Audio šou iš Seimo. Iš vyriausybės ir video: kaip vyksta nuotoliniai posėdžiai

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-20 17:38:00, skaitė 890, komentavo 1

Audio šou iš Seimo. Iš vyriausybės ir video: kaip vyksta nuotoliniai posėdžiai

Seimo Nacionaliniam saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) trečiadienį nepavyko posėdžiauti nuotoliniu būdu. Posėdžiautojai išėjo. Išėjo nuotoliniu būdu. Prieš tai posėdį pavertė chaosu. Taip pat nuotoliniu būdu

Tyrime dėl Irinos Rozovos tariamai nuslėptų ryšių su Rusijos diplomatais komitetas trečiadienį ketino išklausyti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos ir Seimo frakcijos vadovą Gabrielių Landsbergį bei frakcijos atstovą Lauryną Kasčiūną, liberalą Virgilijų Alekną, buvusį komiteto vadovą, Seimo Mišrios grupės atstovą Vytautą Baką.

Tačiau to padaryti nepavyko. Opozicija pasiūlė savo žaidimo taisykles — pirma balsuoti dėl nepasitikėjimo NSGK pirmininku Dainiumi Gaižausku.

Opozicija nepasitikėjimą Gaižausku norėjo išreikšti dėl to, kad šis išsireikalavo asmeninio tyrimo dėl koronaviruso teigdamas, kad turėjo kontaktą su COVID-19 susirgusia savo padėjėja. Viešai pats Gaižauskas ne kartą teigė, kad su padėjėja neturėjo jokio kontakto. Tai ypač papiktino poną Kasčiūną.

Nuotoliniam posėdžiui pirmininkavęs Gaižauskas pareiškė, kad pasiūlymas dėl nepasitikėjimo NSGK pirmininku nė nesvarstytinas. Ir savo pavaduotojui konservatoriui Laurynui Kasčiūnui rėžė: "Baikit meluot susiriesdamas". Pastarasis tvirtino, kad meluoja būtent Gaižauskas, ir ragino jį atsiprašyti visuomenės.

Tuomet Gaižauskas nutarė pavaduotojui tiesiog neleisti pasisakyti. Galiausiai net valdantieji pareiškė, kad posėdis tokiu būdu vykti negali, nes tokiu būdu nieko neįmanoma nuveikti.

Opozicija sutiko, kad geriau posėdį atidėti kitai savaitei ir jį rengti gyvai.

Kasčiūnas ir vėl pareikalavo įtraukti į darbotvarkę nepasitikėjimo pirmininku klausimą ir ragino Gaižauską atsiprašyti. Pastarasis tikino, kad jis kaip tik yra pavyzdys, kaip turi elgtis politikai.

Visą pusvalandį nuotoliniame posėdyje skambėjo klyksmai ir juokas. Galiausiai pasipylė kaltinimai. Gaižauskas opoziciją apkaltino darant šou iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, opozicija NSGK pirmininką — demokratijos nepaisymu.

Galiausiai buvęs NSGK pirmininkas Vytautas Bakas "valstiečiui" Dainiui Gaižauskui pareiškė: "Jūs elgiatės kaip nusikalstamos grupės atstovas". Dar Bakas papriekaištavo ir "valstiečiui" Jonui Jaručiui, kad šis nuotoliniame posėdyje dalyvauja su treningais.

Po pusvalandžio rietenų pagaliau nutarus balsuoti dėl posėdžio perkėlimo į kitą savaitę, nebeliko kvorumo. Opozicijos atstovai, paskelbus balsavimą balsu, nurodė, kad jų posėdyje... nėra.

Gaila, kad eiliniams Lietuvos piliečiams, rinkėjams nebuvo galima gyvai matyti Seimo Nacionaliniam saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio vaizdo. Tik girdėti. 

Jau kuris laikas dėl karantino Vyriausybė taip pat posėdžiauja nuotoliniu būdu — taip Vyriausybė posėdžiavo ir trečiadienį. Panašu, kad dirbdami nuotoliniu būdu ministrai leidžia sau kiek daugiau. Posėdžio metu kalbėtis telefonu, rūkyti.

Posėdyje, kuris transliuotas ir platformose Youtube bei Facebook, su cigarete užfiksuotas finansų ministras Vilius Šapoka. Į užsirūkiusį finansų ministrą posėdžio pabaigoje sureagavo premjeras Saulius Skvernelis: "Patarimas finansų ministrui — pasitarimų metu nerūkyti, nes socialiniuose tinkluose jau plinta ši nuotrauka".

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį spaudos konferencijoje taip pat įvertino savo kolegos finansų ministro Viliaus Šapokos elgesį. "Jeigu leisite, pajuokausiu, kai pamačiau rūkantį ministrą, man alaus bokalas iš rankų iškrito", — paklaustas, kaip vertina tokį elgesį, atsakė Veryga.

Tokius jo žodžius išgirdę gyventojai greičiausiai prisimena liaudies anekdotą, kurį, panašu, girdėjo ir Veryga: "Sėdžiu kaip tai bažnyčioj, žvalgaus. Staiga senutė išsitraukia cigaretę ir ją prisidega. Rūko. Man net bokalas iš rankų iškrito".

Vėliau ministras Veryga į žurnalistės klausimą atsakė rimtai: "Jeigu rimtai, tai visi turėtume atsakingai elgtis ir rodyti pavyzdį visuomenei. Premjeras pakomentavo ministro elgesį, manau, kad kolega Vilius išvadas iš to padarė". Ar padarė savo išvadas Lietuvos rinkėjai, paaiškės jau spalio mėnesį.  

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija