiau nei 50-60 kilometrų, gali būti vykdoma pėsčiomis. Pėstininkai vis tiek turi tai daryti ir niekada nežinojo kitaip. Pėstininkai tai priima kaip dievo paskirtą likimą ir garbingą pareigą, tačiau Panzer daliniai tai laiko savotiška gėda, jei staiga kai kurie turi kuriam laikui žygiuoti pėsčiomis.

Manau, kad tai lemiamas šios operacijos sėkmės veiksnys. Apskritai operacijos planas yra aiškus. Visiškai sutinku su priemonėmis, kurių buvo imtasi. Ypač tikiuosi, kad mums pavyks greitai pastūmėti dešinįjį sparną į priekį, kad atvertume kelią į Saverne, o tada veržtumėmės į Reino upės lygumas ir likviduotume Amerikos divizijas. Šių Amerikos divizijų sunaikinimas turi būti mūsų tikslas. Aš taip pat tikiuosi, kad iki to laiko degalų padėtis leis persigrupuoti naujam puolimui ir dar vienam smūgiui, dėl kurio tvirtai tikiuosi, kad papildomos Amerikos divizijos bus sunaikintos augančių pajėgų mūsų pusėje. Nes mūsų pajėgų skaičius iki to laiko bus šiek tiek išaugęs. Šią kitą ataką galiu palaikyti keliais papildomais divizionais, vienas iš jų labai geras iš Suomijos. Jei įmonė nuo pat pradžių nebus prakeikta bloga sėkme, ji, mano nuomone, turėtų pasisekti.

Man nereikia jums antrą kartą aiškinti, kiek daug nuo to priklauso. Tai iš esmės nulems pirmosios operacijos sėkmę. Atlikus dvi operacijas, A ir B, ir jas sėkmingai atlikus, grėsmė mūsų kairiajam flangui išnyks automatiškai. Tada mes iš karto kovosime trečią mūšį ir visiškai sutriuškinsime amerikiečius. Esu tvirtai įsitikinęs, kad tada galime pasukti į kairę.

Mūsų tvirtas tikslas turi būti padėties vakaruose išvalymas puolamaisiais veiksmais. Turime būti fanatiški siekdami šio tikslo. Galbūt yra tokių, kurie slapta prieštaraus, sakydami: Gerai, bet ar pavyks? Ponai, tas pats prieštaravimas buvo pareikštas ir 1939 metais. Man raštu ir balsu pasakė, kad to negalima padaryti, kad tai neįmanoma. Net 1940 m. žiemą man buvo pasakyta: To negalima padaryti. Kodėl mes neliekame prie Vakarų sienos? Mes pastatėme Vakarų sieną, kodėl mes neleidžiame priešui bėgti prieš ją, o tada galbūt pulti jį kaip tęsinį? Bet tegul jis ateina pirmas; galbūt po to galėsime pasistūmėti į priekį. Mes laikomės šių nuostabių pozicijų, kodėl turėtume be reikalo rizikuoti? Kas mums būtų nutikę, jei nebūtume jų užpuolę? Šiandien jūsų padėtis yra lygiai tokia pati. Mūsų santykinė jėga šiandien yra ne mažesnė nei buvo 1939 ar 1940 metais. Priešingai, jei dviem smūgiais mums pavyks sunaikinti abi Amerikos grupes, pusiausvyra bus aiškiai ir absoliučiai pasislinkusi mūsų naudai. Šiaip ar taip, aš tikiu, kad vokiečių kareivis žino, už ką jis kovoja.

Tik vienas dalykas šį kartą nėra mums palankus - tai oro padėtis. Bet štai kodėl dabar, nepaisant visų pavojų, esame priversti pasinaudoti blogais žiemos orais. Oro situacija verčia mus veikti. Negaliu laukti, kol bus palankesni orai. Norėčiau kažkaip atidėti reikalus iki pavasario. Galbūt tada galėčiau suorganizuoti dar 10, 15 ar 20 divizijų, o pavasarį galėtume pulti. Tačiau, visų pirma, priešas taip pat atneš daugiau nei 15 ar 20 naujų padalinių. Antra, nežinau, ar pavasarį būsiu labiau oro šeimininkas, nei esu dabar, bet jei tada būsiu ne daugiau oro šeimininkas nei dabar, oras suteiks lemiamą pranašumą priešui, o dabar yra bent kelios savaitės, per kurias negali vykti karių koncentracijos bombardavimas. Tai reiškia labai daug.

Kaip svarbu anksti priimti sprendimą, suprasite iš šių dalykų. Priešas turi visas žinias apie skraidančias bombas. Jis juos jau visiškai rekonstravo. Mes tai žinome. Jis juos išleido į gamybą. Be abejo, lygiai taip pat, kaip mes per šias skraidančias bombas nuolat trikdome Anglijos pramoninius regionus, taip priešas galės beveik nugriauti Rūro baseiną masiškai šaudydamas skraidančias bombas. Nėra jokios apsaugos nuo jų. Mes net negalime jų apglėbti naikintuvais. Nenoriu kalbėti apie raketas. Nėra jokios priemonės prieš juos. Todėl viskas kalba apie tai, kad reikia išvalyti šią situaciją, kol priešas nepradės naudoti tokio pobūdžio superdidvyrių.

Vokiečių liaudis pastarosiomis dienomis kvėpavo laisviau. Turime užkirsti kelią tam, kad po šio palengvėjimo sektų letargija - letargija yra neteisingas žodis, turiu omenyje atsistatydinimą. Jie vėl kvėpavo. Vien mintis, kad mes puolame, turėjo džiugų poveikį vokiečių liaudžiai, ir kai šis puolimas bus tęsiamas, kai turėsime savo pirmuosius tikrai didelius laimėjimus (ir mes juos turėsime), nes mūsų padėtis nesiskiria nuo rusų padėties 1941–1942 m., kai, nepaisant jų nepalankiausios padėties, jie lėtai manevravo mus atgal pavieniais puolamaisiais smūgiais išilgai išplėstinio fronto, kurį mes perėjome į gynybą -- jei vokiečių liaudis mato, kad čia vyksta toks įvykis, galite būti tikri, kad jie padarys bet kokias aukas, kurios yra žmogiškai įmanomos. Mes gausime viską, ko iš jų paprašysime. Niekas neatbaidys Tautos – ar užsakysiu naują tekstilės kolekciją, ar kokią kitą kolekciją, ar kviesiu vyrus. Jaunimas ateis entuziastingai. Visa vokiečių liaudis reaguos visiškai teigiamai. Turiu pasakyti, kad Tauta elgiasi taip padoriai, kaip buvo galima tikėtis. Nėra geresnių žmonių už mūsų vokiečius. Atskiri blogi incidentai yra tik išimtis, patvirtinanti taisyklę.

Galiausiai noriu kreiptis į jus, kad paremtumėte šią operaciją visa savo ugnimi, visu užsidegimu ir visa savo energija. Tai taip pat yra lemiama operacija. Jo sėkmė automatiškai lems kitos operacijos sėkmę. Antrosios operacijos sėkmė automatiškai sukels kairiųjų grėsmės žlugimą mūsų puolimui. Mes iš tikrųjų būsime išmušę pusę priešo Vakarų fronto. Tada pažiūrėsime, kas bus. Netikiu, kad ilgainiui jis sugebės pasipriešinti 45 Vokietijos divizijoms, kurios vėliau bus pasirengusios. Mes dar valdysime likimą.

Kadangi naujųjų metų išvakarėse buvo galima nustatyti datą, noriu pasakyti, kad esu dėkingas visiems, kurie atliko milžinišką pasirengimo šiai operacijai darbą ir kurie taip pat prisiėmdidelę riziką būti už ją atsakingi. Manau, kad tai ypač geras ženklas, kad tai buvo įmanoma. Vokietijos istorijoje Naujųjų metų išvakarės visada buvo geras karinis ženklas. Naujųjų metų išvakares priešas laikys nemaloniu trikdymu, nes jis švenčia ne Kalėdas, o Naujųjų metų išvakares. Naujųjų metų negalime sutikti kaip nors geriau nei tokiu smūgiu. Kai Naujųjų metų dieną Vokietijoje pasklis žinia, kad vokiečių puolimas buvo atnaujintas naujoje vietoje ir kad jis sėkmingai susitinka, vokiečių liaudis padarys išvadą, kad senieji metai pabaigoje buvo apgailėtini, tačiau naujieji metai prasidėjo gerai. Tai bus geras ženklas ateičiai.

Ponai, noriu palinkėti kiekvienam iš jūsų atskirai sėkmės. Ponai, yra dar vienas dalykas. Būtina šios operacijos sėkmės sąlyga yra slaptumas. Kiekvienas, kuriam nereikia apie tai žinoti, neturėtų apie tai žinoti. Kas turi apie tai žinoti, turi girdėti tik tai, ką turi žinoti. Kas turi apie tai žinoti, neturėtų apie tai išgirsti anksčiau, nei jam reikia žinoti. Tai yra būtina. Ir niekas neturėtų būti įsakytas į Frontą, kuris ką nors apie tai žino ir gali būti sugautas. Tai taip pat būtina.

Lauko maršalo Von Rundstedt - baigiamieji žodžiai:

Mano Fiureri, visų susirinkusių vadų vardu noriu suteikti jums tvirtą vadovybės ir karių patikinimą, kad viskas, absoliučiai viskas, bus padaryta, kad šis puolimas būtų sėkmingas. Mes patys žinome, kur pirmajame puolime padarėme klaidų. Pasimokysime iš jų.