Putinas pažadėjo apginti prorusišką Moldovos regioną nuo spaudimo

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/103801/putinas... 2024-03-09 19:45:00, skaitė 849, komentavo 2

Putinas pažadėjo apginti prorusišką Moldovos regioną nuo spaudimo

Putinas pažadėjo apsaugoti vieną iš Moldovos regionų nuo Kišiniovo spaudimo. Ir kalbama visai ne apie Padniestrę, o apie Gagaūziją, pranešė „Politico” leidinys, remdamasis šios autonomijos vadovės Eugenijos Gutul pareiškimu. Jos nuomone, Moldovos valdžia keršija jos regionui už pilietinę poziciją.

Kalbama ne apie Padniestrę, o apie kitą regioną. Padniestrė toli gražu nėra vienintelė Moldovos problema.

Šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiko su Gagaūzijos autonomijos vadove Eugenija Gutul ir pažadėjo paremti regioną. Šis pareiškimas sukėlė naujų nuogąstavimų dėl destabilizacijos, ES narystės siekiančioje Rytų Europos šalyje.

Savaitę Rusijoje viešėjusi Eugenija Gutul sakė, kad V. Putinas „pažadėjo paremti Gagaūziją ir gagaūzų tautą ginant mūsų teisėtas teises, galias ir pozicijas tarptautinėje arenoje”.

„Informavau Vladimirą Vladimirovičių apie neteisėtus Moldovos valdžios veiksmus, kuriais ji keršija mums už mūsų pilietinę poziciją ir ištikimybę nacionaliniams interesams”, – pridūrė ji po trečiadienį įvykusio susitikimo su Rusijos prezidentu.

Gagaūzija yra pietinis Moldovos regionas, kuriame gyvena apie 150 000 žmonių, daugiausiai etniniai turkai.

Gagaūzija gavo autonomiją nuo Kišiniovo netrukus po Sovietų Sąjungos žlugimo.

E.Gutul komentarai pasirodė po to, kai Padniestrės – regiono Moldovos rytuose, kuriame Rusija jau trisdešimt metų dislokuoja savo karius – valdžios institucijos praėjusį mėnesį panašiai kreipėsi į Maskvą, prašydamos apsaugoti juos nuo Kišiniovo spaudimo.

Įtampą tarp šių dviejų regionų ir Moldovos centrinės valdžios padidino Prezidentės Majos Sandu siekiai dėl šalies narystės ES ir jos tvirtas palaikymas Kijevui.

Moldova, įsiterpusi tarp Rumunijos ir Ukrainos, jau pradėjo derybas dėl stojimo į bloką, kuriam ES pritarė gruodį.