"Frontex": praėjusiais metais beveik pusė neteisėtai kirstų ES sienas buvo ne kariaujančių Afrikos valstybių piliečiai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-01-17 22:24:00, skaitė 770, komentavo 0

 

2023 m., palyginti su ankstesniais metais, neteisėtų atvykimų į Europos Sąjungą skaičius išaugo 17 proc.

Beveik pusę visų nelegalių sienos kirtimų į Europos Sąjungą praėjusiais metais sudarė nekariaujančių Afrikos valstybių, esančių į pietus nuo Sacharos, piliečiai, atskleidė ES pasienio agentūra "Frontex".

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje FRONTEX rašė, kad užfiksavo "pastebimai išaugusį Afrikos migrantų, ypač iš Vakarų Afrikos, kurie dabar sudaro beveik pusę (47 proc.) visų aptiktų migrantų, skaičių".

2023 m. neteisėtų sienos kirtimų į Europos Sąjungą, palyginti su praėjusiais metais, padaugėjo 17 proc. ir buvo užregistruota 380 000 atvejų. Tai yra konservatyvus vertinimas ir į jį neįtraukti tie, kurie vengė valdžios institucijų, kad patektų į bloką.

Šis skaičius yra didžiausias nuo 2016 m. migracijos krizės ir toliau tęsia pastarųjų trejų metų užregistruotų atvejų didėjimo tendenciją.

Praėjusiais metais daugiausia keliauta centrinės Viduržemio jūros regiono dalies koridoriumi iš Šiaurės Afrikos į Italiją - iš viso užfiksuota 157 479 į šią kelionę išsiruošę migrantai, t. y. 49 proc. daugiau nei 2022 m.

Vakarų Afrikos migracijos maršrute - juo migrantai paprastai išvyksta iš Senegalo į Ispanijos Kanarų salas - buvo užfiksuotas staigiausias augimas - 161 proc. daugiau, nes šiame salyne išsilaipino 40 403 migrantai.

FRONTEX taip pat pažymėjo, kad migrantų, teigiančių, kad yra "nelydimi nepilnamečiai", skaičius, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 28 proc. ir 2023 m. iš viso sudarys daugiau kaip 20 000 nepilnamečių.

Praėjusiais metais Vakarų Balkanų maršrutu į Vengriją keliavo mažiau migrantų - jų srautas sumažėjo 31 proc. tačiau vis tiek užfiksuota 99 068 migrantų, pasinaudojusių šiuo keliu ES išorės sienai pažeisti.

"Šiandien pateikti skaičiai rodo, su kokiais vis naujais iššūkiais susiduriame valdydami ES išorės sienas", - sakė "Frontex" vykdomasis direktorius Hansas Leijtensas.

"Esame ir toliau įsipareigoję užtikrinti ES sienų saugumą ir vientisumą", - pridūrė jis.

Daugiausia nelegalių migrantų atvyko iš Sirijos, Gvinėjos ir Afganistano - tai sudarė 37 proc. visų neteisėtų sienos kirtimų.

https://rmx.news/africa/citizens-of-non-warring-african-nations-accounted-for-almost-half-of-illegal-border-crossings-into-eu-last-year-frontex-reveals/