Vaidas Žemaitis: Pavyzdys, kaip galima kovoti su valstybės banditais

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/vaid... 2020-05-26 19:45:00, skaitė 1170, komentavo 11

Vaidas Žemaitis: Pavyzdys, kaip galima kovoti su valstybės banditais

LR prisidengusių nusikaltėlių sandoris su “Williams” Lietuvai neatnešė jokios naudos. Šią aferą tyrusi Seimo laikinoji komisija konstatavo, kad amerikiečiams perleidus “Mažeikių naftą”, valstybės iždas negavo nė vieno lito – tik milžiniškus finansinius įsipareigojimus

„Landsbergistų“ nusikaltimai

Tuometinė valdančioji konservatorių partija (1999 metų spalio 29-ąją) baigė vykdyti vieną svarbių savo politinių užduočių – po aštuoniolikos derybų mėnesių į Lietuvos naftos ūkį atėjo strateginė investuotoja – JAV bendrovė „Williams International“.

“Williams” „Mažeikių naftos“ valdymą tyrusios Seimo komisijos išvadose nurodoma, jog didėjant “Mažeikių naftos” veiklos rezultatui – nuostoliui, atitinkamai didėjo valdymo paslaugų mokesčiai. Tokiu būdu, valdant “Williams”, akcinė bendrovė “Mažeikių nafta” 1998-2002-aisiais (imtinai) patyrė 813 mln. Lt nuostolių.

“Mažeikių naftos” istoriją tyrusio Valstybės kontrolės veiklos audito 1-ojo departamento direktorius Rimantas Sanajevas patvirtino, kad po “Williams” demaršo, kai 2002-aisiais po slaptų derybų “Mažeikių nafta” su visomis valdymo teisėmis buvo perleista Rusijos koncernui “Jukos”, prabėgus trejiems metams, šios istorijos vertinimas nė trupučio nepasikeitė.

„Kontrolinį “Mažeikių naftos” akcijų paketą praradusi Lietuva už šią įmonę iš tiesų negavo nė lito. Tiesa, buvo mokamos palūkanos už jai suteiktą paskolą, akcizai, pajamų mokesčiai ir vykdomos panašios prievolės, tačiau tai neturi nieko bendra su privatizavimu.

Kadangi šis investuotojas neapmokėjo žadėtosios 300 mln. litų sumos, už gautas akcijas, iš tikrųjų “Mažeikių nafta” buvo įsigyta už 1 lito nominalios vertės akciją, mokant po 88 centus. Tuo metu kai kurių kitų Europos naftos perdirbimo įmonių akcijos buvo parduodamos už kainą, dešimtis kartų viršijančią akcijų nominalią vertę”, – pasakojo R. Sanajevas.

Pareigūno teigimu, “Mažeikių naftos” pardavimo sandoris, nepaisant dabartinių jos veiklos rezultatų, gali būti laikomas nesėkmingiausiu tarp visų Europos naftos perdirbimo įmonių, nes jokių lėšų negavusi valstybė prisiėmė didžiulius įsipareigojimus.

JAV bendrovė tuomet įsigijo trečdalį koncerno „Mažeikių nafta“, į kurį įėjo Būtingės naftos terminalas, Mažeikių naftos perdirbimo gamykla bei Biržų „Naftotiekis“, akcijų ir teisę jį valdyti. Lietuvos Vyriausybės vardu sutartis pasirašė valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, susisiekimo ministras Rimantas Didžiokas bei „Mažeikių naftos“ bendrovės generalinės direktorės pareigas einanti Vida Petrošienė. „Williams International“ vardu parašą padėjo bendrovės „Williams Lietuva“ generalinis direktorius Randy Majorsas.

Pasiekto tikslo džiaugsmo neslėpė ir paskutiniame derybų etape dalyvavęs Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Andrius Kubilius, konservatorių partijos pirmininko pavaduotojai Rasa Juknevičienė ir Antanas Stasiškis, konservatorių frakcijos seniūnas Arvydas Vidžiūnas.

Lietuvos ir „Williams“ bendradarbiavimo protokolą, kurį Vyriausybės rūmuose savo parašais sutvirtino laikinoji premjerė Irena Degutienė ir JAV bendrovės prezidentas Johnas Bumgarneris. Ceremonijoje dalyvavo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, ministrai, derybininkai, prie derybų sėkmės nemažai prisidėjęs įtakingas lietuvių išeivijos verslininkas Juozas Kazickas.

Kaip su jais kovoti?

Artėjant rinkimams, būtina informuoti žmones apie visus didžiausius nuostolius ir žalas, padarytus mūsų valstybei. Būtina viešinti nusikaltimus ir priminti visuomenei, kad būtent tie patys vagys ir toliau siekia vogti ir žlugdyti LIETUVĄ! Pavyzdys, kaip tai galima padaryti: