„America first“: Baltijos šalys pradeda suprasti, kad JAV jas išduoda

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/amer... 2020-05-26 14:09:00, skaitė 805, komentavo 1

„America first“: Baltijos šalys pradeda suprasti, kad JAV jas išduoda

Atviro dangaus sutartis yra labai vertinga tokioms mažoms šalims kaip Estija, pareiškė respublikos gynybos ministras Juris Luikas, praneša portalas „ERR.ee„.

Jis apgailestavo, kad JAV pasitraukus iš sutarties, ši priemonė gali visai nustoti egzistuoti. Šį dokumentą Luikas pavadino unikaliu, „net tarp ginklų kontrolės sutarčių“. Anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trampas paskelbė, kad Vašingtonas pasitrauks iš Atviro dangaus sutarties ir bus už Sutarties ribų, kol Rusija „įvykdys savo įsipareigojimus“.

Tačiau jis neatmetė naujų susitarimų sudarymo galimybės. Rusija neigia visus kaltinimus. Karo ekspertas Ivanas Konovalovas pareiškė, kad JAV nerūpi, kaip sąjungininkai Europoje žiūri į susiklosčiusią situaciją, tačiau net Baltijos šalys supranta, kad jų interesų nepaisoma.

„Juk ši sutartis pirmiausia yra svarbi patiems europiečiams. JAV nustato užduotį taip: jei jos pasitraukia iš sutarties, tada jų sąjungininkai Europoje turės vykdyti užduotis, kurias JAV nustatė pagal šią sutartį. Tai yra, JAV tikisi, kad europiečiai skraidys Rusijos danguje ir perduos surinktą informaciją.

Bet tada tai reiškia absoliutų šių šalių suvereniteto nepaisymą. Net Baltijos šalys, kurios yra pasirengusios padaryti viską, kad gautų papildomą šypseną iš Vašingtono ir pritarimą, tai supranta. Net Lenkija, pavyzdžiui.

Aišku, kad tai Europos šalių, kurios yra NATO ir Atviro dangaus sutarties dalis, tam tikra prasme paniekinimas“, — pasakė ekspertas.

SN inf.