Deutschlandfunk: Europos Sąjungos laukia kova už išlikimą

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/deut... 2020-05-20 10:38:00, skaitė 822, komentavo 1

Deutschlandfunk: Europos Sąjungos laukia kova už išlikimą

Europos Sąjungai buvo geri laikai. Laikai su atviromis vidaus sienomis ir augančia gerove. Laikai, kai prancūzų ir vokiečių variklis veikė kaip laikrodis, o Paryžius ir Berlynas kartu formavo Sąjungos likimą, rašo „Deutschlandfunk“

Atsigavimo procesas po krizės skirtinguose ES regionuose vyks skirtingai, rašo „Deutschlandfunk„. Dėl to ES bus priversta kovoti už savo išlikimą. 500 milijardų eurų pagalbos programa yra žingsnis teisinga linkme, tačiau dar neaišku, ar šios sumos pakaks Europos bendruomenės vienybei išlaikyti.

Gerieji ES laikai, kai buvo atviros sienos ir didėjanti gerovė, liko užmarštyje, rašo „Deutschlandfunk“. Laikai, kai Vokietija ir Prancūzija kartu vadovavo ES, taip pat praėjo: Vokietijos ir Prancūzijos tandemas ilgą laiką buvo paralyžiuotas, o ekonomika patiria didžiausią nuosmukį nuo Didžiosios depresijos.Anot leidinio, atkūrimo procesas truks ilgai, o skirtinguose ES regionuose jis vyks skirtingais greičiais.

Tai gali būti laiko bomba, nes bendroji rinka ir pinigų sąjunga nebeturi pakankamo vienijančio poveikio. Kitaip tariant, ES yra ant kovos dėl išlikimo slenksčio: ji galės ją laimėti tik tada, jei sugebės nuraminti išcentrines jėgas. Anot leidinio, kelias savaites atrodė, kad Briuselis negali susitvarkyti su šia užduotimi.

ES nariai padarė tai, ko norėjo, diskusijos dėl finansinės padėties atkūrimo po krizės buvo aršus karas, rašo laikraštis. Tik neseniai proto balsas vėl pasigirdo Europos diskurse. Pasinaudojus idėja sukurti Europos Komisijos atkūrimo fondą, pavyko sušvelninti įtampą Europos ideologiniame ginče.

Europos valstybėms narėms trūko aiškaus impulso, kad ES išsaugojimas nėra tik Briuselio uždavinys, rašo „Deutschlandfunk“. Dabar šis impulsas pasirodė Berlyne ir Paryžiuje, kurie pakeitė savo pozicijas dėl specialių krizės vyriausybės obligacijų įvedimo. Dabar ES turi priimti 500 milijardų eurų paskolų programą, kad paremtų pandemijos paveiktas šalis, rašoma leidinyje.

Visos valstybės narės paskolų garantijas teikia kartu. Kaip pažymi „Deutschlandfunk“, dar visai neseniai Vokietijos politikai tokią idėją atmetė. Nepaisant to, pagalbos programa neišsklaido visų abejonių. Kol kas nėra aišku, ar šios sumos pakaks Europos vienybei išlaikyti ir ar pavyks įtikinti visas valstybes nares tokio sprendimo būtinumu ir teisingumu, pažymi „Deutschlandfunk“.

SN inf.