„Gazpromo“ vadovas perspėja ES dėl bandymų užginčyti kainodarą

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/04/gazp... 2015-04-15 09:24:27, skaitė 4829, komentavo 0

„Gazpromo“ vadovas perspėja ES dėl bandymų užginčyti kainodarą

gazprom.gif

„Gazpromas pareiškė, jog Briuselio bandymai griežtai reguliuoti jo kainodaros modelį gali turėti atvirkštinį poveikį ir prives prie energetikos resursų (angliavandenilių) vidutinės kainos padidėjimo visoje Europoje, praneša Financial Times.

„Kompanijos vadovas Aleksejus Milleris, pasisakė pirmadienį su įspėjimu Europai, fone to, jog ES ruošia neturintį precedento antimonopolinį ieškinį su kaltinimais „Gazpromui, esą jis užkėlė kainas pirkėjams Rytų Europoje,“, – kalbama straipsnyje.

Briuselis taip pat ruošia planus su tikslu susiaurinti „Gazpromo“ galimybes nustatyti labai besiskiriančias kainas visoje ES, perdavęs Eurokomisijai dujų kompanijos sutarčių kontrolės teises, pastebi straipsnio autoriai Jeevan Vasagar ir Christian Oliver .

Milleris pasisakė už kompanijos kainodaros modelį ir paaiškino, jog kainos skiriasi dėlto, kad Europoje „fragmentuota rinka“, kurioje angliavandenilių balansas stipriai varijuoja nuo šalies link šalies.

„Jei mes darysime prielaidą, jog Eurokomisija eis ta kryptimi, kad kaina būtų vienoda, tai bus ne pati žemiausia kaina iš tų kainų, kuriomis mes tiekiame dujas į Europos Sąjungos šalis. Turbūt tai visgfi bus pati aukščiausia kaina“, – pareiškė Milleris.

„Nežiūrint į perspėjimą dėl kainų, Milleris visgi prisilaikė labiau taikaus tono siekdamas atkurti draugiškus santykius tarp ES ir „Gazpromo“ platesniu mastu. Nors kainodara yra pagrindinis akcentas, keliantis susirūpinimą ES monopolizmo atžvilgiu, Briuselis taip pat siekia susitarimo su Rusija tokiais, kaip „Gazpromo“ konkurentų iš rinkos išstūmimas ir Maskvos bandymų sustabdyti dujų perpardavinėjimą, klausimais“, – kalbama straipsnyje.

Sarmatai