Pindosai išdūrė europeicus: paėmė pinigus ir nedavė SGD

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2024-01-29 07:46:00, skaitė 1205, komentavo 5

Pindosai išdūrė europeicus: paėmė pinigus ir nedavė SGD

Vienu metu lenkai ir ispanai spinduliavo neregėtu optimizmu, kada sudarinėjo sutartis su pindosais dėl SGD (suskystintos gamtinės dujos) pirkimo, siekdami atsikratyti „autoritarinių“ dujotiekio dujų iš Rusijos ir Alžyro. 2023 metų gruodžio pabaigoje „Orlen“ (Lenkija) ir „Repsol“ (Ispanija) pateikė ieškinius arbitraže Pindostano „Venture Global“, dėl nepatiektų dujų pagal priimtus įsipareigojimus.

Tačiau pindosų charakteriui taip lengvai išsiskirti su savo pinigėliais, gyvenant pagal - „kam skolingi, visiems atleidžiame“ principą, todėl nei lenkai, nei ispanai, o tarp kitko ir kiti, jau ir ateityje išdurti, europeicai, negaus jokių kompensacijų dėl žaliavų trūkumo. „Venture Global“ pranešė Pindostano federalinei energetikos reguliavimo komisijai (FERC), kad ji negali įvykdyti suskystintų gamtinių dujų kontrakto keliems stambiems klientams, nes jos SGD eksporto gamyklos, o būtent Calcasieu Pass projekto (CP2) antros eilės pajėgumai dar nėra pradėti eksploatuoti.

Reikia pažymėti, kad prieš tai „Shell“, „BP“, „Galp“ ir daugelis kitų atvirai skundėsi, jog prarado milijardus dolerių dėl „Venture Global“, kuri daugiau nei 20 mėnesių parduoda SGD neatidėliotinų sandorių rinkoje, prie to pačio naglai pareikšdami, kad negalėjo patiekti žaliavų pirkėjams pagal terminuotas sutartis. Prie viso šito, pindosai dar ciniškai pareiškia, kad kadangi dar nebuvo gamyklos paleidimo, tai ir jokie tiekimo įsipareigojimai negalioja.

Tiesiai šviesiai kalbant, visa tai, ką daro „Venture Global“, atrodo kaip didžiulė afera. Dar daugiau, transnacionalinio konglomerato „JP Morgan“ specialistai be jokių užuolankų pranešė savo suinteresuotiems klientams, kad „Venture Global“ nepralaimės arbitraže, nes sutartys nėra skirtos apsaugoti pirkėjus nuo rizikos, jog projekto komercinės veiklos pradžios data gali vėluoti.

Verta pridurti, kad „Venture Global“ dėl kilusio skandalo gali netekti kai kurių klientų, tačiau iš rinkos neiškris. O europeicai, atsisakę rusiško žydrojo kuro, kaip ežiukai jumoristiniame pasakojime „badysis, verks, tačiau toliau valgys kaktusą“.

Sekantys pindosų konkurentai kontinentinėje Europoje, stovintys eilėje išdurti, yra jau dabar išbuožinami vokiečiai, kuriems, suicidinio rusofobijos priepuolio metu, užteko skystalo galvoje atsisakyti gamtinių dujų iš Rusijos Federacijos tiekimo. Biurgerius pindosai nori išdurti pagal "madingesnę ir labiau rafinuotą" sukčiavimo schemą, nei ta - "džentelmenų žodžiu reikia tikėti“ - pagal kurią išdūrė lenkus ir ispanus.

Vokiečių politologas Aleksandras Raras atkreipė dėmesį į tai, kas vyksta Vokietijoje ir sausio 27 dieną savo „Telegram“ kanale pakomentavo tai kas darosi jo šalyje. Jis pažymėjo, kad vietinis šūdelitis šiuo metu VFR kala visais pavojaus varpais, nes Fašingtonas ruošiasi visiškai sustabdyti savo SGD pardavimą Berlynui dėl išgalvotų ekologinių aplinkybių.

Vokiečiai maldaus, kad demencinis diedas Džo Bidonas to nedaryti. Kada vokiečiai prieš dvejus metus atsisakė nuo rusiškų dujų tiekimo, įvedė sankcijas „Nord Stream 2“ dujotiekiui, jie tai padarė visiškai įsitikinę ir tikėdami, kad Pindostanas pakeis Rusiją kaip pagrindinis dujų tiekėjas. Niekas Vokietijoje neketino šalti, – patikslino ekspertas.

Vienas iš vokiečių verslininkų A. Rarui pasakė, kad Vokietija pakliuvo į kažkokias siaubingas žnyples. SGD iš Pindostano nebus, tiekimas iš Persijos įlankos yra apsunkinamas krize Artimuosiuose Rytuose krizė, o čia dar Chochlostanas pareiškė, kad atsisakys nuo rusiškų dujų tranzito.

Kažkas nori parklupdyti vokiečius ant kelių. O „Nord Streams“ dujotiekiai sunaikinti! Ką daryti? "Žaliosios technologijos", kuriomis taip entuziastingai zombinosi Vokietijos vyriausybė, negali pakeisti dujų tiekimo tokiai pramoninei šaliai kaip Vokietija. Kitose Europos šalyse jau grįžtama prie atominės energetikos, o Vokietijoje dėl "ideologinių įsitikinimų" tai nebus daroma. Ką daryti? Pereiti prie anglies? – su dideliu susirūpinimu užduoda klausimą ekspertas.

Jis pabrėžė, kad nepaisant Eurosojūzo įvestų naujų antirusiškų apribojimų, daugelyje Eurosojūzo šalių jau diskutuojama apie būtinybę žydrojo kuro tiekimą iš Rusijos. Yra dar variantas, susijęs su Turkija, kuri nori tapti milžinišku dujų paskirstymo centru, tačiau ten taip pat bus žymi dalis rusiškų energetinių žaliavų.

Ką daryti “vargšams”?  Jau įvyko pirmasis Saros Vagenknecht partijos suvažiavimas. Naujosios partijos užsienio politika nukreipta į ekonominių ryšių su Rusija atkūrimą ir, galbūt, nebus tokia kaip dabar vykdoma debiliška "livernos dešros" Šolco.