Laurynas Kasčiūnas siūlo „nukirpti“ ES paramą Baltarusijai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/laur... 2020-05-12 19:55:00, skaitė 863, komentavo 3

Laurynas Kasčiūnas siūlo „nukirpti“ ES paramą Baltarusijai

„Landsbergistų gaujelės“ atstovai bando visais būdais pakenkti Lietuvos ir Baltarusijos santykiams. Šį kartą Laurynas Kasčiūnas pasiūlė „nukirpti“ Baltarusijai skiriamas ES lėšas

Primename, kad dokumentas, kuriuo Kubilius Lietuvos vardu įsipareigoja bendradarbiauti su Baltarusija atominės energetikos srityje, buvo Kubiliaus pasirašytas 2010 m.

Kubilius Adtravo AE.jpg

Po to dar Kubilius patvirtino, kad Lietuva jei ką svarstys pirkti Baltarusijos atominę elektrą.

Kubilius AStravo AE Lukašenko

A. Lukašenko / A.Kubilius RiaNews

Seimo grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ nariai išplatino pareiškimą dėl Baltarusijoje prasidėjusių masinių represijų prieš pilietinę visuomenę ir opoziciją.

„Per paskutines dienas režimas sulaikė virš 120 tinklaraštininkų, jaunimo, aplinkosaugos aktyvistų, opozicijos atstovų. Dalis suimtųjų surengė taikius protestus prieš Aliaksandro Lukašenkos režimo veiksmus nestabdant koronaviruso epidemijos plitimo, dėl epidemijos metu demonstratyviai Minske surengto masinio Pergalės dienos parado“, – teigia grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

L. Kasčiūnas taip pat primena, kad koronaviruso epidemija Baltarusijoje toliau nekontroliuojamai plinta (vien tik oficialiais duomenimis fiksuota daugiau nei 23 000 atvejų), nors valdžia į tai numoja ranka. „Tai kelia grėsmę ir mums“, – sako Seimo narys.

Pareiškime teigiama, kad Baltarusijos represinės struktūros suiminėja ir tinklaraštininkus, aplinkosaugos aktyvistus, kurie tiesiog kelia klausimus dėl vietinių ekologinių problemų.

„Visa tai vyksta ne šiaip sau. Dar praėjusią savaitę Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininkė Lidija Jiermošina (ji daug metų padeda A. Lukašenkai organizuoti visų rinkimų klastojimą) pareiškė, kad rugpjūčio 9 d. vyks Baltarusijos Respublikos prezidento rinkimai. Pareikšta, kad vykdomieji komitetai vietos rinkimų komisijas formuos be stebėtojų, politinių partijų, visuomeninių organizacijų atstovų kontrolės“, – rašoma pareiškime.

Seimo nariai pareiškime taip pat atkreipia dėmesį, kad CRK pirmininkė nurodė, kad Baltarusijos vadovybė dar nenusprendė ar bus įsileidžiami ir tarptautiniai stebėtojai.

„Prieš artėjančius „rinkimus“ norima visiškai „išvalyti“ bet kokias laisvos visuomenės apraiškas“, – pareiškimą komentavo L. Kasčiūnas.

Pareiškime taip pat keliama nuostaba užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus išsakytoms mintims savaitgalį publikuotame interviu, kuriame jis ginasi, kad neva kaip čia mes galime kažką sakyti ar daryti dėl Baltarusijos, jeigu su ja šnekėtis pradėjo ir Vakarai. Absurdiškas pareiškimas. Priešingai, tai galimybė vienu balsu kartu su sąjungininkais įspėti ir paveikti šį autoritarinį režimą.

„Lietuva negali tylėti, kai kaimyninėje valstybėje diktatoriškas režimas persekioja savo piliečius tik dėl to, kad jie teisėtai naudojasi žodžio, susirinkimo, kitomis pilietinėmis ar politinėmis savo teisėmis. Kaip negalima tylėti ir dėl epidemijos nevaldymo, kuri yra tiesioginė grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui“, – sako L. Kasčiūnas.

Anot L. Kasčiūno, deja, bet Baltarusijoje jau stovi paminklas tokiai mūsų pasyvumo diplomatijai – Astravo atominė elektrinė.

„Reikia ne tik netylėti, bet ir susieti ES finansinę paramą Baltarusijai, kurios taip siekia A. Lukašenka, su reikalavimais pandemijos valdymo ir Astravo AE klausimais“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

BV inf.