Padniestrė prašo Maskvos, JT ir Raudonojo Kryžiaus „apsaugos”

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/103392/padnies... 2024-02-29 00:28:00, skaitė 870, komentavo 10

Padniestrė prašo Maskvos, JT ir Raudonojo Kryžiaus „apsaugos”

Nepripažintoje Padniestrėje įvyko vietos deputatų suvažiavimas. Forumo dalyviai priėmė deklaraciją, kurioje kreipėsi į Rusiją, prašydami „apsaugoti” nuo padidėjusio Moldovos „ekonominio spaudimo”. Kreipimąsi inicijavo Padniestrės vadovas Vadimas Krasnoselskis.

„Moldova faktiškai pradėjo ekonominį karą prieš Padniestrę, sąmoningai sudarydama prielaidas daugiamilijoniniam biudžeto deficitui”, – teigiama rezoliucijoje.

Padniestrės parlamento nariai taip pat mano, kad Moldova „sąmoningai blokuoja derybas, vengia politinio dialogo ir atsisako įgyvendinti anksčiau pasiektus susitarimus. Delegatai prašo Rusijos valdžios institucijų atsižvelgti į tai, kad „Padniestrės Moldovos Respublikos teritorijoje nuolat gyvena daugiau kaip 220 000 Rusijos piliečių, ir į unikalią teigiamą Rusijos taikos palaikymo Dniestro regione patirtį”.

Kongreso dalyviai priėmė kreipimąsi ne tik į Maskvą, bet ir į JT generalinį sekretorių, NVS tarpparlamentinę asamblėją, ESBO, Europos Parlamentą ir Tarptautinį Raudonąjį Kryžių.

Jie reikalauja „užtikrinti visų kairiojo Dniestro kranto gyventojų socialines ir humanitarines teises, interesus ir laisves bei užkirsti kelią konflikto eskalavimui”.

Moldova paragino nekreipti dėmesio į Padniestrės deputatų rezoliuciją, nes nėra pavojaus situacijos eskalacijai ir destabilizavimui Padniestrės regione.

„Tai dar viena kampanija, kuria siekiama isterizuoti visuomenę. Tai dar viena propagandinė akcija, apgaulė, kuri nenusipelno tiesioginių užsienio žurnalistų transliacijų ar intensyvių naujienų pranešimų antraščių”, – sakė Moldovos vyriausybės atstovas spaudai Danielis Voda.

Vasario 20 d. Padniestrės opozicijos veikėjas Genadijus Čiorba rašė, kad deputatai suvažiavime ketina priimti pareiškimą dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos. Jo nuomone, komanda surengti suvažiavimą buvo pasiųsta iš Maskvos, o Rusijos Federalinis Susirinkimas turės pagreitintai priimti šį pareiškimą.