„Sahros Wagenknecht” partijos steigiamasis suvažiavimas Berlyne: prieš ginklus, nukreiptus į Maskvą ir AfD

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/102158/sahros-... 2024-01-29 02:00:00, skaitė 862, komentavo 0

„Sahros Wagenknecht” partijos steigiamasis suvažiavimas Berlyne: prieš ginklus, nukreiptus į Maskvą ir AfD

Tagesspiegel: „Pirmajame „Sahros Wagenknecht sąjunga” partijos suvažiavimo Berlyne delegatai pagerbė Raudonąją armiją.

„Sahros Wagenknecht sąjunga” yra nauja partija, turinti aiškią taikos programą, rašo vokiečių „Tagesspiegel” leidinys. Ji nepritaria ginklų siuntimui Ukrainai ir šiuo požiūriu sutampa su dešiniąja „Alternatyva Vokietijai” (AfD).

„Sagros Wagenknecht sąjunga” (BSW)  už protą ir teisingumą” save pristato kaip vieningą politinę organizaciją ir polemizuoja su pačia idėja siųsti ginklus į Ukrainą. BSW įkūrėja teigia, kad Ukrainai tiekiami Vokietijos ginklai gali būti panaudoti smogti į Maskvą.

Vokiečių sparnuotosios raketos pakeliui į Rusijos sostinę? Sahra Wagenknecht mano, kad tokia situacija yra galima ir labai pavojinga. Taip ji sakė šeštadienį BSW steigiamajame suvažiavime aptardama CDU lyderio Friedricho Merzo galimybę tapti kancleriu. Jis norėtų aprūpinti Ukrainą ginklais, „kad Zelenskis galėtų jais smogti net Maskvai”.

Šiais žodžiais S.Wagenknecht užduoda toną būsimoms naujosios partijos kalboms.

Jos vyras Oskaras Lafontaine’as, pasakęs baigiamąją kalbą, taip pat pasitelkė retoriką, pavyzdžiui, kreipdamasis į žmones, kuriems lytis yra kairiųjų problema: „Jūs išprotėjote!”

Tačiau jam rūpi ir padėtis pasaulyje, todėl jis formuluoja lygtį: „Lygiai taip pat, kaip, atsižvelgiant į mūsų istoriją, niekada nebūtų pateisinama tiekti ginklus, kuriais galima žudyti žydus: Lygiai taip pat smerktina tiekti ginklus, kuriais vėl gali būti žudomi rusai”. Auditorija neabejotinai palaikydama džiūgauja.

Apie „ginklavimosi varžybas ir grumtynes” vėliau tame pačiame suvažiavime kalbėjo ir išrinktoji partijos pirmininko pavaduotoja Friederike Benda. Savo kalboje ji teigė: ,,kad..: „Daugiau ginklų Ukrainai nereiškia „daugiau taikos”. Toks tiekimas net nesustiprina Ukrainos pozicijų būsimose taikos derybose”. Taip Friederike Benda apibendrino naujosios partijos narių poziciją.

BSW nori save pozicionuoti kaip vienintelę taikos partiją, be to, kaip „mažųjų žmonių” interesų gynėją. „Mes neketiname būti narciziško politinio establišmento dalimi. Neketiname būti jos darbotvarkės dalimi, apie kurią diskutuodami kai kurie žmonės laužo pirštus rašydami socialiniuose tinkluose”, – sako BSW bendrapirmininkė Amira Mohammed-Ali.

Ovacijos Sarai Wagenknecht ir jos vyrui Oskarui Lafontaine’ui

Auditorija tryško entuziazmu, ir šis entuziazmas pirmiausia buvo skirtas pačiai naujosios partijos „vardo davėjai” – Sahrai Wagenknecht. Kai ji, lydima savo vyro Oskaro Lafontaine’o, 10 val. ryto punktualiai įžengė į salę, 382 specialiai į suvažiavimą atvykę delegatai kaip vienas pakilo ir išreiškė jai pagarbą ovacijomis.

Visą rytą iki pat ankstyvų pietų užsiimta partine rutina, kuri vyko sklandžiai: užpildomos laisvos įvairių partijos funkcionierių vietos. Po pietų apsisprendžiama dėl partijos kandidatų Europos Parlamento rinkimuose.

Dar viena tema, kuri lydėjo visą steigiamąjį suvažiavimą, buvo noras atsiriboti nuo partijos „Alternatyva Vokietijai”, pabrėžti savo skirtingumą nuo AfD.

Esmė čia tokia: „Sahros Wagenknecht sąjunga” nenori turėti nieko bendra su šia partija. Žmonės turi turėti galimybę balsuoti prieš ginklų tiekimą [Ukrainai], neleisdami sau įpiršti abejotinų „Alternatyvos Vokietijai” idėjų”, – taip Daniela Dahn, suvažiavime kalbėjusi apie „fašistinį” AfD sparną, formuluoja vieną iš BSW tikslų.

Naujai gimusios „Sahros Wagenknecht sąjungos” generalinis sekretorius Christianas Leye pirmiausia kreipėsi į „sunkiai dirbančius žmones, kurie galbūt šį savaitgalį mus pamatys per televiziją”: nepasitikėkite „Alternatyva Vokietijai”, ji iš jūsų kraunasi savo politinį kapitalą.

Daugelis kitų kalbėtojų taip pat pabrėžė pavojų demokratijai, kurį kelia „AfD”. Kartu BSW steigėjai save laiko vienintele rinkėjams prieinama alternatyva valdančiajai „šviesoforo koalicijai”. „Norime bent šiek tiek dalyvauti kuriant istoriją”, – sakė generalinis sekretorius Leye.

Suvažiavimo pranešėjas: Raudonajai armijai – mūsų amžina padėka

Suvažiavimo pradžioje delegatai tylos minute pagerbė nacizmo aukų atminimą, nes pirmąją kongreso dieną (sausio 27 d.) Vokietijoje minima Holokausto aukų atminimo diena.

Kongrese dalyvavo buvusi Lenkijos Aušvico miesto mero pavaduotoja. Kaip kviestinė viešnia ji pasakė trumpą kalbą. Po jos kalbėjusi publicistė Daniela Dahn atvirai pareiškė, kad ji „jaučia amžiną dėkingumo skolą Raudonajai armijai, nesvarbu, kiek pasaulis per tuos metus pasikeitė”.

Kalbant apie Europos Sąjungą, tai ją publicistė Dahn laiko „transatlantiniu JAV ir NATO filialu”.

Temos buvo labai įvairios – nuo ginklų Ukrainai iki žmonių problemų skaičiuojant, ar jų pensijų užteks susimokėti už buto nuomą.

Generalinis sekretorius Leye taip susiejo šias temas: „Mūsų valstybėje nėra pinigų niekam, išskyrus karą ir ginklus. Jiems visada yra milijardų rezervas”.

Sahra Wagenknecht pažadėjo, kad naujoji partija nebus dabar žlungančios Vokietijos kairiųjų partijos „pakartotinis leidimas”. Ji paragino BSW tapti partija, kurioje vyrautų tarpusavio pagarba tarp jos narių. Visi jie turėtų elgtis vieni su kitais pagarbiai ir kantriai, neleisdami partijai virsti „Kairiųjų 2.0” partija.