Financial Times: Lietuva svarsto galimybę siųsti karius į Ukrainą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-05-09 18:20:00, skaitė 1213, komentavo 11

Financial Times: Lietuva svarsto galimybę siųsti karius į Ukrainą

Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad yra pasirengusi siųsti savo karius į Ukrainą mokymo misijai. Tai ji sakė interviu laikraščiui „Financial Times.

Ingrida Šimonytė sakė FT, kad „ji turi parlamento leidimą siųsti karius į Ukrainą mokymo tikslais - kaip anksčiau pranešė jos vyriausybė - tačiau Kijevas kol kas to neprašė“.

I. Šimonytė pripažino, kad Rusija tai laikys provokacija, tačiau pridūrė: „Jei mes galvojome tik apie atsaką Rusijai, negalėjome nieko siųsti. Kas antrą savaitę girdime, kad kas nors bus bombarduojamas“.

Šią savaitę Rusija, atsakydama į E. Macrono komentarus, surengė taktinių branduolinių ginklų pratybas. I. Šimonytė abejojo, ar tie ginklai bus panaudoti, nes jų poveikis smogtų ir Rusijai. „Dažniausiai vėjai pučia iš vakarų į rytus, - sausai pastebėjo ji.

I. Šimonytė sakė, kad Rusija intensyvina atakas prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą, pavyzdžiui, elektrines, mokyklas ir ligonines. „Rusija bando išprovokuoti naują bangą žmonių, bėgančių iš Ukrainos, nes ten nėra elementarių komunikacijų ir pagrindinių paslaugų“, - sakė Lietuvos premjerė.

ES yra priėmusi daugiau kaip 4,2 mln. pabėgėlių iš Ukrainos. Tačiau, praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo karo pradžios, kai kurių Europos šalių gyventojai vis dažniau kritikuoja ukrainiečiams teikiamą paramą.

I. Šimonytė sumenkino pranešimus, kad Lietuva padeda grąžinti į Ukrainą kovinio amžiaus vyrus. „Mes neorganizuosime deportacijos ir neieškosime ukrainiečių vyrų šalyje, nes tai būtų neteisėta“, - sakė I. Šimonytė ir pridūrė, kad ES garantavo jiems apsaugą iki 2025 m. kovo mėn.

Tačiau tiems, prieš kuriuos Kijevas įrodys, kad jie vengė atlikti karinę tarnybą, gali būti atsisakyta suteikti leidimą nuolat gyventi šalyje, sakė Šimonytė. Ji „norėjo padėti Ukrainai, kad ji būtų pajėgi atnaujinti ginkluotąsias pajėgas ir suteikti poilsį žmonėms, kurie ilgai kariavo“.

Anksčiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasiūlė galimą Europos karių siuntimą į Ukrainą, nors kitos šalys, kaip nurodo leidinys, „baiminosi išprovokuoti tiesioginę konfrontaciją su Rusija“.