JAV prezidentas D. Trumpas Baltijos šalių vadovams Vašingtone: „jūs kvaili žmonės!“

Autorius: Ramūnas Alaunis Šaltinis: https://www.facebook.com/ramun... 2018-04-05 11:10:45, skaitė 1417, komentavo 1

JAV prezidentas D. Trumpas Baltijos šalių vadovams Vašingtone: „jūs kvaili žmonės!“

  • Trijų Baltijos šalių vasaliniai vadovai susitiko su JAV prezidentu D. Trumpu

  • Pasirašyta bendra politinė „Deklaracija Lietuvos, Latvijos, Estijos nepriklausomybės 100-ečio proga“. JAV toliau vykdys Baltijos šalių okupaciją

  • JAV prezidentas D. Trumpas Baltijos šalių vadovams: „jūs kvaili žmonės!“

  • LRT žurnalistas D. Trumpui pakartojo Grybauskaitės žodžius: „Rusija teroristinė valstybė“

Pirmiausiai reikėtų pasakyti, kad 2018 balandžio 4 Baltuosiuose Rūmuose įvyko trijų Baltijos valstybių vasalinių vadovų - Lietuvos prezidentės D. Grybauskaitės, Estijos prezidentės Kersti Kaljulaid ir Latvijos prezidento Raimondo Vėjuonio susitikimas su JAV prezidentu D. Trumpu.

Prieš Baltijos šalių vadovų ir JAV prezidento susitikimą pabrėžta, kad „tai bus ne šiaip eilinis ir trumpas rankų paspaudimo prieš kameras vizitas, o ilgesnis, nei įprastai keturšalis aukščiausio lygio susitikimas.“ Tačiau viskas įvyko atvirkščiai: Baltijos šalių vadovai, tame tarpe prezidentė Grybauskaitė buvo pažeminta JAV prezidento D. Trumpo.

Pasirašyta bendra politinė deklaracija

Baltijos šalių vadovų susitikimo su JAV prezidentu D. Trumpu metu buvo pasirašyta bendra Baltijos valstybių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos nepriklausomybės šimtmečio (1918 – 2018) politinė „Estijos, Latvijos ir Lietuvos valstybių nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui ir atnaujintai partnerystei paminėti“ deklaracija (A Deklaration to Celebrate 100 Years of Independence of Estonia, Latvia and Lithuania and Renewed Partnership), kurioje įtvirtintos JAV ir Baltijos valstybių abipusės saugumo garantijos ir partnersytė. Iš keturių deklaracijos punktų svarbiausiuoju Baltijos šalims laikomas „bendradarbiavimas saugumo srityje“.

„Jungtines Amerikos Valstijas ir Estiją, Latviją, bei Lietuvą sieja ilgalaikis įsipareigojimas užtikrinti Europos saugumą, ir jos pasižada stiprinti bendradarbiavimą, kovodamos su jėgomis, keliančiomis grėsmę mūsų bendroms vertybėms, saugumo interesams ir vieningai vizijai,“ teigiama deklaracijoje.

Bendroje Baltijos šalių vadovų ir JAV prezidento deklaracijoje teigiama, kad Baltijos šalys viešai įsipareigojo ne šiaip skirti reikiamas lėšas gynybai, bet ir pažadėjo stiprinti regioninę infrastruktūrą, sudarydamos sąlygas dislokuoti papildomas okupacines JAV ir NATO rotacines pajėgas, tai, ko labiausiai siekė Lietuvos vadovė.

Deklaracijoje pažymėta, kad JAV „ir toliau periodiškai dislokuos pajėgas Baltijos valstybėse, siekdamos sustiprinti atgrasymą ir gynybą, bei katalizuoti Estijos, Latvijos ir Lietuvos pastangas toliau vystyti jų nacionalinę gynybą. JAV yra pasirengusios padėti Estijai, Latvijai ir Lietuvai pagerinti jų karinį pasirengimą ir pajėgumus teikdamos ilgalaikę pagalbą saugumo srityje.“

Politinė deklaracija pažymėjo, kad JAV ir toliau finansiškai išnaudos Baltijos valstybes perkant brangias priešlėktuvines JAV raketas ir kitą bevertę ginkluotę. „Siekdami užtikrinti stipresnį atgrasymą regione, plėtosime naujas idėjas ir galimybes, įskaitant oro gynybą, tiek dvišalių santykių pagrindu, tiek NATO Aljanse“, teigiama deklaracijoje. Lietuva jau yra įsigijusi norvegiškas oro gynybos sistemas NASAMS, kurios naudoja Amerikietiškas priešlėktuvines raketas.

Deklaracijoje pažymėti ir ekonominio bendradarbiavimo klausimai. Lietuvos vyriausybės įgyvendina strateginį JAV ekonominį - karinį projektą taip vadinamą „energetinio saugumo ir nepriklausomybės“ nuo Rusijos projektą - suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje projektą, kurio užslėptas tikslas yra atkirsti Rusiškų gamtinių dujų tiekimą Lietuvai, o šias dujas pakeisti iš JAV atgabentomis SGD, taip nešant pelną JAV kompanijoms, o Lietuvos vartotojui - galutinę didesnę dujų kainą.

„Jungtinės Amerikos Valstijos ir Estija, Latvija bei Lietuva toliau dirbs kartu, padėdamos vystyti nepriklausomą, profesiniu požiūriu stiprią ir objektyvią žiniasklaidą ir žurnalistiką bei skatinti kritinį mąstymą, žiniasklaidos priemonių naudojimo ir informacinį raštingumą“, teigiama deklaracijoje. Tai reiškia, kad Vašingtonas toliau tieks melą ir propagandą Lietuvos žiniasklaidai.

Baltijos šalių vasaliniai vadovai savo šalių žmonėms iš JAV parvežė „Vašingtono taikos saulę“ - abipusio saugumo garantą ir įsipareigojimą stiprinti bendradarbiavimą toliau kovoje prieš Rusiją. O tai reiškia, kad trijų Baltijos šalių vasaliniai vadovai, kurie tuo pačiu yra ir savo šalių vyriausieji ginkluotųjų pajėgų vadai, rizikuodami savo ir kitų šalių žmonių gyvybėmis bendromis jėgomis su JAV-NATO savanoriškai įsipareigoja toliau vykdyti anti-Rusišką politiką, o Rusijos atsakomųjų veiksmų atveju JAV ir jos vadovaujama NATO suteiks Lietuvai abipuses saugumo garantijas: „Jungtinės Amerikos Valstijos ir Estija, Latvija, bei Lietuva dar kartą patvirtina savo nepajudinamą įsipareigojimą laikytis Vašingtono sutarties 5-ojo straipsnio,“ rašoma deklaracijoje. Taigi, Lietuvą ir kitas Baltijos šalis toliau saugos valstybė teroristas, o vasalinės Baltijos valstybės saugos valstybę teroristą. Tokia tikroji Vašingtono sutarties 5-ojo straipsnio esmė.

JAV ir Baltijos šalių spaudos konferencija

Per spaudos konferenciją akivaizdžiai matėsi, kaip Donaldas Trumpas atsainiai perskaito jam iš anksto parašyta oficialų tekstą skirtą trijų Pabaltijo šalių vadovams ir susirinkusiems žurnalistams – perskaito tai, ką jie norėjo išgirsti, o ne tai, kaip yra iš tikrųjų.

https://youtu.be/b4mQyc8cas8

„Per dešimtmečius brutalios sovietų okupacijos JAV niekada nenustojo pripažinti Baltijos šalių valstybingumo“, sakė Trumpas, nes žino, kad „sovietų okupacijos“ tema Nr. 1 Pabaltijo šalyse, o šių šalių buvęs „gelbėtojas ir gynėjas“ Nr. 1 - JAV. D. Trumpo raštelyje nebuvo parašyta, kad po Antrojo pasaulinio karo JAV pasaulyje nužudė daugiau kaip 20 milijonų žmonių, kad JAV-NATO indelis, tai nuo 2001 m. iki šiol okupuotas Afganistanas, JAV-NATO indėlis, tai nuo 2012 metų besitęsiantis kruvinas karas Sirijoje ir Sirijoje kariaunajčių teroristų rėmimas.

„Visos trys Baltijos šalys yra atsidavusios ir pilnavertės NATO šalys ir noriu padėkoti už jūsų dalyvavimą, jūs skiriate 2 proc. nuo savo bendrojo vidaus produkto gynybai. Kai tautos yra atsidavusios taikai, jos į tai investuoja“, sakė Trumpas duodamas mums suprasti: „jei tautos atsidavusios taikai, jos investuoja į žudymus kitose šalyse.“

„Baltijos šalys taip pat prisideda prie kovos su „Islamo valstybės“ teroristais, siųsdamos savo instruktorius“, sakė D. Trumpas, nutylėdamas, kad realybėje JAV finansuoja ir apginkluoja „Islamo Valstybės“ teroristines islamistų grupuotes, o Pabaltijo valstybės siunčia savo karo instruktorius kovai su „Islamo Valstybės“ teroristais.

Po įžanginės D. Trumpo kalbos prabilo prezidentė D. Grybauskaitė: „Turbūt (atėjo) mano laikas (.kalbėti).“ Į tai D. Trumpas atsakė replika: „Taip, (gali kalbėti) ką tik norėtum.“ D. Grybauskaitė juokdamasi: „Taip man atrodo“. Trumpas kreipdamasis į publika: „Tegul ji kalba.“

https://youtu.be/b4mQyc8cas8?t=265

Spaudos konferencijoje Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė tik atkartojo ankstesnių D. Trumpas taip pat pasinaudojo proga paminėti ir „Baltijos šalių nepriklausomybės šimtmečio jubiliejų“ su Baltijos šalių prezidentais. „Dėkoju už galimybę pažymėti šią progą kartu, Baltijos šalys gali pasikliauti, kad JAV liks ištikima draugė ir sąjungininkė.“ JAV prezidentas D. Trumpas nutylėjo, kad Lietuvos valstybės atsikūrimo laikotarpiu JAV tylomis palaikė Lenkijos generolo J. Pilsudskio karinę agresiją prieš Lietuvą: Lenkijos aneksuotą Lietuvos Suvalkų kraštą, o ištikima Lietuvos „sąjungininkė ir draugė“ tik 1922 metais pripažino Lietuvą kaip valstybę, kai iš Lietuvos buvo atimtas Suvalkų kraštas. Lietuvos „draugės ir sąjungininkės“ JAV naftos bendrovės „Williams“ aferos 1999-aisiais perimant „Mažeikių naftą“ Lietuvai kainavo šimtus milijonų JAV dolerių.

JAV prezidentų vykdomą politiką Rusijos atžvilgiu ir JAV prezidentui pateikė trumpą ataskaitą ką yra nuveikusi Lietuva kovoje prieš Rusiją. Grybauskaitė pasigyrė savo nuopelnais stiprinant NATO, kad Lietuva krašto apsaugai jau skiria NATO reikalaujamus 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Dar prieš spaudos konferenciją anksčiau vykusio priėmimo metu su Baltijos šalių prezidentais D. Trumpas neištvėrė ir užginčijo Lietuvos prezidentei Grybauskaitei, kad jo – JAV prezidento Trumpo indelis į NATO yra didesnis. „Ar Donaldas Trumpas atnešė pokyčių į NATO? Ponia prezidente (Grybauskaite), gal norite apie tai kalbėti?“ - D. Trumpas primygtinai ragino Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę pagirti jo nuopelnus NATO.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid spaudos konferencijos metu pabrėžė, kad nors Baltijos šalys nėra didelės, jos turi patirties, kurios sąjungininkai gali pasisemti. „Noriu padėkoti prezidentui D. Trumpui už lyderystę mūsų regione, kuri matoma labai ryškiai. Švenčiame mūsų valstybingumo 100-metį. Mūsų žmonės pusę šimtmečio praleido Sovietų sąjungos sudėtyje, kėlėsi ir gyveno okupacijos šešėlyje. Noriu padėkoti JAV, kurios žmonės nepripažino šios okupacijos“ bandė įtikti D. Trumpui Estijos prezidentė nutylėdama, kad realybėje JAV pripažino „Sovietinę okupaciją“, o šią okupaciją dabar pakeitė JAV okupacija Baltijos šalyse. „Baltijos šalys nors ir mažos, tačiau yra be galo svarbios ir gali daug pasiūlyti savo draugams. teigė Estijos vasalinė prezidentė K. Kaljulaid.

Nelogiškai nuskambėjo Estijos prezidentės žodžiais apie pusę šimtmečio trukusią „sovietinę okupaciją“ ir tuo pačiu pasirašyta deklaracija apie 100 nepriklausomybės metų.

D, Grybauskaitė visaip liaupsino naująjį „tautų vadą“ JAV prezidentą D. Trumpą: „sprendimų priėmimo lyderystę mes matome pas D. Trumpą... esminis JAV balsas lyderystei ir esminis JAV balsas reformoms yra svarbus. Mes esame su jumis... Jūs esate lyderis… Be JAV tai būtų neįmanoma...“ sakė Lietuvos prezidentė Grybauskaitė. Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid spaudos konferencijos taip pat norėjo „padėkojo prezidentui D. Trumpui už lyderystę mūsų (Baltijos) regione.“

LRT žurnalistas D. Trumpui pakartojo Grybauskaitės žodžius: „Rusija teroristinė valstybė“ ir paklausė „kokie bus specifiniai JAV įsipareigojimai Lietuvai saugumo srityje reaguojant į Rusijos grėsmę keliamą kaimyninėms valstybėms?“

https://youtu.be/-_vumG7cSJc?t=1299

Susitikime ir spaudos konferencijos metu buvo akivaizdžiai matyti, kaip tokios Baltijos šalių vadovų liaupsės tiesiog nervino JAV prezidentą Trumpą, kuris be abejonės supranta, kad JAV kariuomenė Baltijos šalyse yra dėl JAV geopolitinių, strateginių, ekonominių interesų, kad JAV pirmiausia gina savo interesus Baltijos regione, o ne Baltijos valstybių saugumo interesus.

Nors po Baltijos valstybių vadovų kalbų D. Trumpas pasiūlė galimybę žiniasklaidos atstovams užduoti klausimus Baltijos šalių vadovams, tačiau pirmasis klausimą D. Trumpui uždavė JAV žiniasklaidos atstovas, kurio visiškai nedomino Baltijos šalių saugumo reikalai, o domino Meksikos – JAV pasienio reikalai.

https://youtu.be/-_vumG7cSJc?t=1022

Estijos žurnalistei paklausus JAV Prezidento, kaip jis traktuos Rusijos Prezidentą V. Putiną, ar kaip priešą, ar kaip asmenį, su kuriuo galima užmegzti dialogą, Trumpas atsakė „Manau, kad mūsų santykiai su Rusija galėtų būti labai geri. Taip pat ir su Prezidentu Putinu. Bet gali būti, kad taip ir neatsitiks. Idealiu atveju norėtume gerai sutarti su Rusija. Gerai sutarti su Rusija yra geras dalykas, o ne blogas dalykas. Gerai sutarti su Kinija yra geras dalykas. Gerai sutarti su Baltijos šalimis yra geras dalykas,“ sakė JAV prezidentas D. Trumpas.

https://youtu.be/-_vumG7cSJc?t=1473

Per pietus Baltuosiuose rūmuose su Baltijos šalių prezidentais D. Trumpas panašiai kalbėjo:

Jei mes sutarsime su Rusija, tai būtų geras dalykas, o ne blogas dalykas. Ir beveik visi su tuo sutinka, išskyrus labai kvailus žmones.“

Video: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-russia-stupid-people-vladimir-putin-us-baltic-leaders-white-house-a8287126.html

Tą patį prezidentas D. Trumpas jau sakė ir 2017 liepos mėnesį: tik kvaili žmonės nenori gerų santykių su Rusija.

Galiausiai susierzinęs JAV prezidentas D. Trumpas nutraukė žiniasklaidos konferencija, nors salėje buvo žurnalistų norinčių užduoti klausimų. D. Trumpas trumpai žodžiu padėkojo Baltijos šalių prezidentams ir atkišęs nugarą pirmas paskubomis paliko salę, o jam iš paskos nužingsniavo Baltijos šalių vasaliniai prezidentai.

https://youtu.be/b4mQyc8cas8?t=608

D. Trumpas supranta, kad strateginės puolamosios ginkluotės srityje Rusija pasiekė karinį pranašumą prieš JAV, kuri dabar yra priversta derėtis. D. Trumpas supranta, kad strateginių ginklų kontrolės srityje turės būti dvišaliai JAV ir Rusijos susitikimai ir kad jam nori – nenori teks susitikti su Rusijos prezidentu V. Putinu. Todėl Trumpas atsakinėdamas į žurnalistų klausimus Rusijos ir Rusijos prezidento V. Putino atžvilgiu laikėsi dviprasmiškos pozicijos.

Iš šio susitikimo Vašingtone su Baltijos šalių vadovais atsisakiusiais savo valstybės tapatumo ir liaupsinančiais prezidentą D. Trumpą dabar jau šaiposi daugelis Vakarų žiniasklaidos priemonių ir politikų.

JAV prezidentas D. Trumpas Baltijos šalių - Lietuvos, Latvijos, Estijos vadovams dar kartą davė aiškiai suprasti: „jūs kvaili žmonės!