Ramūnas Karbauskis. Kaip užbaigti dabartinės valdžios agoniją?

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://infa.lt/100828/ramunas... 2023-12-29 04:18:00, skaitė 498, komentavo 1

Ramūnas Karbauskis. Kaip užbaigti dabartinės valdžios agoniją?

Pabandysiu atsakyti į klausimą, kas įvyko LR Seime, daugumai nepritarus darbiečio V. Gapšio apkaltai. Tai akivaizdi dabartinės valdžios politinės kultūros degradavimo tąsa.

Užtikrintai galiu pasakyti, jog Seimo valdanti dauguma net nebandė sutelkti pastangas, kad apkalta už korupcinius nusikaltimus nuteistam ir kalinčiam Seimo nariui V. Gapšiui būtų sėkminga.

Tai patvirtina faktas, jog niekas iš valdžios nebandė šnekėtis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) apie tokios apkaltos palaikymą. Valdžia pasirinko kelią į kažkokius užkulisinius susitarimus, kurie sužlugdė apkaltą slaptame balsavime.

Keistai skamba valdančiųjų teiginiai, jog dėl nepavykusios apkaltos atsakomybę turi prisiimti opozicija, nes vien matematinis valdančios daugumos ir LVŽS balsų skaičius yra pakankamas sėkmingai apkaltai.

Esu tikras, kad kitose opozicijos frakcijose irgi atsirado Seimo narių, kurie nemano, jog Seimo narys nuteistas už korupciją ir atliekantis bausmę kalėjime, turi išsaugoti Seimo nario mandatą.

Kaip tiksliai valdantieji susidėliojo balsus pavykusioje apkaltoje buvusiam Seimo nariui P. Gražuliui! Kai iš tiesų norima, tai balsai iš socialdemokratų, Sauliaus Skvernelio demokratų ir darbiečių padeda valdantiesiems atsikratyti nepageidaujamo Seimo nario.

Pedofilijos skandalas Seime, Seimo nariai-ministrai, apsivogę būdami Kauno savivaldybės Tarybos nariais, nenoras atimti mandato iš nuteisto Seimo nario ir dar daugelis kitų dabartinės valdančios daugumos ir su ja kolaboruojančių opozicijos frakcijų sprendimų, rodo, jog pasiektas visiškas politinės kultūros ir moralės dugnas.

Viena iš tokio rezultato priežasčių gali būti absoliuti valdžios nekompetencija, kuri sumaišoma su milžiniška arogancija, neapykanta kitai nuomonei. Iš to gaunasi dar ir visiška desperacija, o tada savigarba ir net elementari politinė logika nebeveikia.

Kita priežastis, kodėl valdantieji nebalsavo už V. Gapšio apkaltą yra faktas, jog G. Landsbergis nenori, kad Seime ar kur kitur būtų diskutuojama, o kuo V. Gapšys skyrėsi nuo jo paties, nes abu atsiskaitinėjo MG Baltic vadovams, tik V. Gapšio atveju yra fiksuotas naudos gavimo faktas, o anūkas užfiksuotas tik ne kartą pietaujantis Stiklių restorane su MG Baltic įtakingu atstovu.

Juokinga girdėti pasiaiškinimus, neva G. Landsbergis pristatinėjo savo partijos programą vienintelei įmonei Lietuvoje, kuri pripažinta kalta korupcijos byloje. Įdomu, ar Lietuvoje yra nors vienas kritiškai mąstantis žmogus, kuris patikės, jog anūkas bėgiojo susitikinėti su MG Baltic tiesiog iš susižavėjimo to koncerno veikla.

Teisminiame procese apsiribota tais epizodais, kuriuose fiksuotas kyšio faktas, o tais atvejais, kai partijos pirmininkas tampa MG Baltic klapčiuku ar tos partijos Seimo narių padėjėjai bėgioja į koncerną derinti užduočių, bet nėra fiksuoto kyšio davimo fakto, tai tampa išteisinančia aplinkybe.

Akivaizdu, jos trys partijos – Lietuvos liberalų sąjūdis, Darbo partija, Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai vienodai tarnavo MG Baltic interesams Seime. Ir ne liberalai ar darbiečiai buvo tame svarbiausi, svarbiausia buvo G.Landsbergio frakcija Seime, kuri iš visų trijų partijų buvo skaitlingiausia.

Kaip reikėjo elgtis politikams, rodo byloje esantys įrašai, kuriuose MG Baltic vadovai skundžiasi vienas kitam, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra nepaperkama.

Gaila, negaliu pacituoti, bet tikiuosi, jog tai kažkada bus išviešinta, nes malonu suvokti, jog mums užteko stuburo ir savigarbos, netapti korumpuotais, kaip anūkas ir jo politiniai partneriai.

LR Seimo balsavimas dėl Seimo nario V. Gapšio apkaltos dar sykį parodė, kaip apgailėtinai atrodo valdžia, kurioje Seimo Pirmininke dirba už korupciją nuteistos partijos pirmininkė, Seimo Pirmininko pavaduotoju – kitos nuteistos partijos pirmininkas.

Kai mane šitie apgailėtini valdžios atstovai stūmė iš Seimo, aš net įsivaizduoti negalėjau, kad jie man padarys tokią didelę paslaugą ir man nereikės sėdėti vienoje salėje su šitais nevykėliais, melagiais, pedofilų globėjais, korumpuotais politikais.

Neeiliniai LR Seimo rinkimai būtų minimalus bandymas pabaigti tą politinį košmarą, kuris vyksta nuo 2020 metų. Suprantu, jog mūsų visų politinė atmintis pakankamai trumpa ir tie dabartinės valdžios nevykėliai įsidės kiaulės akis ir po kelerių metų bandys grįžti į valdžią.

LVŽS jau praėjusią vasarą aiškiai pasisakė ir Seime balsavo už neeilinius Seimo rinkimus ir lieka nuosekli savo požiūriui, nebandydama svarstyti, kiek tai šiandien naudinga pačiai sąjungai. Svarbiausia, kas naudinga Lietuvai ir jos gyventojams. Akivaizdu, jog neeiliniai rinkimai leistų greičiau užbaigti dabartinę valdžios agoniją.